MacBook USB-C

USB-C in de nieuwe MacBook: dit moet je weten

Waarom heeft de nieuwe MacBook slechts één USB-C-poort, en wat is USB-C precies? iCulture zet de feiten voor je op een rij.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

MacBook USB-CApple’s nieuwe 12-inch MacBook heeft slechts één aansluiting. Met de nieuwe USB-C-poort moet je de MacBook gaan opladen, maar sluit je er ook monitors, usb-sticks en andere apparaten op aan. Waarom heeft Apple gekozen voor deze enkele aansluiting, en wat moet je er allemaal over weten? iCulture zet de bekende feiten op een rij.

Lees ook: Apple introduceert 12-inch MacBook

USB-C en geluidspoort

Technisch gezien zitten er twee poorten op de nieuwe MacBook: een USB-C-aansluiting en een aansluiting voor je koptelefoon. Apple verwacht dat je met USB-C alles kunt doen wat op het moment mogelijk is met de meerdere aansluitingen op een Mac. Je kunt er een oplader voor de MacBook op aansluiten, er een muis in steken en er een scherm mee verbinden. Deze apparaten moeten echter dan wel allemaal een USB-C-kabel gebruiken, wat nu nog in de meeste gevallen niet zo is. Apple biedt een tussenoplossing door speciale adapters te verkopen waarmee je bijvoorbeeld een VGA-kabel aansluit op de USB-C-poort, maar de prijs hiervan kan oplopen tot 89 euro. Een Thunderbolt-adapter lijkt nog niet verkrijgbaar. Apple verkoopt de volgende adapters:

Op de duurdere USB-C-adapters zit niet alleen een videopoort: je vindt hierop ook een gewone USB-aansluiting en een USB-C-connector. Met deze apparaten kun je daarom tegelijk een scherm aansluiten, een USB-apparaat verbinden en de MacBook opladen. Met andere woorden: hang dit apparaat aan je MacBook, en je hebt de gebruikelijke poorten weer terug.

Toch meerdere apparaten verbinden

Bovenstaande adapters laten je hooguit één of twee usb-apparaten op de MacBook aansluiten, afhankelijk van of je een accessoire met USB-C hebt. Met een beetje creativiteit kun je echter alsnog meer Mac-apparaten tegelijk verbinden met de MacBook. Je hebt daarvoor twee hulpstukken nodig: Apple’s eigen USB-C-naar-USB-adapter en een willekeurige USB-hub, zoals je in bijvoorbeeld de iCulture Shop vindt. Je hoeft dan alleen nog maar de USB-C-adapter aan te sluiten, waarna je hier de hub insteekt.

Steeds meer draadloos

MacBook KeynoteZelfs als accessoires allemaal een usb-c-kabel hebben, ben je echter nog vrij beperkt met de nieuwe MacBook: je kunt er immers maar één tegelijk aansluiten. Het is nogal een karwei om je apparaten met de nieuwe MacBook te gebruiken, maar Apple zegt hiermee volledig in te zetten op de toekomst. Over een paar jaar zouden we volgens Apple niet meer zoveel apparaten willen verbinden via de aansluitpoort. Accessoires verbinden steeds vaker draadloos met de MacBook, waardoor een grote hoeveelheid poorten onnodig wordt. In de praktijk zien we daar al vroege tekenen van: een usb-stick gaat steeds minder vaak nodig zijn, omdat je bestanden via iCloud Drive en Dropbox ook kunt overzetten.

Begint Apple daarmee een revolutie, of zijn ze te vroeg? Bezitters van de nieuwe MacBook worden immers beperkt in de apparaten die ze kunnen gebruiken. Aan de andere kant: door nu al een MacBook met één connector uit te brengen, kan Apple accessoiremakers motiveren om USB-C en draadloze technologie te ondersteunen.

MacBook USB-C

Net als iPhone

De nieuwe MacBook lijkt met zijn twee aansluitpoorten nogal op de iPhone, iPad en iPod touch. Ook hierop vind je immers twee connectors: één voor muziek en één voor de Lightning-kabel. Het lijkt er op dat Apple met de enkele USB-C-poort probeert om de iPhone en Mac dichter bij elkaar te krijgen – een strategie die wellicht nog verder zal gaan. In maart 2014 werd in de Europese Unie een nieuwe wet aangenomen, die smartphonemakers verplicht om een universele lader te ondersteunen. De nieuwe USB-C-kabel lijkt daar de ideale kandidaat voor: deze nieuwe usb-poort is qua grootte vergelijkbaar met de Lightning-poort op de iPhone. Dat zou betekenen dat zowel de nieuwe Mac als de iPhone straks dezelfde oplaadkabel kunnen gebruiken. Of het verstandig is om ook dezelfde adapters te gebruiken, is dan echter nog even de vraag.

Meer hierover: Type-C usb: perfecte vervanger voor Apple’s Lightning-aansluiting?

USB-C

USB-C wordt nog maar amper gebruikt, maar bestaat wel al iets langer. De nieuwe USB-connector werd in december 2013 voor het eerst aangekondigd. Het is niet een nieuwe standaard van Apple, maar een initiatief van het bedrijf verantwoordelijk voor USB. Dit betekent dat ook bijvoorbeeld Windows-computers USB-C kunnen gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2015, 19:01
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.