hours icoon groot

Hours voor iPhone is een tijdregistratie-app waar je blij van wordt

Hours een nieuwe app om je werkuren bij te houden, gericht op gebruiksgemak. Alles werkt vlot en automatisch, want de app waarschuwt zelfs als je vergeten bent in te klokken.

hours iphoneEr zijn zelden tijdregistratie-apps waar je blij van kan worden. Bij de meeste apps blijft het gevoel steken op zo-zo: ze zijn net niet handig ingedeeld of vergen net iets teveel schermtaps om de tijd te starten. Aan het einde van de maand kun je een rapportage maken. That’s it. Het moet gewoon werken en je niet teveel moeite kosten. Toch is er nu een nieuwe app voor urenregistratie en tijdmanagement die je wél blij maakt. Hours is gemaakt door Jeremy Olson, hoofdontwerper bij Tapity, een ontwikkelstudio die eerder een Apple Design Award won. De verwachtingen rondom deze nieuwe app waren dan ook hoog gespannen. De eerste reacties stellen niet teleur: natuurlijk zijn er nog verbeterpunten, maar de app ziet er strak uit qua design en is makkelijk in gebruik.

Hours is bedoeld voor het registreren van uren die je aan projecten werkt. Gewoon, omdat je zelf zicht wilt hebben waar je je uren aan besteedt, maar het kan ook zijn dat je uren in rekening wilt brengen bij klanten. Hours wil dat proces makkelijker maken en is het resultaat van drie jaar ontwikkelwerk. Het gevaar bestaat dat Hours hetzelfde overkomt als de game Threes: lang nadenken, veel proberen om uiteindelijk de meest optimale oplossingen te vinden… om er vervolgens achter te komen dat minder getalenteerde ontwikkelaars het idee meteen imiteren.

Overzicht en gemak

Jeremy Olsen van Tapity raakte gefrustreerd door de manier waarop hij uren moest registreren en besloot iets beters te maken. Het resultaat is een simpele en elegante app met veel opties. Je kunt meerdere timers instellen voor verschillende klanten. Ook kun je categorieën aanmaken, die je makkelijk van elkaar kunt onderscheiden door kleurgebruik. Boven de lijst met timers zie je een tijdlijn van de dag, zodat je goed overzicht houdt. Er is ook een maandweergave om nog meer uit te zoomen op het overzicht. Tik op een timer om de tijdregistratie te starten, meer hoef je niet te doen. Tussendoor tik je opnieuw om bijvoorbeeld pauzes aan te geven en je kunt ook aangeven dat je een tijdsblok in tweeën wilt breken, bijvoorbeeld wanneer je je realiseert dat je werkzaamheden deels onder een ander project vallen. Juist die overzichtsfuncties zorgen ervoor dat je snel inzicht krijgt in inefficiënt gedrag: als je vijfmaal per dag een klein klusje voor een klant oplost, zou je er misschien over kunnen denken om die losse taken wat meer te bundelen, zodat je minder je aandacht hoeft te switchen. En als opvalt dat je voor een bepaalde klant heel veel uren maakt, zou je kunnen overwegen om een dag per week bij die klant op kantoor te gaan zitten.

hours app iphone

Behoeften van gebruikers

Als je wilt kun je de ingevoerde werktijd automatisch laten afronden op hele minuten of uren. En ben je gewend om elke dag om 9:00 uur te beginnen, dan waarschuwt Hours wanneer je na negen bent vergeten om de timer te starten. Maar daar houdt het niet op: je wil natuurlijk niet dat de data vastzit in de app. Je kunt rapportages maken en die exporteren via e-mail in de formaten PDF en CSV (kommagescheiden bestand).

Wat opvalt aan deze app is dat er aan alles is gedacht. Hours is goed ontworpen, uitgaande van de behoeften die je als tijdklokgebruiker hebt. Dat is natuurlijk ook niet gek: de ontwikkelaar van de app had zelf behoefte om zijn uren makkelijker te registreren en begreep daarom precies wat zo’n app zoal moet kunnen. Sterker nog: de app is aanvankelijk voor eigen gebruik gemaakt, totdat het team van Tapity erachter kwam dat dit ook wel een heel handige app was voor buitenstaanders. Eén ding ontbreekt er nog wel en dat is het makkelijk kunnen plannen van werkzaamheden met een heel team. Maar ook daar wordt over nagedacht: er komt binnenkort een webversie van Hours waarmee een projectgroep uren kan registreren.

Hours heeft nog een ander nieuwtje: het is de eerste app die gebruik maakt van Facebook’s POP-animatie-engine. Dit is dezelfde engine die Facebook zelf in de app Facebook Paper gebruikt. Het resultaat is een app die moeiteloos bladert. Open je de app, dan kun je meteen beginnen met je eerste timer instellen. Je krijgt geen tutorial of openingsanimatie te zien: alles is erop gericht dat je zo snel mogelijk aan de slag kunt – want tijd is geld! Zeker als je uurtje-factuurtje werkt.

Ook leuk voor de iWatch

Het team kijkt ondertussen al naar nieuwe mogelijkheden om de app nog makkelijker te maken. Nieuwe functies in iOS 8 zorgen ervoor dat je straks nog makkelijker je uren kunt invullen, zonder eerst de app te openen. Hours stuurt namelijk waarschuwingen als je bijvoorbeeld vergeten bent uit te klokken; en omdat de notificaties in iOS 8 interactief zijn, kun je er straks meteen actie op ondernemen, zonder omslachtige omweg via de app. Hours zou ook goed aangepast kunnen worden voor de iWatch. De ontwikkelaars denken daar al over na. En ze denken ook na over een betaalmodel, want van losse appverkoop denken ze niet rijk te kunnen worden. Het echte geld is aan de zakelijke kant te verdienen, vandaar de plannen om een tijdplanningstool voor bedrijven te maken. Op het moment van schrijven geldt nog de introductieprijs van €4,49 (50% korting). In een artikel op Medium leggen de makers uit hoe ze stiekem tóch rijk worden van dit onverwachte succes.

Pluspunten

  • Overzichtelijk en snel in gebruik
  • Erg goed afgestemd op behoeften van gebruiker

Minpunten

  • Nog geen teamfuncties (wordt aan gewerkt)
In de rubriek iCulture Biz vind je nog meer artikelen die interessant zijn voor zakelijke gebruikers en zzp’ers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 13:29
Categorie Productiviteit
Onderwerp tijdmanagement

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.