Apple dreigt iTunes Store te sluiten

Apple dreigt de iTunes Store te sluiten als een geplande royaltyverhoging van 9 naar 15 cent doorgaat. Het extra geld is bedoeld voor een betere vergoeding aan artiesten.

itunes store
Een vreemde ontwikkeling in de VS: Apple dreigt de iTunes Store te sluiten. Het heeft te maken met een royalty-verhoging die het Copyright Royalty Board in Washington morgen bekend wil maken. De extra vergoeding zal door de online muziekwinkels (en uiteindelijk door de klant) moeten worden betaald en is bedoeld om de vergoeding aan artiesten componisten te verhogen. Apple ziet het niet zitten: ze dreigen de iTunes Store te sluiten als de verhoging doorgaat. Zo’n vaart zal het vast niet meteen lopen, desalniettemin niet zomaar een dreigement.


De royalties zouden op verzoek van de National Music Publishers’ Association (NMPA) verhoogd moeten worden: van 9 naar 15 cent per verkochte track. Dat is een toename van 66%. Volgens Apple is het onmogelijk om de hogere royalties te betalen, zonder de huidige verkoopprijs van 99 cent per muzieknummer vast te houden. Vorig jaar was er ook al gedoe over de prijzen: toen dreigde Apple vice-president Eddy Cue de iTunes Store te verhogen als het onder druk van de platenmaatschappijen nodig zou zijn om de prijs per track te verhogen.

Apple zal de iTunes Store echter niet zomaar sluiten: het is een mooie melkkoe met een miljoenenomzet en een onmisbare aanvulling op producten zoals de iPod, Apple TV en iPhone. Van elk verkocht nummer van 99 cent gaat ongeveer 70 cent naar de muziekmaatschappij. De artiesten krijgen slechts 9 cent. Het lijkt daarom een beter idee dat de artiesten eens met de platenmaatschappijen om tafel gaan zetten.

Via: CNN

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes
52 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.