GPU Apple iPhone

‘Apple werkt aan eigen grafische processor (GPU)’

Apple zou bezig zijn om een eigen grafische processor te ontwikkelen, zodat ze niet langer afhankelijk zijn van de Imagination PowerVR-GPU's, ook al zijn die in benchmarks vaak de beste.

Apple maakt al sinds de iPhone 5 eigen CPU’s en daar zijn ze behoorlijk succesvol mee. Na de A6-chip volgde de A7, de eerste 64-bit CPU in een gangbare smartphone. Nu zijn er geruchten dat Apple nog meer controle over de hardware in de iPhones wil hebben, door ook een eigen grafische processor (GPU) te ontwikkelen.

GPU Apple iPhone

Grote nadruk op grafische prestaties

Een vreemde ontwikkeling zou dat overigens niet zijn, want Apple heeft ook al bepaalde sensoren en de M7-, M8- en M9-coprocessors in eigen huis ontwikkeld. Wat echter opvalt aan de meest recente aankondigingen is dat Apple vooral veel nadruk legt op de grafische prestaties. Zo kregen we bij de iPad Pro te horen dat de GPU maar liefst 360x beter presteert dan die van de eerste generatie iPad. In vergelijking daarmee zijn de CPU-prestaties maar matig toegenomen: die zijn ‘slechts’ 22x beter dan bij de eerste generatie iPad.

Ook in GPU-benchmarks is te zien dat de iPhones altijd hun mannetje staan ten opzichte van concurrerende smartphones. Tot nu toe maakte Apple gebruik van PowerVR-GPU’s van Imagination. Zo zit er in de iPhone 6s een Imagination PowerVR GT7600. Maar waarom niet zelf maken, zodat Apple nog meer controle heeft over de prestaties.

Apple’s eigen GPU is volgens de geruchten nog niet zover gevorderd dat we al de eerste concrete producten kunnen bewonderen. Het zou nog best een paar jaar kunnen duren, maar het doel is om zoveel mogelijk componenten in eigen huis te maken. Apple zou al meerdere jaren in het geheim bezig zijn met het project, maar er is nu toch informatie gelekt uit de productie-industrie. De verwachting is niet dat Apple bezig is om ook eigen LTE/4G-chips te maken. Die opdracht hebben ze al beloofd aan Intel.

Ook Samsung werkt aan eigen processor

Overigens heeft het voorbeeld van Apple ook Samsung aan het denken gezet. Zij gaan begin volgend jaar waarschijnlijk binnenkort hun eerste, zelf ontworpen processor met Exynos 8-chips aankondigen. De Galaxy S7 is waarschijnlijk het eerste apparaat dat er gebruik van maakt. Samsung is al meer dan vijf jaar bezig met de ontwikkeling van de chips, maar heeft nog geen concrete producten laten zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2015, 18:45
Categorie Geruchten
Onderwerp grafisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.