App Store bestaat vandaag 4 jaar: van 500 naar ruim 600.000 apps

Het is vandaag 4 jaar geleden dat de App Store van start ging. Apple opende de App Store op 10 juli 2008 en telde meteen al 10 miljoen downloads. Inmiddels zijn er bijna 30 miljard downloads geteld en is de App Store een groot succes.

app store 4 jaarOp 10 juli 2008 opende Apple voor het eerst de deuren van de App Store. Er waren op dat moment zo’n 500 apps beschikbaar, waaronder een handvol apps van Apple zelf. Eén daarvan was Texas Hold’em, een pokergame die inmiddels alweer uit de App Store is gehaald. De rest was gemaakt door externe ontwikkelaars. Toen Apple de iPhone in 2007 op de markt bracht, was Steve Jobs nog tegenstander van apps.

Webapps waren volgens hem goed genoeg en met HTML5 was veel mogelijk, waardoor je de indruk kreeg dat je een native app gebruikte. Jobs zei:

You don’t want your phone to be like a PC. The last thing you want is to have loaded three apps on your phone and then you go to make a call and it doesn’t work anymore.

Toch ging Apple een jaar later overstag en inmiddels heeft dat geleid tot zo’n 630.000 apps en bijna 30 miljard downloads.

De App Store was meteen een succes. In het eerste weekend toen de deuren open gingen, werden al 10 miljoen apps gedownload. Bijzonder aan de App Store was dat je draadloos nieuwe apps kon installeren. Voorheen was je bij platformen als Windows Mobile vaak verplicht om een exe-bestand op je desktop te starten of bestanden te kopiëren. De makkelijke toegang tot de App Store en het al even makkelijke afrekenen met je iTunes-account maakte van de App Store een groot succes. Ontwikkelaars zegden hun baan op en startten een nieuw bestaan als app-ondernemer. Nieuwe bedrijfjes ontstonden en ‘app’ werd een populair begrip op allerlei gebieden. Vorige maand vierde Apple nog het 5-jarig bestaan van de iPhone.

Apple liet in een reclamespotje in 2008 voor het eerst zien hoe de App Store werkt:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2012, 13:38
Categorie Apple
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.