Review: Storytel – ‘Spotify voor luisterboeken’ heeft nu schitterende app

Storytel is een ambitieuze iPhone- en iPad-app waarin je Nederlandse en Engelstalige boeken offline kan luisteren. Het aanbod maakt indruk.

Storytel iPhone iPad vernieuwde appLuisterboeken zijn allang niet meer eigendom van cassettebandjes of cd-boxen. Het is zelfs niet alleen het domein van losse downloads. Storytel is een ‘Spotify voor luisterboeken’. Voor 9,90 euro per maand kan je onbeperkt en offline luisteren naar de audioboeken die in de app voor Nederland worden aangeboden. De dienst heeft nu een grote update gekregen. Versie 4.0 van de applicatie is in het nieuw gestoken voor iOS 7 en ziet er strak uit, maar het zijn de nieuwe functies die echt indrukwekkend zijn.


Het van oorsprong Zweedse Storytel is met ingang van versie 4.0 geoptimaliseerd voor de iPad. Er is een nieuwe zoekfunctie, je kan volledige boeken downloaden om daarna zonder internetverbinding te beluisteren en je kan filteren op talen en categorieën van boeken. Grote veranderingen dus voor Storytel, een app die we nog niet eerder bespraken op iCulture.

Boeken vinden

De nieuwe applicatie zal snel vertrouwd voelen als je eerder wel eens muziekapps als Spotify of Deezer hebt gebruikt. In het schuifmenu links is bovenin plaatsgemaakt voor het luisterboek waar je nu naar luistert. Tegelijk kan je door de verschillende functies van de app bladeren. In Aanbevelingen zie je verwachte boeken, de toplijst van boeken, nieuwe boeken in verschillende categorieën en aanraders van de redactie. Boeken die nog niet uit zijn, kan je direct toevoegen aan je boekenplank. Je ontvangt een pushbericht zodra ze uit zijn.

Storytel schuifmenu iPhone Storytel iPhone doorzoeken

Bekende boeken

Het valt meteen op dat Storytel een aardig arsenaal aan bekende boeken heeft. De A Song of Ice and Fire-serie (Game of Thrones), De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, De Man zonder ziekte van Arnon Grunberg, de 50 Shades-serie, Agatha Christie, Isa Hoes en Saskia Noort: je kan ze allemaal beluisteren, ingesproken door professionals. Op de pagina Categorieën sorteer je boeken op genre, waaronder behalve fictie in alle soorten en maten ook korte verhalen en biografieën. En op de pagina Series vind je reeksen snel terug, zoals De Hongerspelen, Sherlock Holmes en de detective hoorspelen van Paul Vlaanderen. Kinderboeken zijn bovendien ingedeeld op leeftijd. Een zoekfunctie is aanwezig en brengt je naar anderen boeken die je op je boekenplank zet: je todo om boeken (verder) te luisteren.

De app heeft een aantal Engelstalige boeken, al zijn er veel uitgebreidere alternatieven beschikbaar als je hier graag naar luistert. Het door Amazon beheerde Audible biedt toegang tot een groter arsenaal Engelse boeken. Audible heeft op zijn beurt echter geen Nederlandstalige bibliotheek. Luisterbieb is een concurrent op Nederlandstalig gebied: daarin krijg je eveneens wat bekende boeken voorgelezen. Maar dan wel gratis.

Afspeelopties: bladwijzers en sleeptimer

Je kan een boek overal in de app afspelen door rechtsonder op de cover te drukken. Die draait rond en geeft snelknoppen om 15 seconden terug te spoelen en de speler in beeld te krijgen. Die heeft meer nuttige functies. Onderin spoel je terug en vooruit en bovenin staan andere handige knoppen. Je stelt een slaaptimer in van maximaal een uur lang, kan handmatig bladwijzers leggen op stukken die je wilt terugluisteren en kiest voor de leessnelheid. Naast het eigenlijke tempo heb je keuze uit 0,8x, 1,5x en 2x zo snel. De laatste knop geeft direct toegang tot Airplay.

Storytel afspelen boek iPhone Storytel slaaptimer instellen

Fraaie app

Wat in het bijzonder opvalt bij het drukken op een knop in de speler, is hoe fraai Storytel is. De pop-ups zijn wit en hebben een statig lettertype, als een deftig opgemaakt boek. Ook gebruikt de app dat ene iOS 7-trucje waarmee de hele app meekleurt met de kleuren van een boekcover. Gelukkig gebeurt dat wel op een rustige manier: de kleuren zijn slechts vlekken op de achtergrond. Je leest geen boektitel dwars door het schuifmenu bijvoorbeeld. Op de iPad voelt de app wat kaal als je een boek leest, omdat de cover dan wat klein uitvalt. Wel zien de boekenplank, categorieën en aanbevelingen ook op het tablet verzorgd uit.

Gratis proberen

Hoe fraai Storytel er ook uitziet: de app valt en staat bij jouw smaak en het aanbod van boeken. De applicatie laat zich op dat gebied niet meten met muziekstreaming diensten die het leeuwendeel van de populaire muziek hebben geïndexeerd. Er is veel meer sprake van een selectie van boeken en het kan best zijn dat die je niet aanstaat. Gelukkig speelt Storytel wel in op een brede smaak. Niet alleen kan je allerlei bestsellers luisteren; er zijn bijvoorbeeld ook 691 boeken op fantasy & scifi-gebied, 408 geschiedenisboeken en 410 zakelijke werken. Het aanbod is ruim – zeker als je bedenkt dat een ingesproken boek een dagdeel lang kan zijn.

Storytel iPhone series Storytel iPhone boekenkast

Je kan Storytel 14 dagen gratis gebruiken voordat je betaalt voor een abonnement. Daarna betaal je 9,90 euro per maand, maar dat is een introducieprijs. Op de Over Storytel-pagina op de website zie je wel dat er nagedacht wordt over een prijskaartje van 14,90 euro per maand. Je hebt in ieder geval geen limiet voor het aantal boeken dat je kan luisteren. Daarmee is Storytel veel flexibeler dan de Amerikaanse concurrent Audible, waarop je voor 15 dollar naar één audioboek per maand mag luisteren.

Ambitieus

Storytel is een geweldig ambitieuze iPhone- en iPad-app. De applicatie maakt indruk met een aardig boekenarsenaal en een prachtig vormgegeven app, maar ook met de gok of mensen bereid zijn te betalen voor een abonnement op luisterboeken. Zeker ook omdat de Nederlandse bibliotheek met Luisterbieb ook niet-betalende gebruikers al een aardig aanbod voorschotelt. Storytel is mooier, veelzijdiger en lijkt actueler, maar is het genoeg? De app is in ieder geval het proberen waard.

Downloaden: Storytel (gratis, 14 dagen op proef, universeel, iOS 5.0+)

Tijdens het schrijven van dit artikel doet Storytel er regelmatig lang over om te laden. Het lijkt erop dat de app overbalast is van e aandacht na de update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.