Microsoft Band: nieuwe fitnessarmband werkt samen met iOS en Mac

De Microsoft Band is een fitnessarmband van Microsoft, met apps voor iPhone, iPad en Mac. De armband heeft meerdere sensoren en kost 199 dollar.

Microsoft BandMicrosoft heeft de Microsoft Band aangekondigd, een fitnesstracker in de vorm van een armband. Het nieuwe product lekte uit nadat apps voor iOS en Mac per ongeluk in de Amerikaanse App Store waren verschenen. Een app met de naam Microsoft Band Sync maakte duidelijk dat het om een begeleidende app voor een sportarmband van Microsoft zou gaan. Met de app kun je je Microsoft Band synchroniseren met een online opslagruimte en de data kun je vervolgens weer uitlezen op andere apparaten en in apps van derden. Kort nadat de apps waren ontdekt, kondigde Microsoft de fitnessarmband officieel aan.


Let op: de apps zijn nog niet in de Nederlandse App Store te vinden!

Er waren al eerder geruchten over een wearable van Microsoft, die zou samenwerken met iPhone en iPad. De Microsoft Band is geen smartwatch, maar eerder een smartband: een armbandje waarmee je meer kunt doen dan stappentellen. De fitnesstracker werkt samen met iOS, Android-smartphones en Windows Phone. Op de desktop is software voor Mac en Windows beschikbaar.

Microsoft Band app

Microsoft Health-app

Zoals gezegd is de benodigde app nog niet in de Nederlandse App Store verkrijgbaar. Onderstaande screenshots van de Windows Phone-versie geven een goede indruk wat je met de app zoal kunt doen. Zo kun je aantal stappen tellen, verbrande calorieën te zien krijgen en aflezen hoeveel uren je hebt geslapen. Je kunt op de gebruikelijke manier een hardlooprondje op de kaart bekijken en slaapfasen onderscheiden in een diagram. Paars is de overheersende kleur in de app en op het schermpje van de Microsoft Band. De app laat zien dat de Microsoft Band zich op verschillende doelen richt: productiever zijn, gezonder leven, beter slapen en meer sporten. In de app vind je 24-uurs hartslagmeting, automatisch activiteiten herkennen en notities maken door ze met de Cortana spraakassistent te dicteren.

Microsoft Health app screenshots

De apps zijn via deze links te downloaden:

Microsoft Health screenshots

Microsoft Band: technische specs en prijs

Het apparaat heeft een scherm van 310 x 102 pixels, waarop je berichten kunt ontvangen. Zo kun je zien wat er op sociale media gebeurt, wat de aandelenkoersen doen en of je sms-berichten hebt binnengekregen. Er zitten tien sensoren in het accessoire, die 48 uur onafgebroken werken. Naast standaardsensoren zoals een bewegingssensor en hartslagmeter zit er ook een UV-meter in, die je kan waarschuwen wanneer het zonlicht te fel is.

De Microsoft Band is per direct in de Verenigde Staten in de verkoop gegaan voor 199 dollar. Er zijn drie formaten: small, medium en large. Over verkrijgbaarheid in andere landen is nog niets bekendgemaakt.

Microsoft Band arm

Is Microsoft Band een concurrent van Apple Watch?

Moet Apple zich zorgen gaan maken over deze nieuwe concurrent? Wij denken van wel. De smartband heeft een aantrekkelijk prijskaartje van 200 euro en ziet er eenvoudig uit. Qua uiterlijk is er weinig verschil met de al bestaande fitnessarmbanden, maar de koppelingen die met bestaande diensten zijn gemaakt zorgen ervoor dat de Microsoft Band minstens zo veelzijdig is als de Apple Watch. De grootste beperking van de Microsoft Band is het schermpje: weliswaar in kleur, maar het lijkt er niet op dat je eigen apps kunt installeren. En de resolutie van 310 x 102 pixels kan onhandig zijn voor apps. Het vierkante formaat van de Apple Watch lijkt ons geschikter.

microsoft-band-met-lumia-telefoon

Ondanks het feit dat Microsoft de laatste jaren niet erg succesvol is geweest met smartphones en tablets, hebben ze met deze fitnessarmband toch een geduchte concurrent voor de Apple Watch gemaakt. Het neutrale uiterlijk, de flinke hoeveelheid sensoren, de vriendelijke prijs, het grote aantal partners en het achterliggende Microsoft Health-platform (waarover later meer): het is allemaal veel beter doordacht dan de onlangs verschenen Google Fit-app, die in feite alleen de basismetingen doet: stappen, calorieën en niet veel meer. Bij Microsoft gaat er een heel gezondheidsplatform met apps en diensten schuil achter de armband en samenwerking met iOS en Android zorgt dat deze fitnessarmband voor een veel grotere doelgroep interessant wordt. Microsoft werkt niet alleen samen met partijen op het gebied van gezondheid, maar heeft bijvoorbeeld ook een deal gesloten met Starbucks. Door de gegevens van je Starbucks-klantenkaart in te voeren in de Microsoft Health-app kun je voortaan afrekenen bij de Amerikaanse vestigingen van deze koffieketen. Je kunt zelfs bij aankoop van een Microsoft Band meteen aangegeven dat je er een Starbucks-kaart bij wilt hebben. Gezond? Mwoah. Maar het geeft wel aan dat Microsoft heeft nagedacht over een breed aanbod van partners.

microsoft band starbucks

Toch hebben we ook een kritiekpuntje, waar Apple van zou kunnen profiteren. Microsoft heeft voor veilig gekozen: een zwart rubberen armbandje die vooral mannen en geeks zal aanspreken. Dit is een armband voor mensen die sportief willen doen, fit willen worden en af en toe sporten. Als Apple slim is, gaan ze de Apple Watch veel meer richten op vrouwen en mensen die een stijlvol accessoire zoeken.

Microsoft Health

Een interessante aanvulling op de SmartBand is Microsoft Health. Dit is een platform voor gezondheidsinformatie, vergelijkbaar met Apple Health. Microsoft gaat zorgen dat extra apps en diensten toegang krijgen tot de data, zodat naast Jawbone, Runkeeper en MyFitnessPal nog veel meer bestaande aanbieders kunnen samenwerken. Op termijn kun je Microsoft Health-data ook koppelen met HealthVault, een dienst van Microsoft waarmee je medische gegevens kunt vastleggen. Het idee achter Microsoft Health is grotendeels hetzelfde als bij Apple: data van meerdere gezondheids- en fitnessdiensten samenbrengen op één locatie. Zodra data is opgeslagen in Microsoft Health kun je ze inlezen in andere apps en diensten. Het gaat daarbij onder andere om stappen, calorieën, hartslag en meer. De Intelligence Engine probeert er vervolgens patronen in te ontdekken, bijvoorbeeld of veel vergaderen leidt tot een slechtere slaapkwaliteit. En of er een verband is tussen werktijd en hoeveelheid beweging.

https://www.youtube.com/watch?v=Waks1HJlAJc

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.