iOS 9 Siri

iOS 9 maakt deze 5 apps overbodig

Welke apps kun je door iOS 9 straks verwijderen, omdat ze overbodig zijn geworden? We zetten er 5 apps en een aantal tweaks en diensten op een rij, die straks als standaardfunctie in iOS 9 zitten.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Het is ieder jaar weer spannend voor ontwikkelaars: welke nieuwe functies introduceert Apple tijdens WWDC en welke apps worden daardoor in één klap overbodig? Terwijl we naar de aankondiging van iOS 9 zaten te kijken, beseften we dat iOS 9 opnieuw een aantal apps van externe ontwikkelaars overbodig maakt. De nieuwe Notities-app en verbeteringen voor Siri zorgen ervoor dat bepaalde apps het zeer moeilijk krijgen. We zetten de apps op een rij die misschien wel overbodig worden met de komst van iOS 9.

DISCLAIMER: De apps die hieronder worden genoemd, hebben functies die geheel of gedeeltelijk overeen komen met de functies die in iOS 9 gaan verschijnen. Het wil niet zeggen dat iOS 9 deze apps volledig zal vervangen. Vooral als je een lichte gebruiker van de betreffende app bent, is de kans aanwezig dat je de app niet meer zult gebruiken.

Vertrektijden: TimesUpp

iOS 9 Siri vertrek afspraakDe Nederlandse verkeersapp TimesUpp koos voor een unieke aanpak. Bij iedere afspraak houdt deze app bij, hoe laat je moet vertrekken vanaf je huidige locatie om op tijd op afspraken te komen. Je krijgt een pushbericht zodra je moet vertrekken. Dat idee wist TimesUpp zó goed uit te voeren, dat ze er de derde plaats in de iCulture Awards mee bemachtigden, namelijk in de categorie ‘Beste Nederlandse nieuwkomer‘. Het is een functie die zo slim in elkaar steekt, dat Apple het nu gewoon zelf in Siri en in de standaard Agenda-app heeft verwerkt.

Je iPhone zal vanaf iOS 9 namelijk een pushbericht toesturen zodra het tijd is om te gaan, waardoor TimesUpp helemaal niet meer nodig is. De internationale app ETA wordt daarmee ook meteen overbodig. Gaat het beide apps lukken om alsnog te overleven met extra functies? We gaan het zien.

Notities: Evernote

Notities iOS 9De Notities-app op de iPhone en iPad wordt eindelijk een écht serieuze speler op de markt. Het is nu mogelijk om kaarten, foto’s, to-do-lijsten en nog veel meer informatie toe te voegen aan je schrijfsels, of om met je vinger zelfs een tekening te maken. Met behulp van het bijlagenoverzicht vind je snel de bestanden die je aan een document hebt toegevoegd. Het maakt van de Notities-app een veelzijdige manier om zo’n beetje alles op te schrijven, iets waar we op het moment apps zoals Evernote gebruiken. Gaat dit het einde van Evernote op de iPhone inluiden? We denken dat het bij Evernote nog wel meevalt. Bestaande gebruikers zijn vaak erg enthousiast over Evernote en hebben een forse database met notitieboeken en tags opgebouwd. De overstap naar Apple’s officiële Notities-app is dan niet zo aantrekkelijk, zeker omdat Evernote nog veel meer functies bevat, zoals een goede zoekfunctie en samenwerking met diverse andere apps en diensten.

Nieuwsmagazine maken: Flipboard

nieuws-app-ios-9-2

Flipboard was één van de eerste apps waarin je nieuws in magazinevorm kon lezen – op de iPad, maar later ook op de iPhone en iPod touch. Apple introduceert in iOS 9 een compleet nieuwe Nieuws-app, gebaseerd op technologie van het eerder overgenomen Nederlandse bedrijf PRSS. Met de Nieuws-app lees je artikelen van allerlei zelfgekozen nieuwsbronnen – zoals je nu ook al in Flipboard kan doan. Apple’s alternatief staat echter vooraf geïnstalleerd op alle iDevices met iOS 9, waardoor de app een gigantisch voordeel tegenover Flipboard zal hebben. Dat kan Flipboard wel eens de nek omdraaien. Al kan het nog even duren totdat ze daar iets van merken: de Nieuws-app is eerst alleen in de VS beschikbaar en komt pas later naar andere landen.

Muziek streamen: Spotify

apple-music-windows-android

Oké, het is misschien nog wat te vroeg om Spotify overbodig te noemen. Want hoewel Apple zelfs al in iOS 8.4 de muziekdienst Apple Music introduceert, zal het vermoedelijk nog even duren totdat iedereen is overgestapt. Maar de komst van Apple Music brengt wel een héél erg grote concurrent voor Spotify en andere muziekdiensten met zich mee. Apple Music staat al standaard geïnstalleerd op iedere iPhone, iPad en iPod touch met iOS 8.4 of nieuwer. De dienst maakt deel uit van de officiële Muziek-app van Apple, waardoor nieuwe gebruikers er vaak mee in aanraking komen. Als je nog geen abonnement op een muziekdienst hebt, wordt het wel heel verleidelijk om met één klik bij Apple een abonnement te nemen.

PDF-documenten: PDF Expert

markup-ios-9-3Met PDF Expert (en talloze soortgelijke pdf-apps) kun je lekker productief zijn. Formulieren invullen, tekst omcirkelen, pijltjes plaatsen, handtekeningen zetten, je doet het allemaal op de iPhone of iPad. Een uitkomst voor mensen die veel met formulieren werken, maar de noodzaak om nog langer €9,99 voor een dergelijke app te betalen wordt straks veel minder. Voor simpele handelingen zoals bewerkingen en handtekening zetten heb je straks geen aparte app van een externe ontwikkelaar meer nodig. Als je een contract wilt ondertekenen op de iPhone of iPad, doe je dat rechtstreeks vanuit de Mail-app met de functie Markup. Eerder hebben we dit uitgelegd in het artikel: iOS 9 uitgelicht: opmaaktaal gebruiken in de Mail-app.
En inderdaad: we weten dat PDF Expert véél meer functies bevat dan wat er straks in iOS 9 zit, maar mensen die maar een beperkt aantal functies gebruiken kunnen de basisfuncties in iOS 9 straks genoeg zijn.

Ook gesneuveld door iOS 9

Er zijn door iOS 9 nog meer apps en diensten die door iOS 9 in gevaar komen. We noemen er een aantal:

Virtuele assistent: Google Now

google-now-iphone
Als virtuele assistent wordt Google Now nog niet veel gebruikt op de iPhone. Met de komst van iOS 9 kun je Google Now helemaal vergeten: dankzij de Proactive Assistant heb je alle slimmigheden onder handbereik in Siri en Spotlight. iOS 9 levert informatie, beheert je afspraken en checkt het verkeer. Je krijgt zelfs je favoriete muziek te horen als je je oordopjes inplugt in de sportschool. Apple kent namelijk jouw muzieksmaak en jouw gewoontes.

Muziek luisteren: iTunes Match

iTunes MatchApple’s eigen muziekdienst iTunes Match wordt door de komst van Apple Music eigenlijk overbodig. Apple zegt het zelf op de website: ‘Apple Music and iTunes Match are independent but complementary’. Kortom: dubbelop. Wie niet tweemaal wil betalen voor toegang tot een gigantische hoeveelheid muziek neemt lekker een abonnement op Apple Music. Tip: vergeet niet tijdig iTunes Match op te zeggen! Apple concurreert in dit geval met zichzelf, maar dat is niet erg. De €9,99 per maand van Apple Music levert meer omzet op dan de €25 per jaar van iTunes Match.

Diverse overbodig geworden jailbreak-tweaks

In iOS 9 zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd waar je voorheen een jailbreak voor moest uitvoeren. Voorbeelden zijn:

  • SearchSettings: voegt een zoekveld toe aan de Instellingen-app. Voortaan standaard in iOS 9.
  • ShowCase: laat zien of je hoofdletters of kleine letters tikt op het toetsenbord. Geen verwarring meer, want in iOS 9 zit het al.
  • ReachApp: voor split-screen multitasking had je een speciale tweak nodig. Op de iPad is het straks in iOS 9 te vinden.
  • RelevApps: deze tweak geeft suggesties voor apps die je wilt gebruiken, op basis van eerder gebruik. Dat kan iOS 9 ook.
  • videopane

  • VideoPane: picture-in-picture naar video’s kijken, met een tweak ven de bekende ontwikkelar Ryan Petrich. Petrich kan een nieuwe bezigheid gaan zoeken, want op de iPad zit het straks standaard in iOS 9. Op bovenstaande afbeelding zie je VideoPane, pal naast Apple’s nieuwe functie.
  • BattSaver: deze tweak verdubbelt de batterijduur van iPhones en iPads. In iOS 9 is de batterijduur niet verdubbeld, maar wel een stuk beter.
  • SwipeSelection: selecteer tekst op de iPad met veegbewegingen. Toegevoegd aan het iPad-toetsenbord.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2015, 22:22
Categorieën Apps, iOS
Onderwerp ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.