WUT

WUT-app stuurt berichtjes naar lockscreen van vrienden

Homescreens raken voller, dus heeft de app WUT iets slimmers bedacht: op het lockscreen krijg je alle aandacht.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

WUTHet is bijna onmogelijk om met een nieuwe app nog de interesse te wekken van iPhone-gebruikers. Van de honderden apps die dagelijks verschijnen is er maar een handjevol dat ooit de top 100 haalt. En dan is er nog de uitdaging om op het homescreen van de iPhone te komen. Bij de meeste mensen staat er een vast rijtje apps op het homescreen, apps die je dagelijks gebruikt. Dat lijstje wisselt nauwelijks: Facebook, Instagram en WhatsApp staan er meestal wel tussen, de rest wordt verbannen naar de volgende schermen en verdwijnt dan uit beeld.


Hoe zorg je als nieuwe app dat je toch de aandacht vasthoudt? Door te zorgen dat je op het lockscreen staat! De makers van de app WUT hebben daarbij wel een heel radicale keuze gemaakt: berichten die je naar vrienden stuurt verschijnen alleen op het lockscreen, niet in de app zelf. Een andere radicale keuze: berichten die je verstuurt gaan naar alle WUT-gebruikers in je vriendenkring, zonder dat er een afzender bij staat.

De laatste tijd zijn er wel meer apps die zich juist op het lockscreen richten. De app Yo is een goed voorbeeld: een totaal onzinnige app waarmee je het woordje ‘yo’ naar vrienden stuurt. Alle media schreven er de afgelopen weken over, terwijl het eigenlijk niet meer is dan een hedendaagse variant van de fart-app. Je kunt er niets mee, maar mensen vinden het hilarisch.

Geen kakofonie

wut boodschapNee, dan de app WUT. Gemaakt door een stel hipsters-met-baarden uit New York, met steun van de bekende blogger MG Siegler, die tegenwoordig investeerder bij Google Ventures is. WUT richt zich puur op het ontgrendelscherm (of lockscreen, zoals veel mensen zeggen). De app past perfect bij de manier waarop jongeren met hun telefoon omgaan: nieuwe berichten verschijnen op het lockscreen, zodat je meteen kunt zien wat je vrienden zeggen. En de berichten verdwijnen automatisch. Het gaat vooral om snelheid: in plaats van twee of driemaal tappen om de app te openen, krijg je WUT-berichten meteen te zien. Daarna kun je ze ook meteen weer vergeten. Het idee achter WUT is dat vrienden de boodschap meteen te zien krijgen. “Wanneer je op Twitter publiceert, weet je niet wanneer iemand het gaat lezen”, vindt Beamer Wilkins, een van de oprichters van Wut. “Bij Wut druk je op een knop en alle telefoons van je vrienden lichten meteen op.” Gelukkig word je niet overspoeld door berichtjes: in de afgelopen twee weken zag ik maar één keer een berichtje binnenkomen (zie afbeelding hierboven), op de dag van de vliegtuigramp. Daarna bleef het stil.

apps-lockscreen-wutHet enige wat WUT doet, is dus pushnotificaties sturen. Het sturen van je eerste berichtje in WUT is wat eng; dit gaat naar ál je Facebook–vrienden! OK, alleen naar Facebook-vrienden die de WUT-app geïnstalleerd hebben, dus die zijn er bewust akkoord mee gegaan dat ze gestalkt worden door deze app. De berichten zijn semi-anoniem. Dat houdt in, dat anderen niet te zien krijgen wie je bent, maar je weet wel dat het iemand uit je Facebook-vriendenkring is. Terwijl het bij Secret erom gaat dat je geheime ontboezemingen doet, is dat bij WUT niet het geval. Wil je dat anderen weten wie je bent, dan zet je gewoon je naam of telefoonnummer in het bericht. Als je WUT wilt gebruiken om wat vrienden op te trommelen voor bier en pizza is dat ook wel zo handig.

WUT versus Secret

Door het semi-anonieme karakter lijkt WUT inderdaad op Secret, de geheimenapp die in Nederland maar niet van de grond wil komen. Terwijl Secret in Silicon Valley leidde tot een aantal sappige onthullingen over misstanden binnen bedrijven, leverde het in Nederland vooral ontboezemingen van nog in de kast zittende homo’s en korpsballengebral op. WUT is niet daarmee vergelijkbaar, al wordt het wel regelmatig genoemd in het rijtje Secret, Confide, Popcorn en Telegram. Bij Confide en Telegram gaat het om privéberichten, die zich na verloop van tijd vernietigen. In dat opzicht lijkt WUT meer op Secret: ook daar zijn de berichten van vrienden snel terug te voeren tot een beperkte groep. Het moet afkomstig zijn van één van je Facebook-vrienden, maar het geheimhouden van je identiteit is minder belangrijk.

wut-bericht-tikkenBij WUT zien alleen je vrienden het bericht en moeten ze gokken van wie het afkomstig is. Maar het is niet bedoeld om grootse geheimen te onthullen. Achter WUT zit inmiddels een investeringsteam en een echt bedrijf, maar het idee van de app was eigenlijk niet zo serieus. Paul McKellar, CEO van WUT, zegt dat de app al een experiment is gestart en in een uur werd gebouwd. Hij haalde designer en appmaker Beamer Wilkins erbij en voor ze het wisten hadden ze een social messagingbedrijf. Je hoeft niet bang te zijn om dingen te posten, want de berichten blijven niet bestaan en niemand weet dat jij het hebt geschreven. Maar toch… het idee dat je opeens op het lockscreen van al die vrienden staat met een totaal flauwe grap. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor reclameboodschappen, maar op Secret blijkt dat niet erg te worden gewaardeerd. De hiernaast staande iCulture-boodschap hebben we dan ook niet verstuurd, maar alleen gebruikt om te laten zien hoe de interface van de app eruit ziet als je een nieuw bericht tikt.

WUT spreek je uit als ‘what’ en dankt waarschijnlijk z’n naam aan de internetmeme LOLWUT.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.