iPhone GPU

‘Apple werkt aan eigen grafische chip voor iPhones’

Apple wil Imagination aan de kant zetten, het bedrijf dat jarenlang grafische chips (GPU's) voor de iPhone maakte. Ze zijn bezig met een eigen grafische chip voor de iPhone.

Apple gebruikt in de iPhones al jarenlang de grafische PowerVR-chips van Imagination. Dat kan op korte termijn gaan veranderen: Apple heeft Imagination laten weten dat ze binnen twee jaar stoppen met de grafische technologie van Imagination. Ondertussen werkt Apple aan een eigen grafische chip voor de iPhone.


iPhone GPU

Imagination-topman overgestapt naar Apple

In 2016 waren er geruchten dat Apple in vergaande gesprekken was verwikkeld om de Britse halfgeleiderontwerper Imagination Technologies over te nemen. Datzelfde jaar kondigde het bedrijf ontslagen aan. Uiteindelijk heeft Apple geen bod gedaan, maar blijkt via de achterdeur toch mensen te hebben weggekaapt. Zo blijkt COO John Metcalfe in juni 2016 te zijn overgestapt en werkt nu als Senior Director bij Apple. Ook engineers Dave Roberts, Jonathan Redshaw en Benjamin Bowman staan nu op de loonlijst bij Apple. In totaal zouden afgelopen jaar zo’n 25 mensen zijn overgestapt van Imagination naar Apple.

Apple heeft al goede ervaringen met het in eigen huis ontwerpen van chips, sinds ze met de A-serie voor de iPhone zijn begonnen. Een eigen grafische chip kan handig zijn voor de augmented reality-toepassingen die Apple op het oog heeft. Door zelf een grafische chip te ontwerpen kunnen ze optimaliseren voor de iPhone en de ervaring meer naar eigen hand zetten.

Eigen Apple-team voor grafische chips

In december 2015 werd al gedacht dat Apple stilletjes bezig was met het opbouwen van een eigen team voor het ontwerpen van grafische chips. Die gedachte is nu niet zo vreemd meer, nu Apple openlijk heeft aangegeven dat ze de banden met Imagination binnen twee jaar willen verbreken. Apple zal waarschijnlijk wel licentiekosten aan Imagination moeten betalen. Bovendien denkt het bedrijf dat het lastig wordt voor Apple om zelf grafische chips te ontwerpen, zonder daarbij Imagination’s patenten, intellectuele eigendommen en afspraken over vertrouwelijke informatie te overtreden.

Ondertussen is Apple ook verwikkeld in een biedingsstrijd met Amazon, Google en Western Digital om de geheugendivisie van Toshiba over te nemen. Mocht dat lukken, dan kan Apple een steeds groter gedeelte van de iPhone in eigen huis produceren en zijn ze minder afhankelijk van externe partijen zoals Samsung.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2017, 10:15
Categorie Geruchten
Onderwerp grafisch
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.