Noordzuidlijn heeft mobiele dekking

Noord/Zuidlijn heeft over de gehele lengte mobiele dekking

Als je vanaf dit weekend een ritje maakt in de Noord/Zuidlijn kun je op het hele traject van Amsterdam Noord naar WTC muziek en films blijven streamen op je iPhone. De Nederlandse providers hebben gezorgd dat er in de gehele 7,1 km lange metrotunnel dekking is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Mobiele dekking op Noord/Zuidlijn

In een persbericht melden de providers dat er 194 antenne-installaties in de tunnel zijn aangebracht. Daarnaast is er een ringleidingsysteem van 11,5 km dat met coaxkabels ervoor zorgt dat je overal dekking hebt. Richtantennes op de stations zorgen ervoor dat je ook bij het in- en uitstappen gewoon kunt blijven streamen. Bijzonder is dat er gebruik is gemaakt van zogenaamde ‘leaky cables’. Dit zijn coaxkabels met kleine gaatjes erin, waardoor ze signalen kunnen uitzenden en ontvangen.


Check ook onze tips voor een goedkoop iPhone-abonnement, zodat je weet op welke dingen je beter wel en niet kunt besparen.

De vier providers hebben sinds 2014 samengewerkt aan een mobiel netwerk onder de grond. In plaats van vier installaties is ervoor gekozen om één netwerk aan te leggen met dezelfde zendmasten en antennes. Vodafone coördineerde de bouw, maar alle providers hebben eraan meebetaald. Vanaf zondag kan iedereen kijken of het goed werkt, want dan gaat de Noord/Zuidlijn officieel open voor het publiek. Op zaterdag 21 juli kun je tussen 14:00 en 21:00 uur al proefrijden op het traject, maar daarvoor moet je je wel eerst aanmelden. Het mobiele netwerk wordt op zaterdag ook al in werking gesteld.

In de tunnel is dekking voor 2G, 3G en 4G aanwezig. De afgelopen weken is het netwerk uitgebreid getest om te voorkomen dat er storing optreedt op andere netwerken, zoals het C2000-netwerk van de hulpdiensten. Volgens schattingen zullen er dagelijks 120.000 reizigers gebruik gaan maken van het netwerk. Wethouder Sharon Dijksma sprak in het tv-programma Jinek dat er “misschien wel meer dan tachtigduizend” mensen dagelijks gebruik zullen maken van de metroverbinding.

Op Wijnemenjemee.nl kun je alle details lezen over het traject.

Foto via: @NoordZuidlijn

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 augustus 2018, 16:13
Categorie Providers
Onderwerpen openbaar vervoer, provider
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.