toWalk: loopnavigatie met Google Streetview

toWalk is een navigatie-app voor wandelen met de iPhone! De applicatie maakt gebruik van Google Streetview en een 3D-weergave.

toWalk navigatie-app voor wandelenNet voor de zomer nu we de lanen in en de paden op gaan, komen er opeens meerdere iPhone-apps uit voor ‘langzame’ navigatie. De afgelopen weken bespraken we de fietsroute-apps Bikemap en FietsKompas al en vorige week nog kwam daar de volwaardige fietsnavigatie-app Co-Rider bij. Nu maken we kennis met een navigatie-app voor wandelaars op de iPhone. toWalk begeleidt je wandeling op de kaart en via foto’s in Google Streetview.

Aardig trucje

Het is een aardig technisch trucje dat toWalk uitvoert. Je sleept een vlaggetje op de kaart op de plek van je gewenste eindbestemming. Dan rekent de app aan de hand van een Google Maps-kaart in de app drie routes uit die je kan nemen. Als je er een kiest, wordt niet alleen de route ingeladen in een 3D-weergave van de kaart, maar ook meteen de belangrijke kruispunten in de route via foto’s van Google Streetview. Houd de iPhone in liggende stand en je kan met pijltjes door de straatperspectieven heen bewegen, tot aan het eindpunt. Je hebt wel een internetverbinding nodig om de route en foto’s te zien.

Groezelig en niet meedraaien

toWalk route op mapsDe foto’s van Streetview worden niet in de hoogste kwaliteit getoond in de app lijkt het. Misschien om data te besparen, misschien om de snelle laadtijden tot stand te brengen. Maar dat maakt het in onze testsessie – ook al kennen we de straten waar we doorheen moeten – lastig in beeld te zien welke straat we moeten nemen. De foto’s zijn wat groezelig. Een bijkomend nadeel van de Streetview-foto’s is dat het perspectief van je eigen plek niet overeen hoeft te komen met de foto, en dat je dan even twee keer moet kijken waar je heen moet. Maar goed, dat je soms een beetje goed moet kijken op een navigatie-app is niet zo bijzonder. Dat hoort erbij.

toWalk laat echter de kans liggen om je echt goed te bedienen. Je kan de app ook in staande houding gebruiken om de route op de kaart te zien, in de eerder genoemde 3D-weergave. Die staat zoals het Google Maps betaamt op een prettige afstand bovenop de weg, waardoor je een goed idee zou moeten krijgen van waar je heen moet. Helaas vertikt toWalk het om gebruik te maken van het kompas van de iPhone: de kaart draait niét realtime mee met je eigen houding. Zo kan het op basis van de kaart best zijn dat je, met de afwijking die GPS soms kan hebben, eerst een verkeerde straat in loopt om er daarna pas achter te komen dat je een andere straat had moeten hebben. Een live meebewegende Streetview was wel handig geweest. Of misschien nog beter: een splitscreen met de kaart enerzijds en de Streetview-weergave tegelijk in beeld.

Geen herberekening

Het gemis van een meebewegende kaart of Streetview-weergave was geen gemis geweest als toWalk in staat was je route opnieuw te berekenen. Dat is helaas niet het geval. Eigenlijk krijg je het beste inzicht in de route door op de localisatieknop links onderin te drukken. Daarmee krijg je 2D-kaart met je route uitgestippeld en als je daarop inzoomt, zie je ook goed je eigen positie ten opzichte van de route. In die stand is de app eigenlijk het overzichtelijkst… en verschilt toWalk niet van Google Maps.

Downloaden: toWalk (€2,69, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 mei 2013, 9:44
Categorie Navigatie
Onderwerpen google, Navigatie, wandelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.