Apple: iPhone- en iPad-modellen snel weer verkrijgbaar in Duitse online store

Een Duitse rechter heeft het (tijdelijke) verkoopverbod voor iPhone- en iPad-modellen die een patent van Motorola zouden schenden opgeheven. Hierdoor mag Apple de iPhone 3G(S), iPhone 4 en 3G-modellen van de iPad weer in de Duitse online store verkopen.

Motorola-AppleDe iPhone 3G(S), iPhone 4 en 3G-modellen van de iPad zijn “binnen enkele uren” weer verkrijgbaar in de Duitse online store. Dat heeft Apple vanmiddag bekendgemaakt. De verkoop van deze projecten was verboden in verband met een uitspraak in december. Eerder vandaag werd er ook een verbod op iCloud en alle apparaten die daarvan gebruikmaken bekendgemaakt, maar deze is nog niet van kracht. iCloud zou inbreuk maken op een patent van fabrikant Motorola dat het synchroniseren van informatie beschrijft.

Het verbod werd al in december vorig jaar opgelegd, maar werd pas recentelijk van kracht. Hierdoor mochten de iPhone 3G(S), iPhone 4 en de 3G-modellen van de iPad niet langer in de Duitse online Apple Store verkocht worden. Apple is daarom deze week begonnen met het verwijderen van deze oudere modellen uit diens online store. Nu het verkoopverbod (tijdelijk) is opgeschort kan Apple de verkoop van deze modellen weer voortzetten.

“Alle iPad- en iPhone-modellen zullen binnen korte tijd weer verkrijgbaar zijn via Apple’s online store in Duitsland”, zo verklaart een woordvoerder van Apple tegenover All Things D. “Apple is tegen het verbod in beroep gegaan omdat Motorola weigert om dit patent onder redelijke voorwaarden aan Apple te licenseren, hoewel het zeven jaar geleden al door Motorola als een ‘industry standard’ patent is geaccepteerd”, aldus de woordvoerder.

Er werd vandaag ook een verbod opgelegd op iCloud en alle apparaten die hier gebruik van maken. Het Duitse verbod is een gevolg van een rechtszaak tussen Apple en Motorola uit april 2011, toen iCloud nog bekend stond als MobileMe. Motorola zou een patent hebben op een synchronisatiedienst zoals iCloud, die Apple zou hebben geschonden door niet eerst een licentie aan te vragen. De kans is alleen klein dat Motorola dit verbod zal forceren: het bedrijf zal dan een voorschot van 100 miljoen dollar moeten betalen.

Het opschorten van het verkoopverbod is een opluchting voor Apple, maar de komende tijd zal uitwijzen of die van korte of lange duur zal zijn. In het gunstigste geval blijft de opschorting van kracht totdat een rechter zich over de bezwaren van Apple buigt, legt patentdeskundige Florian Mueller van FOSS Patents uit. Dat kan volgens Mueller wel een jaar duren. Apple’s bezwaren houden in dat Motorola de zogeheten “FRAND-licentievoorwaarden” niet honoreert, die bepalen dat een licentie eerlijk en redelijk moet zijn en niet mag discrimineren (Motorola mag geen onderscheid tussen licentienemers maken).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2012, 18:31
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen apple store, ipad, motorola, patenten

Apple Store

Lees alles over de Apple Store: waar vind je Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.