NOS brengt FIFA WK 2014 App uit op iPhone en iPad

De NOS komt met een WK 2014 in Brazilië app. Met de gratis applicatie bekijk je alle goals vanuit alle hoeken en vergelijk je spelers.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NOS WK 2014 iPadAlle goals van alle wedstrijden, gefilmd vanuit alle hoeken van het veld. En statistieken van spelers, balbezit, duels en kaarten tijdens de wedstrijd. Dat is wat de publieke omroep NOS aanbiedt in de speciale FIFA WK 2014-app die nu voor de iPhone, iPad en Android is uitgebracht. De gratis applicatie wil het ultieme tweede scherm worden voor tijdens de voetbalwedstrijden, maar die functies komen 10 juni vrij. Nu tref je in de applicatie informatie over de speelsteden, het wedstrijdschema en informatie over de teams.

Dit is een herpublicatie van onze vooruitblik op de applicatie, gepubliceerd op 20 mei 2014. Hierin beschrijven we de app zoals die vanaf 10 juni zal functioneren.

De FIFA WK 2014 App, de volledige en door de FIFA-verzochte naam voor de applicatie, wordt midden tussen de website en de normale NOS-app gepositioneerd. De app wordt in combinatie met de FIFA en een Franse ontwikkelaar gebouwd. In de normale applicatie bekijk je live de wedstrijden die worden gespeeld en op de website zie je een tweede stream voor naast je tv. Een camera die bijvoorbeeld grote delen van de wedstrijd op bondscoach Louis van Gaal wordt gericht, om constant zijn reactie mee te krijgen. Of op het publiek. Of volgt een specifieke speler. De iPhone- en iPad-app krijgt die functionaliteit bewust niet, legt Lara Ankersmit van de digitale NOS-tak uit:

“We denken aan de proposities naast elkaar. We hebben ervoor gekozen de WK-app niet helemaal op te tuigen. Met een livestream en met de tweede camera. Als je op alle platformen hetzelfde doet, waarom doe je het dan? Ik zie de WK-app echt als tweede scherm. Voor de voetbalfanatiekelingen die meer informatie over de wedstrijd willen. Je kan jezelf nu helemaal inbouwen met de NOS om een wedstrijd te volgen, als je wilt.”

Hoeveel tackles, en hoeveel goed

De NOS lijkt leentjebuur te hebben gespeeld bij de FOX Sports-app als het aankomt op functies van het tweede scherm. De applicatie toebehorend aan het betaalde voetbalkanaal, laat je al een tijdje goals opnieuw bekijken vanaf verschillende hoeken. En ook de informatie die je te zien krijgt tijdens een wedstrijd in de nieuwe WK-app, is niet nieuw. Wel uitgebreid. Je ziet niet alleen hoeveel tackles door beide teams zijn ingezet, maar ook hoeveel er zijn gelukt en mislukt. Ziet op welk gebied van het doel de meeste schoten werden gelost, hoe vaak er goed is uitverdedigd en de totaalstatistieken per team én per speler.

NOS WK 2014 App NOS WK 2014 iPad

Statistiek

De team- en spelervergelijking wordt het statistische huzarenstuk van de app. Je kan informatie over twee partijen direct tegenover elkaar zetten en vergelijken. Links kies je een speler van de thuisspelende ploeg, rechts een van de tegenstander. De statistieken worden centraal in beeld tegenover elkaar gezet op de iPad, waarbij gekleurde balken aangeven hoe succesvol voetballers zijn op het gebied van goals, assists, gemiste kansen, veroorzaakte strafschoppen en… de eigen succesrate op strafschoppen. Op teamniveau tref je ook nog cijfers als het gemiddelde aantal goals per wedstrijd, of het aantal doelpunten dat vanuit rechts wordt opgezet.

NOS WK 2014 iPadNOS WK 2014 iPad

Belangrijke momenten per wedstrijd bekijk je vanuit een timeline (op de iPad links in beeld) van de wedstrijd. Die wordt live aangevuld tijdens de wedstrijd en is daarna ook nog op te vragen. Het introscherm van de app brengt die beelden niet het prominentst. Daar ligt nadruk op aanbevolen video’s, wat wellicht meer video’s dan de NOS zelf zullen zijn. Verder is er ook een speelschema met de volgende wedstrijden en het nieuws – vooralsnog een combinatie van NOS-berichten en Twitterfeeds. Op een landkaart van Brazilië krijg je informatie over de steden.

NOS WK 2014 iPadNOS WK 2014 iPad

Ondanks het overdonderende succes van de Olympische Spelen in appvorm bij de NOS, durft Ankersmit geen voorspellingen te doen over het succes van de NOS FIFA WK 2014 App. Het succes ervan tegenover de livestreams op de website, bijvoorbeeld:

“We hebben geen target. Het is een beetje dubbel: enerzijds willen we zoveel mogelijk mensen een plezier doen met de app, anderzijds hebben we te maken met maximale bandbreedte. Op een gegeven moment is het zo druk dat je denkt: ik hoop dat dit het is. Ach, anders kunnen we de kwaliteit van de stream nog terugschroeven. We doen dit de eerste keer zo, we weten nog niet wat we nodig hebben.”

Downloaden: FIFA WK 2014 (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 22:25
Categorieën Nederlandse apps, Sport
Onderwerpen nos, voetbal, wk 2014

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.