Typen op MacBook Pro 2018 met Mojave.

Zo kun je je Mac voorbereiden op macOS Mojave

In 10 stappen ben je er klaar voor!
Apple heeft macOS Mojave uitgebracht, met een flink aantal verbeteringen. Ga nu alvast je Mac of MacBook voorbereiden op macOS Mojave, zodat je niet tegen problemen en vervelende verrassingen aan loopt. Met deze tips ben je helemaal klaar voor macOS Mojave!

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

macOS Mojave voorbereiden

Mojave brengt vooral stabiliteit voor de Mac, maar bevat ook een aantal nieuwe functies zoals een volledige donkere modus. Het is aan te raden om je Mac voor te bereiden op deze update. Je weet dan precies waar je aan toe bent en hebt zekerheid dat je voldoende opslagruimte hebt en dat je Mac er geschikt voor is.

macOS Mojave downloaden

macOS Mojave staat vanaf nu als update voor je klaar in de Mac App Store. Dit is trouwens de laatste keer dat je hiervoor de Mac App Store gaat gebruiken, want macOS-updates komen voortaan via Systeemvoorkeuren binnen. Je leest er alles over in onze tip macOS-updates installeren.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS Ventura-update installeren (en eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS Ventura beschikbaar komt wil je natuurlijk meteen updaten, maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor eerdere macOS-versies.

Stap 1: Werkt mijn Mac met macOS Mojave?

Mojave is geschikt voor de volgende Macs en MacBooks:

Voor de Mac Pro’s uit 2010/2012 geldt dat er een aanbevolen grafische processor in moet zitten die Metal ondersteunt, zoals een MSI Gaming Radeon RX 560 of Sapphire Radeon PULSE RX 580.

App Store in Mojave op MacBook Pro 2018.

Weet je niet over welke Mac je beschikt? Kijk dan in ons overzicht met Mac-desktop modellen of ons overzicht met MacBook modellen. Modelnaam en modelnummer vind je gemakkelijk via  > Over deze Mac > Meer info > Overzicht.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS Ventura-update installeren (en eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS Ventura beschikbaar komt wil je natuurlijk meteen updaten, maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor eerdere macOS-versies.

Stap 2: Heb ik genoeg RAM-geheugen voor Mojave?

Voor macOS Mojave moet je minimaal beschikken over een Mac met 2GB RAM (werkgeheugen). Wil je ruim zitten, dan is 4GB werkgeheugen aan te raden. Ook dit kun je controleren via  > Over deze Mac > Meer info > Overzicht. De meeste Macs hebben 16GB RAM, dus ruim voldoende om Mojave te kunnen installeren en draaien Eventueel kun je de hoeveelheid RAM nog uitbreiden naar 4GB, mocht je toch te krap zitten en bang zijn voor slechte performance.

macOS Mojave voorbereiden

Stap 3: Heb ik genoeg opslagruimte voor Mojave?

Om Mojave te kunnen installeren heb je ongeveer 10GB opslagruimte nodig op je SSD of harde schijf. Toch gaat het soepeler als je over 15-20GB vrije ruimte beschikt, zodat je niet meteen tegen de grenzen van je opslag aanloopt. Apple geeft zelf aan dat ongeveer “20GB genoeg moet zijn”. Via  > Over deze Mac > Meer info > Opslag kun je controleren of je minstens 10GB vrij hebt. Dit is een goed moment om weer eens je Mac op te schonen met tools zoals CleanMyMac X.

Sinds macOS Sierra is er ook de functie Geoptimaliseerde opslag, waarmee je overbodige apps en bestanden opruimt. Verder valt er nog van alles op te ruimen, zoals de resten van een iOS-update.

macOS Mojave voorbereiden

Stap 4: Check of je backups hebt gemaakt
Voordat macOS Mojave in de Mac App Store staat is het goed om even te controleren of je backups van je systeem hebt gemaakt. Misschien dacht je dat je dagelijks een backup met Time Machine maakte, maar zijn ze mislukt. Maakte je ze nog niet, dan is backups maken met Time Machine gemakkelijk om te doen, zeker als je in het bezit bent van een Apple Time Capsule of een flinke externe harde schijf.

Stap 5: Updaten van een oudere OS X / macOS-versie
Op de Mac die je dagelijks gebruikt heb je waarschijnlijk al macOS High Sierra geïnstalleerd, maar misschien heb je ook nog oude iMacs en MacBooks die je wilt updaten en die nog op een oudere versie draaien. Vanuit OS X 10.8 Mountain Lion kun je rechtstreeks upgraden naar macOS Mojave, zonder tussenstappen. Beschik je over een oudere versie, dan zul je eerst OS X Snow Leopard moeten installeren. Je koopt voor 22 euro een cd met OS X Snow Leopard, mocht je je originele cd’s niet meer kunnen vinden. Maar check eerst even of je Mac geschikt is (zie stap #1) want Snow Leopard verscheen in 2009 en er zijn geen Macs uit 2009 waarop je Mojave kunt installeren. Aanschaffen van de cd heeft dan weinig zin.

macOS Mojave voorbereiding

Stap 6: Update nu alvast je apps voor macOS Mojave

In afwachting van macOS Mojave kun je nu alvast alle apps bijwerken naar de nieuwste versie, zodat je straks een vliegende start kunt maken en niet hoeft te wachten tot je favoriete apps zijn bijgewerkt. Dit doe je via de Mac App Store of via de updatefunctie in de app zelf, als je ze via de website van de ontwikkelaar had gekocht. Je kunt dit handmatig controleren.

Sommige apps krijgen geen update voor Mojave en zullen daarom niet meer goed werken. Het is nog niet nodig om je 32-bit Mac-apps op te ruimen, want Mojave kan er nog steeds mee omgaan. Maar het is wel verstandig om te kijken of er misschien een 64-bit alternatief bestaat voor de apps die geen update meer zullen krijgen. Apple heeft zelf de meeste standaard-apps al bijgewerkt voor 64-bit en dat geldt ook voor veel ontwikkelaars, vooral van populaire en veel gebruikte apps. Maak hebben ze ook al aanpassingen voor Mojave gedaan.

Bekijk ook

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple ondersteunt sinds macOS Catalina 10.15 geen 32-bit apps op de Mac. Je kunt zelf checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet zullen werken. Een update van de app is dan vereist.

Stap 7: Zorg dat je er zelf klaar voor bent
Niet alleen je Mac moet er klaar voor zijn, ook jijzelf. Zorg dat je je Apple ID en wachtwoord bij de hand hebt, zodat je er niet naar hoeft te zoeken. Ook een snelle Wi-Fi-verbinding kan van pas komen, zodat je de update snel kunt binnenhalen. Wil je meteen updaten zodra Mojave beschikbaar is, dan kun je het beste thuis of op je werk zitten, op een vertrouwd netwerk. Gebruik van openbare hotspots brengt risico’s met zich mee.

Hou er rekening mee dat het downloaden even kan duren, zeker op het moment dat de update naar Mojave beschikbaar komt. Het kan daarom wel even duren en de downloadtijden kunnen flink oplopen. Wereldwijd proberen tientallen miljoenen mensen tegelijk Mojave te downloaden. Heb je de update niet meteen maandagavond nodig, dan kun je het beste even een paar uur wachten en de volgende dag proberen. Dan gaat het opeens veel sneller.

macOS Mojave voorbereiding

macOS Mojave installeren doe je vanuit de Mac App Store, maar daarna gaat er iets veranderen: toekomstige updates vind je in de Systeemvoorkeuren. Lees alles over macOS updates installeren in onderstaand artikel. Ook goed om te weten is dat je macOS-updates automatisch kunt laten installeren.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS Ventura-update installeren (en eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS Ventura beschikbaar komt wil je natuurlijk meteen updaten, maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor eerdere macOS-versies.

Stap 8: Ontdek wat er nieuw is in macOS Mojave!

Terwijl je zit te wachten tot de update is geslaagd heb je mooi even de tijd om onze andere macOS Mojave-tips te lezen:

Bekijk ook

macOS Mojave 10.14: alles over functies, vernieuwingen en installeren

macOS 10.14 Mojave is de 2018-update voor de Mac en verscheen in september 2018. De belangrijkste functies zijn een donkere modus en nieuwe apps zoals Woning en Aandelen. Lees hier alles over macOS Mojave installeren, functies en meer.