apple watch tim cook juichstemming

Amerikaanse overheid gaat Apple Pay accepteren

Een grote overwinning voor Apple: de Amerikaanse overheid gaat Apple Pay ondersteunen. Bij nationale parken en bij uitkeringen is Apple Pay vanaf september 2015 geaccepteerd.

apple watch tim cook juichstemmingAls je de volgende keer op vakantie bent in de Verenigde Staten, kun je bij de nationale parken afrekenen met Apple Pay. Tenminste, als je een Amerikaanse creditcard hebt weten te bemachtigen. Bij nog veel meer overheidsinstanties in de VS kun je binnenkort met Apple Pay terecht, want de Amerikaanse overheid heeft besloten het te ondersteunen. Vanaf september wordt Apple Pay officieel geaccepteerd. De overheid moet daarvoor nog wel NFC-gebaseerde betaalsystemen aanschaffen. Daarnaast gaat de overheid Apple Pay gebruiken voor uitkeringen en federale betaalkaarten.

Apple Pay: ook voor uitkeringen

Gepensioneerden, werklozen en veteranen kregen voorheen hun uitkering in de vorm van een papieren cheque, die per post werd toegestuurd. Sinds 2013 is de overheid overgestapt op elektronisch betalen, maar dat is lastig voor mensen die geen bankrekening hebben. Dat lijkt wat vreemd als je in de rijke westerse wereld woont, maar er zijn bepaalde bevolkingsgroepen die bijvoorbeeld geen vaste woon- en verblijfplaats hebben (denk aan rondtrekkende gepensioneerden in de VS die in een camper wonen) of om andere redenen geen bankrekening kunnen of willen openen. In plaats daarvan gebruiken ze bijvoorbeeld een Direct Express MasterCard. Dit is een prepaid creditcard waarop veteranen en gepensioneerden hun uitkering kunnen laten storten, zodat ze geen grote hoeveelheden geld op zak hoeven te hebben. Zodra Direct Express samenwerkt met Apple Pay kan opa straks bij Starbucks afrekenen met zijn iPhone. Ook de meer gefortuneerden kunnen straks Apple Pay gebruiken: overheidspersoneel dat op kosten van de baas reist, kan straks met de GSA SmartPay-kaart afrekenen via Apple Pay.

Lees ook: Dossier: Apple Pay

Apple Pay: veiliger door strakkere regie van Apple

Op deze manier kan Apple grote bevolkingsgroepen naar het iPhone-platform lokken. Een groot voordeel van de iPhone ten opzichte van het Android-platform is dat Apple de volledige controle heeft over de hard- en software. Daardoor kunnen veel verdergaande beveiligingsmogelijkheden worden gebruikt: Apple voorziet de eigen chips van een Secure Enclave en Secure Element, waardoor afrekenen met Apple Pay veiliger is dan met Google Wallet. Bij Android-toestellen wordt het Secure Element gemaakt door chipbedrijven zoals Qualcomm en ARM, terwijl de toestellen worden gemaakt door bedrijven als HTC en Samsung. Google heeft daardoor minder controle over de beveiligingsaspecten van Google Wallet.

Cook maakte het nieuws bekend tijdens een presentatie. filosofeerde tijdens zijn presentatie op de Witte Huis-beveiligingsconferentie ook nog over een toekomst, waarin de overheid nog een stap verder gaat. Officiële documenten zoals paspoorten en rijbewijzen zijn straks misschien niet eens meer fysiek, maar kunnen veel veiliger digitaal opgeslagen worden.

We kunnen ons een dag in de niet zo verre toekomst voorstellen, waarin je portemonnee verleden tijd is. Je paspoort, je rijbewijs en andere belangrijke documenten worden digitaal opgeslagen op een manier die veilig en zeker is en tegelijk gemakkelijk toegankelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2015, 11:44
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerp apple pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.