Week Calendar 7 uitgekomen met iOS 7-design, nachtthema en reistijd

De Nederlandse agenda-app Week Calendar voor iPhone is rustiger en duidelijker geworden met iOS 7. De reistijd-functie is ook handig.

Week Calendar 7 iPhone uitgekomen iOS 7De wereldwijd succesvolle Nederlandse agenda-app Week Calendar voor de iPhone is voorzien van de langverwachte metamorfose voor iOS 7. Die introduceert niet alleen een nog witter uiterlijk in de app, maar zorgt ook voor een nachtthema waardoor je ook een zwarte achtergrond in de app voorhanden hebt. Week Calendar 7 gaat echter niet alleen gehuld in strakkere kleuren, maar kreeg ook inhoudelijke verbeteringen die de app makkelijker maken in alledaags gebruik.

Uiterlijke veranderingen

Afhankelijk van welke kleuren je gebruikte in Week Calendar, ziet de app er onder iOS 7 wat lichter uit dan voorheen. De app maakt een rustigere indruk omdat zowel de bovenbalk als de knoppenbalk nu ongeveer zo wit zijn als de agenda er tussenin. Een andere nieuwigheid is dat alle tijdstippen nu worden weergegeven in de kleur van de agenda of je eigen ingestelde afspraaksjabloon waarin je ze hebt ingesteld. Voorheen zag je alleen een stip voor de afspraak. Volgens ontwikkelaar UtiliTap sluiten de kleuren nu veel beter aan op iOS 7, maar het zou best kunnen dat het standaardthema nu minder leesbaar is voor je omdat het contrast wat is afgenomen. Gelukkig wordt het ondervangen door de instelling om de kleuren op ‘Contrasterend’ te zetten. En wil je terug naar de gekleurde stippen, dan kan je ‘afspraken iOS 7 stijl’ gewoon uit zetten.

Week Calendar papieren agenda week iOS 7 Week Calendar donkere lijstweergave

Nachtthema zonder nachtschema

De grootste uiterlijke verandering is het donkere thema dat je kan instellen. Die geeft de app geen pikzwart, maar en donkergrijs uiterlijk met witte en grijze tekst en de huidige dag weergegeven in het blauw. Het kleurenschema is een optie die je zelf activeert. In Week Calendar 7 dus niet automatisch een nachtthema als het nacht is en een dagthema als het dag is – en een instelling daarvoor ontbreekt ook. Eveneens is het invulveld nog spierwit, nachtstand of niet. Hier vallen nog slagen te maken.

Reistijd

De meest vernuftige inhoudelijke vernieuwing in Week Calendar 7 is de slimme implementatie van reistijd in de app. Ook in de Nederlandse versie van de app heet die Travel Time. Op basis van je huidige locatie en de bestemming van je afspraak, laat de app zien of je genoeg tijd hebt om naar een afspraak te gaan. Als de app heeft berekend dat je genoeg tijd hebt, zie je een groene indicatie. Wordt het dringen of ben je te laat, dan kijk je naar een rode melding. Voor het vertrekpunt kan je de huidige locatie op basis van GPS laten bepalen, maar je kan ook een vaste locatie ingeven. Je activeert de optie in de algemene instellingen en geeft daarbij aan of je per auto of lopend naar je volgende afspraken gaat. Een optie voor de fiets ontbreekt helaas, maar UtiliTap meldt iCulture dat er binnenkort meer reistijd-integratie in de app te zien zal zijn. Hopelijk wordt de informatie over de reistijd dan ook sneller berekend: zowel het toevoegen van een locatie op de kaart als het tonen van de benodigde reistijd duurde in onze uitgebreide testsesstie regelmatig lang.

Week Calendar 7 screenshot breed

Overige verbeteringen

Een aardige nieuwe optie is dat je afspraken voortaan eenvoudig kan verslepen door ze op te pakken en te verschuiven naar een andere tijd of dag. Een gave functie die we helaas alleen terugzien in het weekoverzicht, terwijl bijvoorbeeld concurrent Easy Calendar heeft bewezen dat de sleepfunctie volledig op zijn plaats is in de ‘papieren’ agenda-weergave. Een andere vernieuwing is dat je afspraken nu kan delen via AirDrop. Met een iPhone 5 of nieuwe deel je zo afspraken met mensen die fysiek nabij zijn.

De laatste grote nieuwe functie die Week Calendar 7 in haar update aandraagt is het versneld invoeren van afspraken omdat woorden automatisch worden aangemaakt. De app raadpleegt daarvoor recente afspraken, bekende contacten en locaties en geeft eerder gebruikte suggesties terwijl je schrijft. Helaas ontbeert de app wel de handige ‘vloeiende zin’ functie van Calendars 5 en Fantastical. In die apps kan je een plaats en tijd in de afspraaknaam zetten en verwerkt de app die informatie meteen in de afspraakinformatie. Week Calendar 7 werkt nog op de oude manier: je vult alle velden handmatig in.

Week Calendar schakelen overzicht iOS 7 Week Calendar iOS 7 deelfuncties

Slimmer en fijner

Week Calendar 7 heeft het verouderde imago goed van zich afgeschud. De applicatie heeft nog steeds een enorm aanbod aan opties en overzichten. Je kan nog steeds kiezen uit de afspraken in een lijst, dagweergave, agenda, week, mini maand, maand en jaar. Er zijn nog steeds talloze mogelijkheden voor afspraaksjablonen met kleuren en vooringevulde informatie naar aanleiding van steekwoorden. Er zijn nog steeds ontzettend veel tweaks over hoe je de agenda precies wilt weergeven. Helaas zijn de zwaktes van de app evengoed in stand gehouden. Je zou nog sneller naar de dag van Vandaag kunnen gaan, vegen tussen weken en maanden kan net wat soepeler en functies als een afspraak verplaatsen of verwijderen moeten ook in minder drukken mogelijk zijn. Ook in de nieuwe functies reistijd en het nachtthema vallen nog verbeteringen te verzinnen.

Maar: met het iOS 7-design klopt het totaalplaatje van Week Calendar 7 weer. De agenda-app die tijden lang zó functierijk was dat de interface er bijna onder bezweek, heeft het uiterlijk weer met de functies gladgestreken. De menubalken, de instellingen, de afspraakmogelijkheden: allemaal zien ze er wat rustiger uit. Week Calendar 7 is niet alleen slimmer, maar ook fijner dan voorheen.

Downloaden: Week Calendar (€1,99, iPhone, iOS)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2013, 13:55
Categorieën Nederlandse apps, Productiviteit
Onderwerpen activity, week calendar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.