Review: Make My Plate voor iPhone helpt met gezonder eten

Review van Make My Plate, een app waarmee je een eetdagboek kunt bijhouden. Je stelt virtuele borden samen van de dingen die je eet en Make My Plate analyseert de voedingswaarde.

makemyplate icoonEigenlijk wilden we jullie laten kennismaken met Slimmer Eten, een nieuwe Belgische app waarmee je de voedingswaarde van allerlei etenswaren kunt opzoeken. Maar de app bleef bij ons maar crashen, dus zijn we op zoek gegaan naar een andere app om gezonder te eten. Make My Plate wordt gemaakt door een Israelische start-up die het volgen van een dieet makkelijker wil maken. Geen gedoe met het tellen van calorieën of punten, maar een visueel dagboek van wat je eet. Je maakt een virtueel bordje van je maaltijd, waarna Make My Plate berekent wat erin zit.


Dat houdt in: de app berekent hoeveel calorieën, vet, koolhydraten, eiwit en cholesterol erin zit. Je kunt een nieuw profiel aanmaken of inloggen met je Facebook-account.

makemyplate1We zagen een profiel over het bedrijf achter Make My Plate langskomen op The Next Web en besloten de app eens te proberen. Buitenlandse voedselapps zijn immers nogal lastig te gebruiken, omdat je maar net moet weten wat de Nederlandse naam van ‘parsnips’ of ‘punnet cress’ is. Make My Plate lost dat op door plaatjes te gebruiken, maar stelt wel als voorwaarde dat je echt voedsel eet, geen bewerkt voedsel waarvan de ingrediënten niet meer te herkennen zijn.

Je bladert door de plaatjes en sleept de producten naar je bord die je gaat eten, bijvoorbeeld een avocado, een paar spruitjes of een komkommer. Volgens de makers van de app kun je de porties aanpassen door te pinchen, maar dat werkte bij mij niet goed. Ook is het soms lastig om op het kleine scherm van de iPhone goed te zien welk product het is (je kunt er namelijk niet op tappen voor meer info). Ik dacht een bergje cranberry’s naar mijn bord te slepen, maar het bleek een rode bietensalade. Met een knop linksboven wissel je tussen de categorieën, bijvoorbeeld groente, vlees of fastfood. Bij de laatste categorie vind je bijvoorbeeld ook een Big Mac-achtige hamburger, taco’s of een pizzapunt. Rechtsboven in beeld vind je een zoekvak waarmee je sneller bepaalde voedingsmiddelen kunt vinden, maar dan moet je wel de Engelse term weten. Heb je 20 spruitjes gegeten, dan sleep je eerst één spruitje naar je bord en tikt dan op het plusteken om een tweede spruitje toe te voegen. Het lukte me niet om snel 20 stuks in te voeren.

makemyplate2Make My Plate rekent uit hoeveel calorieën je hebt binnengekregen en gaat er daarbij vanuit dat je maximaal 1.000 calorieën per dag wilt binnenkrijgen. Je kunt dat via de instellingen aanpassen (dat is meteen ook de enige instelling die je in de app kunt wijzigen). De borden die je aan de hand van productfoto’s hebt gemaakt kun je delen met vrienden. Je maakt dus geen foto’s van je etensbord, maar een collage van productfoto’s die in Make My Plate aanwezig zijn. Gebruikers kunnen ook zelf foto’s van producten insturen, die door voedingsdeskundigen worden bekeken en omgezet naar nieuwe items, waarbij erop wordt gelet dat de voedingswaarde klopt. De insteek is daarbij iets anders dan Foodzy, waar iedereen zelf voedingsmiddelen toevoegt en er pas actie wordt ondernomen als er iets niet klopt.

Je kunt de afbeeldingen van je bord delen met vrienden via sociale netwerken. Via een zoekfunctie kun je ook de geüploade etensborden doorzoeken, maar het is natuurlijk lastig om daar recepten in te herkennen. Een bord met avocado, tomaat en nog wat andere ingrediënten herken je niet zo snel als guacamole. Het idee is ook dat mensen hun maltijdplannen kunnen uitwisselen, wat handig kan zijn bij mensen met een bepaalde voedselallergie of ziekte zoals coeliakie. Nog een andere mogelijkheid is om (tegen betaling) videoadvies te vragen aan een diëtist. Diëtisten kunnen zich op de marktplaats van Make My Plate aanmelden om hun diensten aan te prijzen. Make My Plate krijgt een percentage van de inkomsten van deze diëtisten.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Conclusie

De eigenlijke functie van Make My Plate is om een voedseldagboek bij te houden. Je kunt per dag, week of maand terugzien wat je hebt gegeten, maar de app is redelijk bewerkelijk en ook redelijk beperkt. Je kunt er bijvoorbeeld niet je gewicht in bijhouden, of noteren hoe goed je je aan het gekozen eetwijze hebt gehouden. Handig is dat Make My Plate voor allerlei eetwijzen geschikt is, van paleo tot low-fat. Handig is ook dat je minder te maken hebt met de taalbarrière, want je kan veel producten al herkennen aan de foto’s. Maar het samenstellen van je bord aan de hand van plaatjes is veel meer werk dan met de Nederlandse app Foodzy (die bovendien veel meer typisch Nederlandse etenswaren bevat). En het maken van een collage van je etensbord is eigenlijk een omslachtige manier om een dagboek te maken. Als je alleen maar wilt weten wat je gegeten hebt, zou je ook met Evernote Food een foto van je etensbord kunnen maken. Maar dan valt de inhoud weer wat lastiger te analyseren. De app is niet slecht, maar ook niet bijzonder handig.

Info: Make My Plate

  • Ontwikkelaar: MakeMyPlate Ltd.
  • Applicatie: Make My Plate
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.01
  • Bestandsgrootte: 3,6MB
  • Cijfer: 7

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.