iPhone 8 renders wit

Waarom we nog steeds niet weten hoe de iPhone 8 officieel heet

We weten nog steeds niet hoe de iPhone 8 officieel heet. En dankzij Apple's nieuwe handelsmerk-truc via Jamaica en Liechtenstein kan het misschien nog lang duren.

Iedereen heeft het over de ‘iPhone 8’, maar in feite is het een naam die alleen voor het gemak wordt gebruikt, zodat meteen duidelijk is welke je bedoelt. Apple’s volgende toptoestel kan net zo goed ‘iPhone X’ of ‘iPhone Edition’ heten. Voorheen lekten de namen van nieuwe Apple-producten wel eens vroegtijdig uit. Maar dat is steeds moeilijker geworden, ontdekte Bloomberg.

iPhone 8 renders wit

HomePod bleef lange tijd geheim
Bij de HomePod gebeurde iets bijzonders: op het moment dat Tim Cook de naam van de slimme speaker op het podium onthulde, was het nog steeds gissen naar de naam. De naam HomePod kwam als een grote verrassing. Apple had voorafgaand aan WWDC 2017 wel allerlei producten geregistreerd (in Rusland of all places), waaronder Macs, iPads en een nieuw toetsenbord met nummerpad. Over de naam van de slimme speaker was nog niets bekend en dat had Apple slim aangepakt. Hoe doen ze dat toch?

HomePod speaker

Jaren geleden lukte het wel eens om de namen van nieuwe producten te achterhalen, via registratie van handelsmerken die wereldwijd werden ingediend. Maar gaandeweg wordt het steeds lastiger. Zo weten we al allerlei details over de nieuwe iPhone, dankzij gelekte informatie (notabene via Apple zelf). Maar nog niemand weet zeker hoe het toestel nu eigenlijk gaat heten. iPhone 8, iPhone X, iPhone Edition, of toch iets anders?

Jamaica: Apple’s favoriete plek voor handelsmerken

Dat we niet meer zoveel weten komt door veranderingen in Jamaica en Liechtenstein. Vroeger registreerde Apple nieuwe producten zoals de eerste iPad via een dekmantelbedrijf in Delaware. Een slimmere manier bleek het registreren in landen waar geen openbare databases online staan. Daarvan zijn er 66 wereldwijd, waaronder Trinidad en Tobago, Barbados, Peru en Jamaica. Apple kiest het liefst voor Jamaica, omdat je daar fysiek naartoe moet reizen om de databases met merknamen te mogen doorzoeken. De Ierse advocaat Brian Conroy slaagde er op die manier in om vorig jaar merknamen zoals AirPods en Touch Bar boven water te krijgen. Zoeken was destijds nog gratis en alleen voor printjes moest een kleine vergoeding worden betaald.

Liechtenstein voor de HomePod

Apple had voor de HomePod inmiddels een ander land gevonden: het prinsdom Liechtenstein. Daar worden handelsnamen pas gepubliceerd als er toestemming is gegeven en dat kan wel een paar maanden duren. De naam HomePod lekte daardoor niet vroegtijdig uit. Ondertussen is Jamaica ook weer een aantrekkelijke dekmantel voor nieuwe producten geworden: het bureau dat de handelsmerkaanvragen afhandelt heeft namelijk nieuwe regels ingevoerd: er staan geen publieke computers meer, waarmee iedereen gratis kan zoeken. Zoeken wordt alleen nog door overheidspersoneel uitgevoerd, na betaling en alleen als de handelsmerknamen al zijn gepubliceerd en geregistreerd. Het heeft dus geen zin meer om een mannetje naar Jamaica te sturen. Volgens Conroy is het vrijwel onmogelijk geworden om nieuwe productnamen te ontdekken, vooral voor nieuwe producten. Je kunt namelijk niet meer zoeken naar nieuwe aanvragen van Apple in het afgelopen halfjaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2017, 16:06
Categorie iDevices
Onderwerpen handelsmerk, iPhone 8, merknaam
Device iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.