Apple-Music-iPhone-6

Meer dan 70 procent van Apple Music-omzet gaat naar artiesten en labels

Hoeveel van je 10 euro per maand in Apple Music gaat er eigenlijk naar muzikanten en platenlabels? Meer dan 70 procent, zo blijkt uit nieuwe informatie. Er zijn echter een paar belangrijke details.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple-Music-iPhone-6Op 30 juni gaat Apple’s nieuwe muziekdienst Apple Music eindelijk van start. Voor 10 euro per maand mag je onbeperkt luisteren naar de volledige muziekbibliotheek. Maar hoeveel van die 10 euro gaat er eigenlijk naar muzikanten? Apple Music-topman Robert Kondrk heeft meer duidelijkheid geboden in een interview met Re/code. Volgens hem zal gemiddeld 73 procent van alle omzet van Apple Music gaan naar muzieklabels en muzikanten.

Het percentage van Apple Music ligt hoger dan gedacht: dit weekend werd er nog van uitgegaan dat muzikanten 58 procent van de Apple Music-omzet ontvingen.

Het percentage dat Apple afdraagt aan muzikanten verschilt per land. Volgens Kondrk ligt dit cijfer op 71,5 procent in de Verenigde Staten, maar wereldwijd hangt het percentage rond de 73 procent. Deze omzet wordt onderverdeeld bij de muzieklabels en muzikanten waarvan de muziek iedere maand op Apple Music is beluisterd. Vermoedelijk kijkt Apple naar hoeveel er naar iedere artiest is geluisterd, om te bepalen welk deel er naar welke partij gaat.

Hoeveel van dit bedrag precies gaat naar de muzikanten zelf is onduidelijk. Apple vertelde tijdens WWDC dat ook zelfstandige muzikanten hun werk op Apple Music kunnen plaatsen, maar veel artiesten staan op Apple Music via grote muzieklabels. Hoeveel zij van de gemaakte omzet zien, hangt af van de contracten die zijn getekend.

Apple Music wordt op 30 juni wereldwijd beschikbaar gesteld in iOS 8.4. In de eerste drie maanden is Apple Music gratis te gebruiken – een periode waarin artiesten en labels geen royalties ontvangen. De royalties tijdens de proefperiode waren een gevoelig punt tijdens de onderhandelingen tussen Apple en muzieklabels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2015, 19:15
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.