Teek Away: Nederlandse iPhone-app geeft uitleg bij tekenbeet

Teek Away is een iPhone-app waarmee je informatie krijgt over het herkennen van een tekenbeet en het verwijderen van teken.

teek away icoonNatuur en Milieu Overijssel heeft een app ontwikkeld voor mensen die te maken krijgen met tekenbeten. Op vakantie kan het zomaar voorkomen dat je een tekenbeet hebt opgelopen, ook buiten Overijssel. De app Teek Away laat zien hoe je een tekenbeet herkent en wat je moet doen om het te voorkomen. In Nederland lopen we in parken en bossen weinig gevaar op rare ziekten, maar toch worden er in Nederland heel wat mensen gebeten door een teek. Meestal zijn tekenbeten onschuldig, maar je kunt er ook ziek van worden: teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en andere ziekten overdragen. Maar of daar nou een aparte app voor nodig is?

teek verwijderenMocht het noodlot toeslaan, dan kun je natuurlijk ook even op (de mobiele) Wikipedia kijken, waar wordt uitgelegd hoe een tekenbeet eruit ziet en hoe je een teek verwijdert met pincet, lepel, koevoetje of andere hulpmiddelen. In de app vind je die informatie ook, maar op een stapsgewijze manier: je kiest eerst of de teek zich heeft vastgebeten. Zo niet, dan is verwijderen met een plakbandje (hopelijk heb je die op zak) makkelijk te doen. Bij een vastgebeten teek zijn de stappen wat ingewikkelder, maar ik heb er in ieder geval van geleerd dat het handig is om altijd een pincet op zak te hebben. In de app kun je vastleggen welke personen een tekenbeet hebben opgelopen, zodat je later wat makkelijker info bij de hand hebt als je verschijnselen krijgt zoals vlekken, griep of koorts. Om terug te komen op de eerder gestelde vraag of je hier nou een app voor nodig hebt: eigenlijk niet, want alle informatie is ook wel op internet te vinden. Maar de stapsgewijze uitleg maakt het wel een stuk eenvoudiger en stelt je gerust, als je bezorgd bent voor enge ziektes die je door zo’n tekenbeet kunt oplopen. De app bevat ook een timer om bij thuiskomst je kleding en lichaam te controleren op eventuele teken.

Downloaden: Teek Away (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 augustus 2013, 10:30
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen gezondheid, reizen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.