Apple en Microsoft wisselen patentideeën uit dankzij anti-kloonovereenkomst

Apple en Microsoft wisselen onderling patenten uit, waarbij ze een antikloon-overeenkomst hebben gesloten. De bedrijven mogen elkaars patenten inzien, maar producten niet naäpen. Dezelfde patenten wilde Apple ook aan Samsung beschikbaar stellen.

surface-microsoftHoe kan het dat Microsoft een Surface-tablet kan maken, zonder dat Apple protesteert? Tijdens de rechtszaak tussen Apple en Samsung kwam meer informatie naar buiten over de patenten die Apple in licentie geeft. Het blijkt dat Microsoft en Apple een onderlinge deal hebben gesloten, waarbij Microsoft toegang krijgt tot een aantal designpatenten van Apple. De bedrijven hebben echter de afspraak gemaakt dat ze geen klonen van elkaars producten zullen uitbrengen. Apple bood Samsung in 2010 ook patenten in licentie aan, maar Samsung weigerde ervoor te betalen. Apple’s hoofd patentlicensering Boris Teksler gaf in de rechtszaak aan dat de patenten die Apple aan Samsung beschikbaar wilde stellen al worden gelicenseerd door Microsoft.

Microsoft mag er echter geen iPhone- en iPad-klonen mee maken. Bij de Surface kun je je overigens afvragen of Microsoft zich eraan heeft gehouden: de gekleurde magneethoesjes en de naadloze voorkant met een zwarte rand en één glasplaat doen op het eerste gezicht wel aan de iPad denken. De Surface-tablet is echter veel dikker en duurder en heeft een totaal andere interface, waardoor de kans op verwarring kleiner is. Microsoft is er met Windows Phone en Windows 8 voor tablets in geslaagd om iets te maken dat totaal niet op producten van Apple lijkt. In plaats van iconen heeft Microsoft gekozen om informatie te presenteren in gekleurde vierkante blokjes. Microsoft heeft overigens ook patentovereenkomsten met de meeste Android-toestelmakers, waarbij ze per verkocht toestel een paar dollar verdienen. Apple wilde ook zo’n overeenkomst met Samsung sluiten, maar voor een veel hoger bedrag. Samsung zou 30 dollar per smartphone en 40 dollar per tablet moeten betalen. Patenten waarin het typische Apple-design naar voren kwam, waren daarbij uitgesloten. Er moest nog wel worden gesproken welke eigenschappen dan precies als ‘onaanraakbaar’ moesten worden geclassificeerd.

microsoft-surface-rtDe deal met Microsoft geeft toegang tot alle patenten die in de zaak Apple versus Samsung aan de orde komen. Het zou gaan om een afspraak over onderlinge uitwisseling van patenten tussen Apple en Microsoft, die al uit 1997 dateert.

Apple rondde gisteren op de zevende dag van de rechtszaak haar pleidooi af. De komende maandagen en vrijdagen is Samsung aan de beurt om zich te verdedigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2012, 10:15
Categorie Apple
Onderwerpen apple, microsoft, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.