Apple Music

Apple bevestigt iTunes-bug waardoor muziek verdwijnt, werkt aan oplossing

Apple heeft bevestigd dat er een iTunes-bug is, waardoor mensen muziek kunnen kwijtraken door Apple Music. Ze komen met een oplossing.

Apple heeft bevestigd dat er een probleem is met Apple Music, waardoor lokale muziekbestanden kunnen worden gewist, zonder dat de gebruiker daar toestemming voor heeft gegeven. Er komt een update aan die dat oplost, belooft Apple. Die update wordt volgende week verwacht.

Apple Music

Muziek kwijt door Apple Music

Eerder deze maand kwam de kwestie in het nieuws, toen freelance-componist James Pinkstone een blogpost pende. Hij beweerde dat iTunes maar liefst 122GB muziek van zijn laptop had gewist, waaronder originele stukken. Na een gesprek met Apple-supportmedewerkers concludeerde Pinkstone dat het komt door de manier waarop Apple Music en iTunes met muziekbestanden omgaan.

‘Matching van muzieknummers klopt niet’

Pinkstone denkt dat Apple Music zijn iTunes-bibliotheek scande en daarbij probeerde om zoveel mogelijk nummers te matchen. Daarbij worden originele nummers en unieke uitvoeringen vervangen door de standaardnummers die in de database van Apple Music staan. Dat probleem is al wel vaker aan de orde geweest, waarbij mensen unieke concertopnames kwijt zijn geraakt, omdat ze werden vervangen door de standaardversie van de cd. Pinkstone kreeg van een Apple-supportmedewerker te horen dat bij het Apple Music-matchmechanisme “alles werkte zoals het hoort”. Maar daarmee had hij zijn muzieknummers niet terug.

Daardoor ontstaat een dubbel probleem: je raakt niet alleen waardevolle opnames kwijt, maar komt ook in de problemen als je later je abonnement op Apple Music opzegt. De kwestie heeft de gemoederen de afgelopen dagen flink beziggehouden. Sommige mensen zeggen dat iTunes helemaal niet zomaar lokale bestanden weggooit en dat de fout wel bij de gebruikers zal liggen.

Apple: ‘Oplossing komt eraan’
Apple heeft in een reactie aangegeven dat ze bezig zijn om te ontdekken waaraan het ligt. Teams binnen Apple zijn bezig om de oorzaken te achterhalen, maar zij kunnen het tot nu toe nog niet reproduceren. Desondanks kom ter volgende week een update van iTunes aan, waarin extra maatregelen zijn genomen.

Dit is Apple’s officiële reactie:

In an extremely small number of cases users have reported that music files saved on their computer were removed without their permission,” Apple said. “We’re taking these reports seriously as we know how important music is to our customers and our teams are focused on identifying the cause. We have not been able to reproduce this issue, however, we’re releasing an update to iTunes early next week which includes additional safeguards. If a user experiences this issue they should contact AppleCare.

Waarschijnlijk zal de oplossing bestaan uit een duidelijker waarschuwing dat bestanden op je lokale schijf zullen worden gewist.

Pinkstone had gelukkig een backup gemaakt, waardoor hij zijn muziekbestanden alsnog kon terughalen. Onduidelijk is echter of hij per ongeluk op een knop heeft gedrukt, of dat het een database-bug is in de nieuwste versie van iTunes.

iTunes 12.4 is eerstvolgende update

Voor de komende weken staat in ieder geval iTunes 12.4 gepland, waarin het design simpeler is gemaakt. iTunes-baas Eddy Cue beloofde in februari al dat de update eraan zou komen, rond dezelfde tijd als OS X 10.11.4. De iTunes-update is vertraagd, maar zou eind mei of begin juni toch beschikbaar moeten komen. Er circuleren inmiddels al screenshots, die een eenvoudiger design laten zien. Je kunt straks makkelijker wisselen tussen muziek, films, tv-shows en andere content.

iTunes 12.4 navigatie

Het zijmenu komt terug en zal altijd in beeld zijn. Dit menu is aanpasbaar, zodat je onderdelen van iTunes kunt verbergen als je ze niet gebruikt. Met pijlknoppen kun je vooruit en achteruit bladeren tussen de secties. Ook de miniplayer zal wat worden aangepast, zodat je duidelijker ziet waar de knop zit om naar het volgende nummer te gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 mei 2016, 8:38
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music, itunes, muziek

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.