Apple TV met 4K HDR

Eerste films met 4K HDR verschenen in de iTunes Store

De eerste films met 4K HDR zijn te vinden in de iTunes Store. Ze zijn af te spelen met de nieuwe Apple TV 4K, die inmiddels te bestellen is.

Ter voorbereiding op de Apple TV 4K zijn de eerste films in verhoogde beeldkwaliteit in de iTunes Store verschenen. Het gaat voorlopig om een beperkt aantal films die in de iTunes Store te herkennen zijn aan de tags ‘4K’ en ‘DolbyVision’.


Apple TV met 4K HDR

Eerste 4K-films in de iTunes Store

Sinds vrijdagochtend kun je de Apple TV 4K reserveren en vanaf vrijdag 22 september wordt het tv-kastje uitgeleverd. De eerste films in de hogere beeldkwaliteit staan dan al op je ge wachten. Het gaat vooralsnog om een beperkt aantal films. Onder de filmposter op de detailpagina zie je de tags ‘4K’ en ‘DolbyVision’. Deze tags zijn nog niet op elk apparaat zichtbaar. Zo wordt de film ‘American Sniper’ op de iPhone wel in 4K weergegeven, maar in iTunes op de Mac niet. Op de startpagina of in de hitlijsten kun je ook niet in één oogopslag zien welke films in 4K verkrijgbaar zijn.

Films in 4K-kwaliteit kosten evenveel als de HD-versies (€4,99 huur; €13,99 koop). Als je eerder films in HD hebt gekocht, worden ze automatisch en kosteloos omgezet naar 4K.

'American Sniper' in 4K HDR

4K en HDR
In de nieuwe Apple TV 4K staan twee technologieën centraal die ook voor films in 4K-kwaliteit worden ondersteund, namelijk 4K en HDR. Ten eerste gaat het om een hogere resolutie. De Apple TV 4K ondersteunt de zogeheten UHD-1 standaard (ultra-high-definition) dat ook wel wordt aangeduid met 2160p. Waar Full HD (1080p) een maximale resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels, bedraagt die bij UHD-1 3840 × 2160 pixels.

De tweede vernieuwing is high dynamic range, kortweg HDR. Daarbij gaat het enerzijds om de contrastratio – hoe helder of donker het beeld is – en anderzijds om de kleurechtheid, hoe goed de kleuren op het scherm met de echte wereld overeenkomen. Uiteraard moet je wel een tv hebben die al dit vernuft ondersteunt – of een van de nieuwste iPhones. In een apart artikel hebben we uitgelegd wat de afwegingen zijn als je 4K HDR op je televisie wil streamen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV 4K

De Apple TV 4K is de krachtigste en meest geavanceerde Apple TV in het assortiment. Er zijn twee versies: de Apple TV 4K uit 2017 en de Apple TV 4K uit 2021. Het 2021-model heeft een snellere A12-chip, voor ondersteuning van High-Framerate HDR en betere prestaties voor games. Behalve voor HDR10 en Dolby Vision, ondersteunt de Apple TV 4K ook Dolby Atmos voor beter geluid. De Apple TV 4K wordt geleverd met de nieuwe aluminium Siri Remote, met nieuwe knoppen en bediening.

Apple TV 4K
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.