Scotty Allen DIY iPhone 6s

Man bouwt complete iPhone 6s van onderdelen uit China

Bizar! Deze man bouwde een iPhone 6s van gerecyclede onderdelen en dat kostte hem $300, half zoveel als de prijs die Apple rekent.

Je wilt een iPhone 6s, maar je hebt geen zin om veel geld uit te geven. Wereldreiziger Scotty Allen kwam daarom op een idee: je koopt gewoon gerecyclede onderdelen in China en bouwt er zelf eentje. Dat klinkt als een onmogelijke opgave, maar het is gelukt. Hij gebruikte voor $300 aan onderdelen om zelf een iPhone 6s te maken, ongeveer half zoveel als je in de Apple Store betaalt.


Scotty Allen DIY iPhone 6s

iPhone 6s van onderdelen uit China

Er zit alleen wel een addertje onder het gras: de man schafte aanvankelijk voor $1.000 aan losse onderdelen aan, waarvan hij uiteindelijk maar $300 gebruikte. Het lijkt dus heel goedkoop, maar zo’n heel slimme deal is het niet. Zeker als je bedenkt dat je alles ook nog zelf in elkaar moet schroeven. Maar het verhaal laat ook zien dat iemand zonder veel technische kennis toch een kunststukje voor elkaar kan krijgen.

Scotty raakte gefascineerd door de markten in Shenzhen (China), waar je allerlei onderdelen van telefoons vindt. Hij liep er meermaals langs, maar begreep niet goed hoe het werkte: wie koopt die onderdelen, wat doen ze ermee? Scotty dacht er een paar maanden over na om zijn eigen iPhone van onderdelen te bouwen en besloot de gok te wagen.

In onderstaande video kun je zien hoe het is gegaan.

Scotty gebruikte wel een klant en klaar logic board met bijbehorende vingerafdrukscanner, omdat die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Alleen Apple kan een nieuwe knop ‘inregelen’ dankzij een speciale machine.

Compleet zelf bouwen is onmogelijk

Daardoor moest Scotty een kant en klaar logic board gebruiken. Het was namelijk makkelijk om die geassembleerd te kopen, dan om zelf de losse chips voor flashgeheugen, Wi-Fi en 4G te kopen en erop te solderen. In feite had de man vier basisonderdelen nodig: het logic board, scherm, batterij en behuizing. Het scherm bleek ook nog wel een uitdaging: Scotty kocht uiteindelijk een kapot exemplaar van een reparatiebedrijfje. Verder kocht hij voor een paar dollar een batterij en een rosegouden achterplaat met Apple-logo.

Mocht je ook van plan zijn om zelf je iPhone te maken, dan heeft Scotty nog een tip voor je. Begin met een iPhone 6s, want de onderdelen daarvan zijn redelijk gemakkelijk in handen te krijgen. Onderdelen voor de iPhone 7 zijn veel zeldzamer. Als je de arbeidsuren meetelt en de onderdelen die hebt vernield tijdens het knutselen, kun je misschien toch beter gewoon naar de winkel gaan. Maar het gevoel als het uiteindelijk is gelukt, is natuurlijk ook wat waard.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.