Eerste films met 4K HDR verschenen in de iTunes Store

De eerste films met 4K HDR zijn te vinden in de iTunes Store. Ze zijn af te spelen met de nieuwe Apple TV 4K, die inmiddels te bestellen is.

Ter voorbereiding op de Apple TV 4K zijn de eerste films in verhoogde beeldkwaliteit in de iTunes Store verschenen. Het gaat voorlopig om een beperkt aantal films die in de iTunes Store te herkennen zijn aan de tags ‘4K’ en ‘DolbyVision’.


Apple TV met 4K HDR

Eerste 4K-films in de iTunes Store

Sinds vrijdagochtend kun je de Apple TV 4K reserveren en vanaf vrijdag 22 september wordt het tv-kastje uitgeleverd. De eerste films in de hogere beeldkwaliteit staan dan al op je ge wachten. Het gaat vooralsnog om een beperkt aantal films. Onder de filmposter op de detailpagina zie je de tags ‘4K’ en ‘DolbyVision’. Deze tags zijn nog niet op elk apparaat zichtbaar. Zo wordt de film ‘American Sniper’ op de iPhone wel in 4K weergegeven, maar in iTunes op de Mac niet. Op de startpagina of in de hitlijsten kun je ook niet in één oogopslag zien welke films in 4K verkrijgbaar zijn.

Films in 4K-kwaliteit kosten evenveel als de HD-versies (€4,99 huur; €13,99 koop). Als je eerder films in HD hebt gekocht, worden ze automatisch en kosteloos omgezet naar 4K.

'American Sniper' in 4K HDR

4K en HDR
In de nieuwe Apple TV 4K staan twee technologieën centraal die ook voor films in 4K-kwaliteit worden ondersteund, namelijk 4K en HDR. Ten eerste gaat het om een hogere resolutie. De Apple TV 4K ondersteunt de zogeheten UHD-1 standaard (ultra-high-definition) dat ook wel wordt aangeduid met 2160p. Waar Full HD (1080p) een maximale resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels, bedraagt die bij UHD-1 3840 × 2160 pixels.

De tweede vernieuwing is high dynamic range, kortweg HDR. Daarbij gaat het enerzijds om de contrastratio – hoe helder of donker het beeld is – en anderzijds om de kleurechtheid, hoe goed de kleuren op het scherm met de echte wereld overeenkomen. Uiteraard moet je wel een tv hebben die al dit vernuft ondersteunt – of een van de nieuwste iPhones. In een apart artikel hebben we uitgelegd wat de afwegingen zijn als je 4K HDR op je televisie wil streamen.

Bekijk ook

Apple TV 4K 2022: vernieuwd model met snellere chip

Apple heeft een vernieuwde versie van de Apple TV. De Apple TV 4K 2022 heeft een snellere chip en dat levert een betere beeldkwaliteit op, dankzij de ondersteuning van HDR10+. Lees hier alles over de Apple TV 4K 2022.
Bekijk ook

Vernieuwde Apple TV 4K kopen: prijzen, aanbiedingen en de beste acties

Wil je de nieuwste Apple TV kopen? Dan vind je in dit artikel alle details, zoals prijs, aanbiedingen, deals en verschillen tussen de modellen. De Apple TV 4K is verkrijgbaar bij diverse winkels, maar je kunt ook nog kiezen voor een van de voorgangers.

Apple TV 4K

De Apple TV 4K is de krachtigste en meest geavanceerde Apple TV in het assortiment. Er zijn drie versies: de Apple TV 4K uit 2017, de Apple TV 4K uit 2021 en de nieuwste Apple TV 4K uit 2022. Het 2022-model heeft een snellere A15-chip en ondersteuning van HDR10+. Hij komt in twee modellen: 64GB met Wi-Fi en 128GB met Wi-Fi, Ethernet en Thread. Behalve voor HDR10 en Dolby Vision, ondersteunt de Apple TV 4K ook Dolby Atmos voor beter geluid. De Apple TV 4K wordt geleverd met de vernieuwde aluminium Siri Remote, die uitgerust is met usb-c. Alles over de Apple TV kopen lees je in onze round-up.

Apple TV 4K

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.