WK Applijst: de beste iPhone- en iPad-apps voor het WK 2014

Alle goede WK 2014 apps voor iPhone en iPad op rij! Van voetbalstanden tot een WK pooltje, van speeldata in je agenda tot video's van goals.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

WK 2014 Apps iPhone iPadStijgt de Oranjekoorts al naar je hoofd? Wordt dit het beste toernooi dat de Rode Duivels ooit gaan spelen? Het zal je niet ontgaan zijn: het WK Voetbal 2014 in Brazilië komt eraan en zowel Nederland als België zijn erbij. Er zal geen televisieprogramma, geen nieuwsmedium en geen straat zijn die eraan ontsnapt. En ook in de App Store is het elke keer weer een dingetje. Wij zetten ze alvast op rij: de leukste iPhone- en iPad-apps voor het WK 2014. Voor livestanden, voetbalnieuws, video’s, speeldata, WK-pooltjes maken en tussendoor.

Als het heel kort moet. Deze apps mag je echt niet missen:
  • NOS voor het live volgen van wedstrijden.
  • FIFA WK 2014 om alle goals en statistieken in te bekijken.
  • WK Pool om elk moment van het toernooi een WK-pool mee te maken.

Voorbereiding: WK-speelschema in je agenda

WK Apps agenda data speelschema iPhoneDe voorbereiding voor het WK begint met het weten wanneer de wedstrijden zijn. De Oranjedata kunnen je moeilijk ontgaan, maar wanneer is Duitsland – Portugal? Week Calendar, Easy Calendar en Week Agenda Ultimate zijn drie Nederlandse agenda-apps die tegen een kleine in-app aankoop het speelschema van het WK 2014 in je agenda zetten. Het Nederlandse SchedJoules levert de schema’s en updatet ze elk kwartier tijdens de wedstrijd. Dat is bijzonder: van tevoren zie je de locatie en tijdstip, na de wedstrijd staan ook de eindstand en het scoreverloop in je agenda. De agenda-app Sunrise Agenda biedt het WK-speelschema van SchedJoules als enige gratis aan, maar voor die app dien je wel Google Calendar te gebruiken: hij integreert niet met de iOS-agenda.

Iedereen die een andere app gebruikt, kan wedstrijden van het WK in de agenda zetten met WK 2014 – schema & wedstrijden (afgebeeld) van GraafICT. Je zet het hele toernooi in je agenda, of kiest zelf de wedstrijden. WK 2014 Brazilië Agenda Oranje is een prijziger, gelijkwaardig alternatief. Alle speeldata in je agenda zetten kan ook met WK 2014 Pro waar we zo over schrijven, maar pas op: daarmee kan je de wedstrijden als enige niét meteen weer uit je agenda halen met een druk in de app. Dat kan met de andere apps wel.

Downloads

Tijdens het toernooi: alles over het WK

WK 2014 Pro iPhone wedstrijdZo, nu heb je de wedstrijddata in je hoofd of bij de hand en wordt het tijd om nieuws en wedstrijden te volgen tíjdens het toernooi. Daarvoor is een ongelooflijke keur aan apps te krijgen. Een verplicht nummer is sowieso de NOS-app, waarin je de wedstrijden live kan bekijken. FIFA WK 2014 van de NOS is allereerst het bekijken waard. De applicatie bevat algemene informatie over de speelsteden, maar tijdens de wedstrijden krijg je toegang tot goals vanuit allerlei camerahoeken en vergelijkbare spelers- en teamstatistieken die live worden bijgewerkt. Awesome! Ook goed: WK 2014 is er in een gratis versie en betaalde variant zonder advertenties; WK 2014 Pro (afgebeeld). Beide apps zijn compleet en simpel. Ze tonen de volgende WK-wedstrijden, het scoreverloop met pushberichten, de poulestanden, statistieken als topscoorders en assists én spelersinformatie. WK 2014. is een alternatief dat hetzelfde doet en ook WK 2014 Brazilië Nederlands elftal mag er zijn. Die app laat zelfs topscorers per land zien, heeft eveneens een agendafunctie en als geinige tijdverdrijf nog een voetbalvrouwenquiz. Niet voor niets hooggewaardeerd. De officiële OnsOranje WK 2014 is met het Nederlandstalige nieuws ook een kijkje waard en als we toch op de officiële toeren zijn: de FIFA zelf heeft een app waarin je sociale media-berichten van de voetballers en teams kan volgen.

Want natuurlijk zijn er ook gevestigde voetbalstandenapps die je kan raadplegen. Voetbal International is bewezen snel met pushberichten bij goals en heeft ook nieuws, achtergronden en opinie. Forza Football (voorheen Live Score Addicts) is een heerlijk volledige livestandenapp en biedt regelmatig ook video’s van goals en samenvattingen. Voor WK-nieuws kan je als altijd terecht bij NUsport en De Telegraaf Telesport App. Het Algemeen Dagblad maakt abonnees van de krant elke dag wakker met voetbalnieuws in AD WK Wekker. Maar ook Onefootball is een kijkje waard: die combineert nieuws, livestanden en statistieken rondom Oranje en je favoriete andere ploegen. Hoef je juist alleen snel de laatste doelpuntenmakers te zien, dan is Goalstrm nog een optie.

Downloads

Begeef je in oranje sferen

WK 2014 Apps Philips Ambilight TV AppOm helemaal in oranje sferen te komen, hoef je niet persé slingers op te hangen of je oranje overal of hawaïrok aan te doen. Als je beschikt over een Philips Ambilight-televisie van 2011 of nieuwer, moet je zeker de Philips Ambilight TV App (afgebeeld) downloaden. Daarmee kan je het licht achter de televisie afstemmen op de voetbalwedstrijd die erop is. Je kiest de vlaggen uit van de ploegen die spelen en de muur achter je tv kleurt meteen mee. Leuk is ook de afstandsbediening voor de gele kaart, rode kaart en goals. Dat is nog eens indruk maken op je vrienden. Hue World Cup is minstens zo’n leuke app als je beschikt over de Philips Hue-lampenset. Daarmee kleur je kamers in vlaggen en heb je een soundboard voor geluidseffecten. En hee, als je dan toch in het oranje zit, wordt het dan ook niet tijd om oranjefoto’s te delen met de WK-fotoapp Golo Loco of jezelf digitaal aan te kleden met HeyHey Pix Soccer Series? Ook geinig: voor de hele wereld zichtbaar juichen voor je land bij een goal in GOAL! App Nederland. Of hetzelfde doen door te fluiten met Apito. Wil je tegen de Oosterburen pochen met de Oranje prestaties? Snelcursus Duits werd voorzien van allerlei vertaalde voetbaltermen.

Aan een oranje mindset kan je ook wat subtieler komen natuurlijk. Lees bijvoorbeeld De laatste wereldkampioenschappen op de iPad, over een mol die beestachtige versies van Van Gaal en Sepp Blatter tegenkomt. En met Duh! Brazilë leren kinderen op basisschoolleeftijd over Brazilië, de voetbalcultuur en natuurlijk het WK-voetbal. Na het toernooi is het nog altijd een handige mini-encyclopedie voor een spreekbeurt. Zo hoef je de aankoop ook niet te verantwoorden als Oranje-prullaria.

Downloads

Met welke apps leg ik een WK Pooltje?

Poollie Wk 2014 voorspellingenDan wordt het nu tijd om het WK nóg interessanter te maken. Tijd voor een WK-pooltje! Er zijn altijd wel gevaarlijke outsiders die niks hebben met voetbal, de raarste voorspellingen doen en toch kans maken op de afgesproken geldpot. Zij maken een WK tot het allerlaatste moment spannend, en ook dat wordt natuurlijk gefaciliteerd door iPhone-apps. WK Pool en Poollie zijn de voornaamste spelers, die we al eens uitgebreid tegenover elkaar hebben gezet.

In het kort is Poollie: WK 2014 (afgebeeld) is de meest toegankelijke pool-app. Hij is gratis te downloaden, verkrijgbaar voor iPhone, Android en binnenkort ook Windows Phone en vraagt alleen maar een naam van je om een account aan te maken. Je kan alle voorspellingen van alle vrienden bekijken en een pool omvat ook het gokken van het aantal gele en rode kaarten, doelpunten en de topscoorder. Poollie knipt het toernooi in tweeën: na de groepsfase mag iedereen per wedstrijd de eindstand voorspellen. Alternatief WK Pool van Flexvoetbal heeft dezelfde opzet, maar minder aandacht voor persoonlijke profielen waarop je de resultaten iemand nog even naleest. Wel zie je geinig wat iedereen op een wedstrijd heeft gegokt en kan je daarover chatten – iets wat bij Poollie ontbreekt. Je kan WK Pool ook spelen op WKpooltjes.nl, zodat je buurvrouw ook kan meedoen.

Los van een WK pooltje leggen, zijn er ook andere apps waarmee je een zegje over wedstrijden kan doen. Met de leuke Nederlandse app Predict-A-Ball voorspel je voetbalstanden met simpele veegbewegingen. Aan het einde van een ronde wordt je puntenaantal vergeleken met je Facebookvrienden, plaatsgenoten en landgenoten. Forza 90 is de perfecte bezigheidstherapie tijdens wedstrijden. Je kiest niet alleen je man of the match, maar geeft spelers ook schouderklopjes voor goede acties of kraakt prestaties juist. De app hoort en past bij het hierboven genoemde Forza Football trouwens.

Downloads

Luchtig vermaak tijdens het WK

Penalty Shoot m Off iPhoneHet is in de aanloop naar het WK nog moeilijk voor te stellen, maar denk je maar eens in: wat doe je in de pauze van Duitsland – Portugal? Wat als Honduras – Equador toch een beetje tegenvalt, maar je je wel hebt voorgenomen alle wedstrijden te kijken? Tja… gelukkig is er geen groot voetbaltoernooi zonder een dosis onzinapps. Neem bijvoorbeeld Penalty Shoot ‘Em Off. De speelbare variant van Veronica’s pauzeprogramma: penalty schieten met vrouwen van alle deelnemende landen! Geen hotpants hier, maar fout is het evenwel. Ander spelletje: het populaire spelprincipe 2048 kreeg een voetbalvariant met 2048 Football Fever. Ditmaal combineer je niet tot je de waarde 2048 hebt, maar tot je spelers hebt gecombineerd tot Messi. Je voetbalkennis van het WK testen doe je met het Nederlandse Cuppy Quiz, waarin je highscores met vrienden kan vergelijken. Maar wie liever écht een sociaal spel speelt met vrienden op de bank of de barbecue, mag Half a Minute niet overslaan. Omschrijf zoveel mogelijk termen in een halve minuut voor je vrienden tegen een ander team, met rond het WK lekker veel voetbalopgaven.

De stickerplaatjes van Panini hebben een spelllaag in AdrenalynXL™ 2014 en met iPhone-app Golshaker kan je vrienden irriteren met net zolang ‘Gooooooooooool’ geschreeuw als je de telefoon schudt. Ten slotte mag FIFA 14 niet ontbreken, voor als je die frustrerende nederlaag van de televisie van je af wilt spelen… maar die behoefte zullen we deze zomer natuurlijk niet hebben.

Downloads

Foto: Erik Hogeboom/ Flickr CC