App Store ontwikkelaars

Reacties voor: Sideloading in de EU: ‘Apple wil apps toch vooraf beoordelen en een vergoeding innen’

In EU-landen wordt het vanaf voorjaar 2024 mogelijk om apps buiten de App Store om te installeren. Apple moet namelijk voldoen aan de Digital Markets Act. In dit artikel lees je over de ontwikkelingen en de status: dit zijn de plannen hoe Apple sideloading wil aanbieden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 45 reacties

  1. Als ik het maar ‘uit’ kan zetten. Ik zit er niet op te wachten en velen met mij. De enige die dit willen zijn de app ontwikkelaars en android gebruikers.

  2. Ik mag hopen dat Apple een knop maakt waardoor de iPhone en iPad blijft zoals het nu is. En dus alles blokkeert van buiten de AppStore om.
    Zodat die ook niet “persongeluk” geïnstalleerd kan worden.
    Ik heb voor Apple gekozen omdat ik de veiligheid wil en niet de rare apps van buiten de AppStore om.
    Dan neem ik wel een Android 🙃

  3. @Flieps: helemaal mee eens denk er ook zo over

  4. Ik blijf sceptisch over dit besluit, ik heb een tijd Android gehad en met sideloading komt naast het beveiliging risico ook enorme inconsistenties binnen apps. De user experience is vaak slordig omdat ze niet aan bepaalde richtlijnen meer hoeven te voldoen. Ook ben ik bang dat er steeds meer app stores van derde komen die exclusives hebben. Dit kan dan voor de gebruiker onoverzichtelijk worden waar ze bepaalde apps of games dan vandaan moeten halen. Ik moet nu al vaak checken als ik een leuke serie tegen kom op welke streaming dienst ik moet kijken.

  5. Ergens dwingt het Apple ook om aan de behoeftes te denken buiten de USA. Als het niet gewenst is zullen gebruikers het negeren en dus een stille dood sterven. Ben benieuwd

  6. Er komt een hoop shit op het apple platform af in europa. Helaas!

  7. Origineel geplaatst door Flieps
    Als ik het maar ‘uit’ kan zetten. Ik zit er niet op te wachten en velen met mij. De enige die dit willen zijn de app ontwikkelaars en android gebruikers.

    En de EU knuppels, die hun “kostbare tijd” graag in dit soort nutteloze zaken steken.
    Ik vind het een triest besluit en hoop, net als velen hierboven, dat er een schakelaar komt die dit onmogelijk maakt op mijn iphone.

    Hopelijk wordt de EU eens aangeklaagd door haar inwoners ivm het bewust onveilig maken van een platform, ongewenste inmenging in zaken waar men geen verstand van heeft en het bewust in gevaar brengen van de digitale veiligheid van iphone gebruikers.
    Laten ze hun energie en geld eens steken in de IT van (lokale) overheden. Hopeloos verouderd en onveilig.

  8. Laat de keus bij de gebruiker (aan/knop lijkt me prima )
    De reacties dat dit gevraagd wordt door Android gebruikers is ook overdreven omdat dit standaard uit staat in Android en doorgaans moet worden ingeschakeld in de ontwikkelaar opties in de instellingen.(de meeste mensen kennen die optie niet eens en installeren dus niet buiten de playstore om).ik heb jarenlang Android gebruikt …naar tevredenheid 🙂ik heb nu bijna alles van Apple beide werelden hebben hun voor en tegens…

  9. Als ik ergens niet op zit te wachten is het hierop.
    Ik hoop dat Apple je de keuze geeft dit uit te schakelen.

  10. Ik blijf het allemaal onzin vinden.. de keukenboer hier om de hoek heeft 200% marge..

  11. Ein-de-lijk competitie voor Apple’s appstore. Consumenten zullen uiteindelijk beter af zijn.

  12. @Renaldo: Ik denk, dat mensen die wat geld willen besparen, ook blij zullen zijn.

  13. Ik vermoed dat Apple het zo gaat maken als het nu in MacOS is. Waar je ook kan kiezen om énkel App Store apps toe te staan of apps via derde bronnen.

  14. Het is zo vreselijk dat mensen die absoluut geen benul hebben van IT zulke domme domme domme beslissingen maken 🤷🏻‍♂️ Ik werk al jaren in IT wat Apple heeft gedaan met trusted resources is voor de consument het veiligste wat er is. Plus is het een vorm van standaardisatie. Een Apple gebruiker weet waar hij/zij de apps koopt en kan binnen het ECO systeem alles terug vinden of de aankopen. Straks is het een wildernis van in app aankopen die je via allerlei kanalen kan doen. Dit gaat de eindgebruiker echt niet helpen en ik durf zelfs te stellen dat het de veiligheid van het gehele IOS platform raakt.

  15. Goede zaak. Wil je dit niet download je alleen uit App Store. Wil je dit wel kan je zelf de keuze maken om buiten om te downloaden. Meer eigen keus.

  16. Wat ik mij daadwerkelijk afvraag is hoeveel mensen sideloaden op Android. Ik denk heel weinig.

    Daarnaast hoop ik dat bedrijven er niet voor gaan kiezen om hun app alleen via sideload beschikbaar te maken en dat als je een app nodig hebt het perse op die manier moet doen.

    Het beste wat Apple can doen is het niet mogelijk maken om apps die niet in de AppStore of volgens Apple’s certificaten kunnen worden gedekt binnen bedrijven niet meer mat xcode gemaakt kunnen worden. En dat ze de apps afsnijden van alle dev tools

  17. Is het ook Android  store moet toestaan of is het eenrichtingsverkeer?

  18. @Richard: Je werkt weliswaar jaren in IT, maar dat betekent niet dat je verstand hebt van concurrentie tussen bedrijven en machtsmisbruik daarin. De veiligheid waar Apple het over heeft is allemaal FUD.
    Apple misbruikt zijn marktpositie en vraagt 30%, veelal zonder waarde toe te voegen. Een abonnement op Spotify is niet veiliger omdat Apple 30% vangt, de muziek wordt ook niet beter of mooier, Apple levert letterlijk niets om die dienst beter te maken. Het is alleen maar een verdienmodel waar Apple beter van wordt. Het geld wat ze op deze manier binnen harken is niet in verhouding tot de dienst die ze leveren. Het hele model is zo opgezet dat Apple maximaal kan vangen.
    Dat hadden ze best anders kunnen doen. Bijvoorbeeld een vaste fee vragen voor het publiceren en updaten in de App Store, en op basis van die vaste fee de veiligheid en consistentie bewaken. Dan vragen ze geld dat te relateren valt aan de meerwaarde die ze er mee leveren. Nu hebben ze het zichzelf bijna onmogelijk gemaakt om dit anders te doen, puur omdat ze dat geld willen blijven afromen.

    En in de nieuwe situatie (met sideloading) kan iedereen kiezen om apps te installeren via Apple en die 30% te betalen bovenop abonnementen en daar niks voor terug te krijgen. Be my guest. Ik vind het daarentegen fijn als ik dat goedkoper via andere kanalen kan regelen, zoals op mijn Mac.
    Keuze is goed en kan net zo goed veilig zijn.

  19. Origineel geplaatst door Icrazy
    Is het ook Android  store moet toestaan of is het eenrichtingsverkeer?

    Sideloaden kan bij Android al vanaf het begin dat het bestaat. Bij Apple nog niet.

  20. (Red.) Artikel bijgewerkt met aanhoudende geruchten over sideloading in iOS 17.

  21. Eindelijk! Nu ga ik denken om een iPhone te kopen.

  22. Origineel geplaatst door Flieps
    Als ik het maar ‘uit’ kan zetten. Ik zit er niet op te wachten en velen met mij. De enige die dit willen zijn de app ontwikkelaars en android gebruikers.

    Inderdaad, en gebruikers van hacks en/of illegaal verkregen software. Ik hoop zo dat ik het volledig kan blokkeren.

  23. @MarkAandeel: Beetje paradoxaal wat je bepleit. Als je al die vrijheden wilt en ook niet 30% meer wilt betalen voor apps omdat je twijfelt wat Apple daarvoor terug doet, koop je toch gewoon een Android toestel? Dát is keuzevrijheid. Je vindt het niet okay wat Apple doet, dan hoef je het niet te kopen. Maar met deze bemoeielarij door de no-no’s in Europa worden mensen zoals ik, die bewust voor Apple kiezen en het niet erg vinden daar meer voor te betalen, gedwongen om allerlei meuk te ondergaan waar ik niet om gevraagd heb.

  24. Fijn voor de ontwikkelaars die denken op deze manier Apple gebruikers nog meer financieel uit te kunnen melken, persoonlijk hou ik het absoluut uitsluitend bij de Apple store. Voor de mensen die denken dat ze goedkoper uit zullen gaan zijn kunnen nog wel eens bedrogen uit komen want denk je echt dat Apple andere stores gratis gebruik van het eigen eco systeem zal laten maken. De kans lijkt mij heel reëel dat er ook daar een percentage per verkochte app aan Apple zal moeten worden afgedragen en wie denk je wie dat gaat betalen? Apple zal dit absoluut niet al te aantrekkelijk gaan maken en wat mij betreft prima.

  25. En nou denkt iedereen dat daardoor de apps goedkoop worden? Sukkels.

    Trouwens, andere winkels werken toch ook niet gratis? Ook Appie en Jumbo niet.

  26. Nou mag hopen dat het veel gedoe is om het open te zeggen, de eu doet goeie dingen maar ze kunnen soms ook overdrijven.

    Ik kan toch ook niet op mijn switch de playstation store benaderen, om daar vervolgens Nintendo spellen te kopen.
    We hoeven niet alles volledig open te hebben, we hebben Android 1 groot rotzooi pakket(sorry vind ik), hier kan je alles op als je dat wil.
    We hebben dan Apple als alternatief dat iets veiliger is en het niet kan, je kan dus zelf kiezen wat je graag wil.

  27. @Richard: Ik als IT’er denk dat het voor een frisse wind gaat zorgen. De trusted resources blijken de laatste jaren ook een farce te zijn. Het betekent alleen maar dat Apple niet meer lui kan zijn en een nog beter platform (IOS) moet ontwikkelen, waarbij veiligheid en privacy gewaarborgd blijven ondanks 3rd party app stores. Op dit moment kan Apple op zijn lauweren rusten, niet innoveren op de webstore, cashen cashen cashen en apps eruit gooien vanwege bijvoorbeeld 32 bit naar hun believen. Asl dit doorgaat hebben ze die controle niet meer en worden ze misschien een keer wat klantvriendelijker.

    @Victor: EU heeft niets te maken met lokale overheid. Aanklagen van EU, succes, ik zit namelijk aan de andere kant zoals velen met mij, die dan weer degenen moeten aanklagen die de deur dichthouden voor meer openheid.

  28. (Red.) Sideloading zit nog niet in de iOS 17 beta, daarom hebben we het artikel aangepast.

  29. Ik hoop dat Apple het helemaal dichttimmert voor sideloaders, dat het super onaantrekkelijk wordt.

    Als je aan sideload doet dan bijvoorbeeld:

    * Geen iCloud mogelijkheid
    * Geen AirDrop
    * Geen Siri
    * Geen Passkeys
    * Geen ApplePay
    * Zoek mijn uitgeschakeld
    * En alles apps en services blokkeren die gebruik maken van het Secure Enclave.

    Ik ben voorstander van het Apple Ecosysteem en die prutsers van de EU maken met juist onveiliger.

  30. @Richard: nou, precies dat dus! We weten allemaal hoe succesvol DLL’s zijn op Windows 😀
    Ik snap de beslissing wel als je maar 1 hersencel hebt… Als ik het maar dicht kan zetten!! Ik heb ook niet voor niets voor Apple gekozen.

  31. Ik mag hopen dat ze een zelfde Gate Keeper gaan hanteren als op macOS… want als ze iOS open zetten is het vragen om problemen.
    Dit hele EU beleid ondermijnt de beweegreden van het gros van de consumenten waarom ze voor Apple hebben gekozen, want dit is nu júist wat de gemiddelde Apple klant helemaal niet wil.

  32. @Victor: YES , helemaal akkoord, is dat eigenlijk alles wat die mensen te doen hebben, worden ze daarom betaald, met de euros van de belasting betaler ? Schande .

  33. Origineel geplaatst door Bas
    Ik hoop dat Apple het helemaal dichttimmert voor sideloaders, dat het super onaantrekkelijk wordt.
    Als je aan sideload doet dan bijvoorbeeld:

    * Geen iCloud mogelijkheid
    * Geen AirDrop
    * Geen Siri
    * Geen Passkeys
    * Geen ApplePay
    * Zoek mijn uitgeschakeld
    * En alles apps en services blokkeren die gebruik maken van het Secure Enclave.

    Ik ben voorstander van het Apple Ecosysteem en die prutsers van de EU maken met juist onveiliger.

    Helemaal mee eens. Zo lang ze maar niet aan de vrijheid op de Mac gaan zitten

  34. Het is nu al duidelijk wat het eerstvolgende virus op iOS 17 gaat zijn: een stiekem gesideloade malware…

    Leve de EU!

  35. Mooi zo! Dan kan Apple er niet meer voor zorgen dat iPhones na 5 jaar onbruikbaar worden, aangezien je dan een up to date web browser kunt installeren via die achterdeur! 👍 Ook goed nieuws voor iPads!

  36. Origineel geplaatst door hans-martijn
    Het is nu al duidelijk wat het eerstvolgende virus op iOS 17 gaat zijn: een stiekem gesideloade malware…

    Leve de EU!

    Hou toch op joh! Op Mac’s kan het toch ook al jaren! En geen virus te bekennen!
    Een beetje meer zeggenschap over het door mij betaalde apparaat is alleen maar positief! En je kunt het ook uitzetten!

    Is alleen maar goed dat dit soort bedrijven worden aangepakt door de EU! Of denk je werkelijk dat dit soort grote bedrijven denken en handelen in het voordeel van de consument? 😂

  37. Origineel geplaatst door hans-martijn
    Het is nu al duidelijk wat het eerstvolgende virus op iOS 17 gaat zijn: een stiekem gesideloade malware…
    Leve de EU!

    Origineel geplaatst door Marc
    Een beetje meer zeggenschap over het door mij betaalde apparaat is alleen maar positief! En je kunt het ook uitzetten!
    Of denk je werkelijk dat dit soort grote bedrijven denken en handelen in het voordeel van de consument? 😂

    Laten we hopen dat je het idd uit kunt zetten, dat is volgens mij nog helemaal niet bekend.😏

    Wat betreft je laatste zin; daar ben ik het mee eens, dit soort bedrijven handelen voornamelijk uit eigen belang. Voor het belang van het volk kunnen we gelukkig gewoon vertrouwen op onze overheid… ow nee, dat ook nog niet eens.🤦🏼‍♂️

    Met andere woorden, we zijn gedoemd!

  38. (Red.) Artikel bijgewerkt met de nieuwste info over komst van sideloading in eerste helft van 2024.

  39. Ondanks dat ik vroeger van het jailbreaken was ga ik deze functie toch niet gebruiken.

  40. Op de Mac is het wel een ander verhaal omdat je daar in de Mac App Store vaak bekende apps niet terug vindt. Desondanks heb ik maar 3 apps buiten de store om gedownload en bovendien ook nog eens van zeer bekende ontwikkelaars zoals Tidal, BluOs en dbPoweramp. Voor de rest voldoen bij mij de standaard apps van Apple. Op de iPhone is Tidal en BluOs wel via de App Store verkrijgbaar, de laatste niet omdat deze ook niet voor op je telefoon is bedoeld. Voor de iPhone heb ik nooit iets gemist wat wel via sideloading bereikbaar zou zijn.

  41. Vanaf de introductie is het dus ook mogelijk om een virus op je iPhone te krijgen.
    Met veel dank aan de EU.
    Ik verwacht ook dat de echte App Store leeg gaat lopen en we min of meer verplicht worden om de apps te sideloaden, wil je tenminste mee blijven komen met de moderne techniek.
    Veel fabrikanten van smart-tech zitten niet te wachten op de strenge regels van Apple.

  42. Ik vraag me af hoeveel mensen er straks werkelijk gebruik van gaan maken. Heb nog steeds een onderbuikgevoel dat dit een leuk bedenksel is vanuit de EU.

    Zelf blijf ik bij de App Store, ook al moet ik misschien wat meer betalen. Hiermee behoud je een duidelijk overzicht van je aankopen en je abonnementen met de afloopt termijn.
    Ook je betalingen blijven via Apple verlopen die voor mijn gevoel meer secure zijn dan geld naar 3de partijen overmaken.
    Mocht er in de praktijk iets niet juist verlopen dan heb ik Apple als aanspreekpunt ipv dat ik naar de individuele app verkopers moet.

  43. Je hoeft toch niks via je Apple device in of uit te schakelen m.b.t. sideloaden?

    Wil je iets via een ander bron dan zal je vast naar ‘de website van’ moeten navigeren om het te installeren om vervolgens hun apps via daar te installeren. Apple kan hooguit een melding geven wanneer er iets geïnstalleerd wordt buiten de App Store om.

    Ik denk dat veel iPhone gebruikers gewoon de App Store zullen blijven gebruiken en dat partijen die sideload aanbieden het kunnen vergeten. Wat wel vervelend kan zijn is als er ‘belangrijke’ spelers enkel sideload aanbieden terwijl jij dat niet wilt. Wat dan?

  44. Ik gebruik alleen gratis apps en dat werkt prima er is altijd wel een gratis alternatief. Dus zit ik ook niet met side loaden wel of niet of Apple 30% betalen

  45. (Red.) Volgens Wall Street Journal wil Apple bij sideloading de apps toch beoordelen en een vergoeding ontvangen. We hebben het artikel daarom aangepast.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.