Sunrise Calendar: fraaie iPhone-app voor Google Calendar

Sunrise Calendar is een gratis Google Calendar-app voor iPhone die er goed uitziet en handig bedient. Wel heeft hij een naar privacybeleid.

Sunrise Calendar iPhone agenda Google CalendarMet name tegen het einde van 2012 bracht Google de ene na de andere prachtige iPhone-app uit. Denk maar eens aan de update van Google+ of de nieuwe app Google Maps. Google Calendar zat er nog niet tussen, maar ontwikkelaar Sunrise Atelier heeft nu een onafhankelijke app uitgebracht die teert op Google’s agenda met een uiterlijk dat van Google had kunnen zijn. Sunrise Calendar is gratis te downloaden en heeft allerlei slimmigheden aan boord. Zo integreert het met Facebook-verjaardagen en events en kan je snel een afspraak invoeren.

Google- en Facebook-account nodig

Je zou verwachten dat je Google-account de voornaamste vereiste is om Sunrise Calendar te gebruiken, maar dat is niet zo. Je bent namelijk verplicht in te loggen met Facebook voordat je verder kan. In de privacy policy van Sunrise Calendar (PDF) staat waarom dat is: de applicatie vergaart graag informatie over je naar aanleiding van je afspraken en gekoppelde diensten om gerichte reclame naar je te sturen. Momenteel is er nog geen reclame te vinden in de applicatie, maar dan weet je alvast wat je eventueel te wachten staat. Het inloggen met Facebook heeft echter ook nog een ander nut. Op die manier verwerkt de app de verjaardagen en events van Facebook in de applicatie, en Sunrise gaat er zelfs erg slim mee om.

Slimme trucjes

De truc van de app is dat Facebook en desgewenst ook LinkedIn zijn geïntegreerd in de applicatie. Evenementen van de netwerken komen in je agenda te staan en je kan er zelfs op reageren. Is een Facebook-vriend jarig? Dan kan je hem een persoonlijk bericht of een publiekelijk bericht sturen. Voor nieuwe afspraken kan je eveneens contactpersonen van de sociale netwerken benaderen, al heb je bij LinkedIn weinig controle over wat je met wie deelt. Dat kan beter. Wel weer heel handig is de centrale knop bovenin waarmee je snel kan reageren op alle openstaande uitnodigingen.

Er is meer vernuft: je kan een afspraak met locatie met een veegbeweging openen om direct de route uit te stippelen in naar keuze Apple Maps of Google Maps. En net als in Fantastical, kan je ook hier een afspraak invoeren zonder allerlei details handmatig in te voeren. Druk lang op de plus rechtsboven in beeld en je maakt een afspraak in een vloeiende, voorlopig alleen Engelstalige zin: ‘Diner met collega’s at Zomers Groningen friday 8 pm’ wordt een dinerafspraak bij Zomers in Groningen – gevonden via Google Maps – op vrijdag 8 uur ‘s avonds.

Lijkt op Fantastical

Sunrise Calendar voor iPhone doet ook visueel sterk denken aan Fantastical, waarin je ook een datumselecteerder bovenin beeld hebt en daaronder afspraken per dag ziet. In Sunrise Calendar zijn ze onderverdeeld in dagdeel met desgewenst de temperatuur erbij vermeld. Je ziet alle dagen onder elkaar en kan er soepel doorheen scrollen, om vervolgens met een pijltje linksonder weer naar vandaag te zoeven. Ook kan de maandkalender naar beneden worden getrokken om daar binnen een handomdraai naar een specifieke dag te gaan.

Sunrise Calendar iPhone Sunrise Calendar afspraak

Door kort op de plus rechtsboven te drukken, voer je op de conventionele manier een afspraak in. Dat vereist het handmatig instellen van een tijd via een stijlvolle tijdprikker en geeft je de opties een herinnering te zetten en er een herhalend evenement van te maken. Daarbij is Sunrise een toegespitste Google Calendar-cliënt, wat betekent dat je handig contacten kan uitnodigen voor een afspraak, dat je andere afspraken kan accepteren of afwijzen en dat je groepsafspraken in de agenda terugziet. Het betekent helaas ook dat Sunrise Calendar niét integreert met de standaardkalender van de iPhone en daarmee ook iPad en Mac.

Conclusie

Sunrise Calendar laat snel zien welke afspraken je per dagdeel hebt gepland. De app bedient uiterst soepel en heeft een slimme integratie met Facebook-evenementen en verjaardagen. Het privacybeleid van Sunrise Calendar zal je misschien niet aanstaan, maar er staat een indrukwekkende agenda-app tegenover.

Downloaden: Sunrise Calendar (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Op dit moment ondersteunt Sunrise Calendar alleen Google Calendar. Volgens The Verge-redacteur Ellis Hamburger volgt ondersteuning voor Exchange later. Ondersteuning van de standaard Apple-agenda staat niet op de planning.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 februari 2013, 21:50
Categorie Productiviteit
Onderwerpen activity, agenda, google, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.