App Store maakt einde aan vaste iTunes-prijs voor nummers

Artiesten kunnen via de App Store muzieknummers uitbrengen voor een veel hogere prijs dan de vaste iTunes-prijs van 99 cent per nummer. Maar ze kunnen de muziek ook voorzien van reclame gratis weggeven.

David CookApple houdt al jarenlang vast aan de vaste prijs van 99 cent per muzieknummer, ook al dringen de muzieklabels erop aan om de prijs te verhogen. Toch zien artiesten een mogelijkheid om onder de vaste prijs uit te komen: door er een iPhone-applicatie van te maken. De eerste artiest van Sony Music heeft dit inmiddels gedaan: David Cook brengt voor $1,99 het nummer ‘Light On’ in de App Store uit. Het is een virtuele aansteker waar je naar kunt kijken terwijl de muziek afspeelt. Wordt de cd-single en de videoclip uit de markt geprijsd door iPhone-applicaties?

Zo vaart zal het niet lopen, want de prijs van $1,99 maakt het niet aantrekkelijk om het nummer te kopen. Muzieklabels en artiesten hebben voor het eerst ook de mogelijkheid om gratis muzieknummers via iTunes te verspreiden: ze maken gewoon een iPhone-applicatie, gesponsord door reclame. AdMob heeft al met 20 van de 300 bestverkochte applicaties een advertentiedeal gesloten. Omdat de iPhone 3G een GPS-functie heeft kunnen die advertenties zelfs je locatie bepalen en een locatieafhankelijke boodschap tonen. Met een klik op de advertentie word je naar Google Maps doorgestuurd, die de dichtstbijzijde winkel toont.

Maar we hadden het over muziek: via de App Store kunnen artiesten complete albums aanbieden in een bundel, voor een zelfgekozen prijs. Ze kunnen er foto’s, video’s en chatmogelijkheden in stoppen, jaarlijks abonnementsgeld vragen via een inlogsysteem dat met internet gekoppeld is en nog veel meer. Apple zou er zelfs niet eens moeite mee hoeven hebben, want ze krijgen 30 procent van de omzet en dat is meer dan wat ze aan de verkoop van muzieknummers verdienen.

Wired heeft ook een oplossing voor het probleem dat mensen hun iPhone-interface niet willen volplempen met icoontjes van losse muzieknummers. In plaats daarvan zou je een functie in de applicatie kunnen maken, met een code waarmee geregistreerde gebruikers de muzieknummers alsnog gratis uit iTunes kunnen downloaden. De applicatie kun je vervolgens weggooien, als je erop uitgekeken bent.

Via: Wired

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2008, 14:10
Categorie Apps
Onderwerpen itunes, muziek, sony

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.