apple-music-windows-android

Apple Music slurpt opslagruimte, ook als je streamt

Als je muziek streamt via Apple Music, slaat Apple de nummers tijdelijk op in cache. Het lijkt erop dat die cache niet zo vlot wordt geleegd, waardoor de Muziek-app veel opslagruimte in beslag neemt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-music-for-youBij het streamen van muzieknummers via Apple Music kan ongemerkt heel wat opslagruimte in beslag worden genomen door caching. Dat ontdekten enkele iCulture-lezers, waaronder @Sven__M. Maar ook op het supportforum van Apple zijn heel wat klachten te vinden van mensen die hun opslaggeheugen zagen vollopen door het gebruik van Apple Music. Vooral bij mensen met 8GB of 16GB iPhones kan het streamen van muziek je iPhone-geheugen snel laten vollopen. Er is geen manier om de cache te legen, zoals bij Spotify kan.

Bij Spotify kan je de complete app wissen en opnieuw installeren, maar bij de Muziek-app in iOS 8.4 kan dat uiteraard niet. Overigens deed hetzelfde probleem zich al langer voor bij iMessages, die ook ongemerkt heel wat ruimte in beslag kunnen nemen.

Streamen en toch aanmodderen met opslag

Stel, je wilt Apple Music gaan gebruiken. Omdat je niet zoveel opslagruimte op je iPhone meer vrij hebt, besluit je om de muziek maar te gaan streamen. Offline opslaan kost opslagruimte en je hebt toch een databundel van 10GB, dus wat maakt het uit? Heel veel, want de Muziek-app neemt bij sommige mensen meer dan 1GB extra ruimte in beslag, sinds ze Apple Music hebben ingeschakeld. En het gaat daarbij niet om muzieknummers die ze offline hebben opgeslagen, maar om caching van gestreamde bestanden.

Eén persoon luisterde bijvoorbeeld naar Nine Inch Nails-albums, zonder ze aan de muziekcollectie toe te voegen. Die nummers zijn niet te vinden via Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag en kunnen dus ook niet worden gewist.

Cache wordt automatisch gewist, maar wanneer?

Waarschijnlijk lost het probleem zich uiteindelijk vanzelf op: de cache van iOS wordt automatisch gewist als dat nodig is. Maar je zit ondertussen wel met minder opslagruimte en je kunt de nummers voorzover wij konden nagaan ook niet handmatig wissen. Hoewel, er is een manier: je kunt naar Instellingen > Muziek gaan en de schakelaar bij iCloud-muziekbibliotheek uitschakelen en vervolgens weer inschakelen. Daarbij raak je ook meteen de nummers kwijt, die je offline had opgeslagen. Dat wil je ook niet.

Caching is nuttig en handig, omdat je bij een slechte internetverbinding zonder horten en stoten kunt blijven doorluisteren, maar dan moet de iPhone dat geheugen wel weer vrijgeven. Liefst een beetje snel en niet pas na een paar dagen, als er geheugengebrek optreedt.

Mochten we iets over het hoofd hebben gezien (behalve dan het offline opslaan van nummers, waar we al rekening mee hebben gehouden), dan horen we dat uiteraard ook graag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juli 2015, 20:00
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.