WhatsApp nog steeds onveilig

WhatsApp is nog steeds slecht beveiligd. Ondanks updates is het nog steeds mogelijk om WhatsApp-accounts over te nemen aan de hand van mobiel nummer en IMEI.

Whatsapp-hangslotWhatsApp bracht half november een update uit. Die maakte de app geschikt voor iPhone 5 en iOS 6, maar er werd ook gehoopt dat WhatsApp eindelijk iets aan de beveiliging had gedaan. Helaas, daar hoef je niet op te rekenen. Beveiligingsonderzoeker Ronald Eikenberg laat zien dat in de nieuwste versie van de chatapp nog steeds grote beveiligingslekken aanwezig zijn, waardoor anderen je account kunnen overnemen.

Hij schrijft dat in de Duitse publicatie Heise. Tijdens een test toonde Eikenberg aan dat je een WhatsApp-account met weinig moeite kunt kapen. Je kunt ongemerkt berichten namens een andere WhatsApp-gebruiker verzenden en ontvangen. Het enige wat je bij een Android-toestel nodig hebt is het mobiele nummer van de gebruiker en het IMEI-nummer van de telefoon. Die twee gegevens zijn gemakkelijk te achterhalen. Eikenberg gebruikte een script dat hij van een lezer had gekregen. Die genereerde het benodigde wachtwoord zodra iemand zich aanmeldt bij een WhatsApp-server. Bij de iOS-app is sprake van een soortgelijk lek, maar daarbij wordt het MAC-adres in plaats van IMEI gebruikt. Ook die is gemakkelijk te achterhalen.

iphone ronaldEikenberg zegt dat er bij WhatsApp sprake is van “security through obscurity”. Door geen openheid van zaken te geven weet niemand of WhatsApp überhaupt nadenkt over verbeterde beveiliging. Op vragen van de media wordt niet gereageerd en het team achter WhatsApp leeft in de anonimiteit, zodat ze op conferenties en andere openbare gelegenheden ook niet erop kunnen worden aangesproken. De gebruikers lijken zich er ook niet echt druk om te maken: die gebruiken WhatsApp nog steeds massaal en maken zich vooral druk over kettingbrieven die waarschuwen dat WhatsApp geld gaat vragen (“Ja, nu echt! Tenzij je dit doorstuurt naar 200 vrienden!”).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 november 2012, 11:45
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.