Lichtgevend Apple Logo MacBook

Wat is Apple in 2016 van plan met de MacBooks?

Wat kunnen we verwachten van Apple's MacBooks in 2016? We zetten de geruchten op een rijtje van de MacBook Air, MacBook Pro en 12-inch MacBook en blikken ook al voorzichtig vooruit.

Lichtgevend Apple Logo MacBook

Vorig jaar veranderde nogal wat in Apple’s MacBook-aanbod. Ineens kregen de MacBook Air en MacBook Pro er een 12-inch MacBook bij. Dit jaar zullen er ongetwijfeld nieuwe MacBooks uitkomen, maar wat kunnen we hiervan verwachten? Komt er überhaupt een nieuwe MacBook Air en zal de Pro zich verder gaan onderscheiden als de echte ‘werklaptop’?

De populaire Apple-analist Ming-Chi Kuo zei het eerder vandaag al: niet de 4-inch iPhone en iPad Air 3, maar de nieuwe MacBooks gaan voor de grootste inkomstengroei zorgen in de eerste helft van 2016. Wat kunnen we van deze nieuwe MacBooks verwachten?

‘2016 wordt het jaar van de MacBooks’

Om het geheel overzichtelijk te houden zullen we drie verschillende MacBook-modellen hieronder los van elkaar bespreken. Hierbij houden we rekening met de meest recente geruchten over de MacBooks en vergelijken we de functies ook met elkaar om te zien wat we van Apple kunnen verwachten.

Safari 9.x op een MacBook

MacBook Pro in 2016

Wat we verwachten:

 • Skylake-processor
 • USB-C poorten
 • Wederom als 13- en 15-inch
 • Begin dit jaar onthuld

In 2015 zagen we al een nieuwe versie van de MacBook Pro, die als belangrijkste vernieuwing het drukgevoelige Force Touch trackpad introduceerde. Reken er dus maar op dat dit trackpad ook in het 2016-model aanwezig zal zijn. Daarnaast zal de Skylake-processor van Intel naar alle waarschijnlijkheid in de nieuwe MacBook Pro te vinden zijn. Deze processor is een stuk efficiënter dan de huidige Broadwell-processoren, wat de batterijduur van de MacBook ten goede komt. Onlangs doken er al twijfelachtige benchmarks op van een mogelijke nieuwe MacBook Pro met deze Skylake-processor, al is het gerucht te vaag om het voor waar aan te nemen.

In oktober dook ook een patent op, waarin staat dat Apple een vingerafdrukscanner (Touch ID) aan de MacBook zou kunnen toevoegen aan de MacBook. Deze TouchID-sensor zouden we dit jaar terug kunnen zien, zodat je bijvoorbeeld veilig kunt inloggen met je vinger in plaats van met je wachtwoord. Omdat het echter om patent gaat en er verder geen concrete aanwijzingen voor zijn gevonden, zouden we er echter niet teveel naar uitkijken.

Het is afwachten of Apple er in 2016 ook voor kiest om het design van de MacBook Pro aan te pakken. De afgelopen jaren is er namelijk vrij weinig aan het uiterlijk van de MacBook Pro veranderd. Krijgen we bijvoorbeeld de keuze uit meerdere kleuren en maakt de nieuwe toetsenbordtechniek (die de toetsen nog platter maken) van de 12-inch MacBook de overstap naar de Pro?

Een kenmerk van de 12-inch MacBook dat we hoogstwaarschijnlijk terug gaan vinden in de MacBook Pro van 2016 is USB-C. Vorig jaar zijn er steeds meer USB-C accessoires verschenen en dat zullen er dit jaar alleen nog maar meer worden. Het is onwaarschijnlijk dat de 2016 MacBook Pro direct alle standaard USB-poorten overboord gooit, al zul je misschien wel genoegen moeten nemen met een USB 3-poort minder die plaats moet maken voor een USB-C exemplaar.

MacBook Air in 2016

MacBook Air 13 inch

Wat we verwachten:

 • Force Touch-trackpad
 • Retina-display
 • Begin 2016 onthuld
 • Geen 11-inch model meer?

Vanuit het niets verscheen in november 2015 het gerucht dat we een dunnere MacBook Air te zien zouden krijgen tijdens WWDC 2016, de ontwikkelaarsconferentie van Apple. Sindsdien hebben we er weinig meer over gehoord, maar het stipt wel een interessant punt aan.

Als de MacBook Air van 2016 de technieken zou benutten om net zo dun te worden als de 12-inch MacBook, hebben de geruchten het dan niet gewoon over een nieuwe versie van de 12-inch MacBook?

Volgens het gerucht uit 2015 zou Apple in ieder geval dit jaar nog vasthouden aan de drie verschillende MacBooks, maar Apple zou net zo goed het tegenovergestelde kunnen doen. Als dit het geval is, moet de (12-inch) MacBook wel een upgrade krijgen om het een waardige opvolger voor MacBook Air-gebruikers te maken. Een andere mogelijkheid is dat Apple geen 11-inch MacBook Air meer maakt en de Air-lijn alleen nog in 13- en 15-inch formaat uitbrengt.

Mocht er toch een nieuwe MacBook Air verschijnen, dan mogen we toch hopen dat deze eindelijk een Retina-display krijgt. Ook lijkt het een gegeven dat het trackpad van een nieuwe MacBook Air Force Touch ondersteunt. In april 2014 en maart 2015 verschenen de laatste jaren de nieuwe MacBook Air-modellen, dus als Apple deze lijn ook dit jaar voortzet kunnen we in de lente van 2016 een nieuw exemplaar verwachten.

12-inch MacBook in 2016

MacBook Silver
Wat we verwachten:

 • 11-inch MacBook Air-vervanger
 • Verbeterde prestaties dankzij Skylake
 • Geen uiterlijke veranderingen
 • Te zien op WWDC 2016

Er is nog maar weinig bekend over de opvolger van de 12-inch MacBook die Apple vorig jaar onthulde. De interesse in de processors van Skylake duidde erop dat ook deze MacBook-lijn van de efficiënte processors gebruik kan maken. Deze Skylake-chips kunnen voor tien uur extra batterijduur zorgen en verbeteren de prestaties van de CPU met tien tot twintig procent.

Daarnaast is er zoals gezegd dus de mogelijkheid dat de nieuwe 12-inch MacBook de MacBook Air vervangt in 2016. Zoals gezegd moeten de prestaties van de kleinere MacBook dan wel verbeteren. Omdat de 12-inch MacBook nog maar een jaar oud is, rekenen we er niet op dat Apple het uiterlijk van deze MacBook aanpast.

Nu USB-C langzaam maar zeker breder ondersteund wordt in de industrie is de enkele poort bovendien steeds gemakkelijker goed te praten. WWDC 2016 zou een mooi moment zijn om de nieuwe 12-inch MacBook te onthullen, tijdens dat evenement zouden we naar verluid ook de Apple Watch 2 en de nieuwe 4-inch iPhone te zien krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2016, 10:44
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook, macbook air, macbook pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.