Bob Borchers van Apple in een interview

Reacties voor: Apple: ‘8GB RAM is genoeg voor een professionele MacBook’

Nadat Apple de nieuwe MacBook Pro-modellen had aangekondigd, klonk er uit verschillende richtingen kritiek. Het centrale geheugen van 8GB in het standaardmodel zou te weinig zijn voor een laptop met 'pro'-label. Apple beargumenteert echter dat 8GB genoeg is en dat de vergelijking met andere laptops en pc's niet op gaat.
Sabine Schults -

Reacties: 5 reacties

  1. Met alle respect maar in een pro laptop van 2000 euro in 2023 is dat niet meer te verantwoorden! Ik worst ieder jaar wat meer teleurgesteld in het bedrijf. Ze zouden beter iets teruggeven aan de gebruikers in plaats van alleen maar aan de aandeelhouders. Als ik die prijzen zie hoop ik echt dat ik nog 10 j verder kan met mijn laptop M1 Max.

  2. Wat ik een hele gekke statement vind want er is iemand die dit uitvoerig heeft getest toen de Apple silicon chips net nieuw waren en het was duidelijk dat sommige processen aanzienlijk meer ram gebruikte als op Intel Mac’s. Bijvoorbeeld open Safari tabbladen gebruikte enorm veel ram t.o.v. Intel Mac’s. Misschien is dit inmiddels verbeterd maar ik heb zelf ook gemerkt dat overstappen van een 8GB Intel Mac naar een 16GB Apple silicon Mac mij effectief niet dubbel zoveel ram gaf, maar minder dan dat,

    • Kleine kanttekening hier is wel dat ze bij Apple’s Silicon architectuur wel meer kijken naar ‘geheugendruk’ dan daadwerkelijk RAM gebruik.

      Er valt hier wel wat voor te zeggen. Geheugendruk houdt in dat je niet kijkt naar de hoeveelheid vrij geheugen, maar o.a. ook naar of en hoeveel er ‘geswapped’ moet worden (Swappen is het wegschrijven van cache uit het RAM naar je harde schijf), wat een dure operatie is.

      Als de geheugendruk laag is, kan het besturingssysteem ervoor kiezen om meer in cache te houden (Of meer geheugengebruik toe te staan), en pas cache gaan opschonen als andere applicaties ook meer geheugen gaan vragen.

      Dat zie je dus terug in in verhoogd geheugengebruik per app, maar dat wordt pas een probleem als je geheugendruk hoog is.

  3. Idd een vreemd statement. Apple heeft wel vaker dat ze mindere specs verdedigen door te zeggen dat ze alles efficiënter kunnen doen dan de concurrentie. Ik kan me daar ook altijd wel in vinden. Bv de RAM race in telefoons. Op een gegeven moment liep Apple altijd “achter” volgens reviewers. Maar een slome iPhone was een nieuwste versie nooit. Zelfs na jaren gebruik was een iPhone nog steeds snel en concurrenten hadden na 2 maanden al last dat ze trager werden.

    Maar nu deze 8gb RAM in een MBP snap ik niet. Ik heb zelf een 2016 MBP met 16gb RAM en daarvan merk je dat die elke keer iets langzamer wordt naarmate software meer gaat vragen. Is wel een Intel based ipv Apple chipset, maar dan nog. Nu achteraf had ik toen beter wat extra kunnen betalen voor 32gb, want de RAM is het enige aan die MB wat het langzaam maakt. Erg knap voor een 7 jaar oude laptop

  4. Bill gates heeft ooit een vergelijkbaar statement gemaakt dat 64kb ram genoeg zou zijn voor iedereen. In het kader van “that didn’t age well”. Apple zou 10 jaar geleden een punt hebben, maar vandaag de dag is 8 GB echt te weinig.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.