iPhone-kinderapp: Bobbi naar de dierentuin (Review)

Review van de iPhone-app Bobbi naar de dierentuin, een voorleesapp naar de gelijknamige Bobbi-kinderboekenserie.
Mark de Bruin - · Laatst bijgewerkt:

Bobbi naar de dierentuin voor iPhoneMijn dochter is groot fan van de boekjes van het beertje Bobbi. In 2002 verschenen de eerste 4 boeken over het beertje Bobbi bij uitgeverij Kluitman. De verhalen zijn geschreven door Ingeborg Bijlsma en Monica Maas. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Bobbi-boeken verkocht. De boekjes hebben herkenbare thema’s als speelgoed, dierentuin, logeren, zindelijk worden, Sinterklaas, leren lezen en tellen. Groot was mijn verwachting toen ik hoorde dat er naast een eigen website een iPhone-app gelanceerd werd, gevormd naar het verhaal dat Bobbi naar de dierentuin gaat.


De illustraties zijn erg mooi en verzorgd. Als (voor)lezer ga je met Bobbi op ontdekkingstocht in de dierentuin en ontmoet je apen, pinguins, olifanten en nog veel meer dieren! Je ontdekt de dierentuin door de afbeeldingen te bewegen en te luisteren naar echte dierengeluiden.

Film- en prentenboek

Mijn dochter wordt helemaal vrolijk van het muziekje als je de app start. Je hebt als lezer twee keuzes: het boek als animatiefilm bekijken en het prentenboek pagina voor pagina voor te laten lezen. In de videofilm (die mijn dochter helemaal leuk vond en prima zelfstandig bekeken kan worden) zie je als lezer bewegende animaties van Bobbi. In de paginaweergave zijn alle afbeeldingen statisch. In de instellingen kun je het volume regelen en kun je ook aangeven of tekst wel of niet zichtbaar is.

Bobbi naar de dierentuin (met tekst)

Voor kinderen die kunnen lezen, is het tonen van de tekst een mooie bonus. Mijn dochter kan nog niet lezen, dus die kijkt en luistert graag zonder de extra tekstweergave. De prenten uit het boek zijn groter dan het fysieke beeldscherm, dus je kind kan door zelf te schuiven meer ontdekken.

Navigatie

Het blijft voor uitgevers van kinder-apps een uitdaging hoe interacties moeten plaatsvinden en op welke plekken knoppen moeten worden geplaatst. Kluitman heeft ervoor gekozen om zowel links en rechts pijltjesknoppen te plaatsen en biedt daarnaast de optie om de bladzijdehoekjes links- en rechtsonder in te schakelen om de bladzijde om te slaan. Op het relatief kleine scherm van de iPhone is dat naar onze mening iets te veel van het goede als je kinderen ook nog wil laten ontdekken. Want naast deze genoemde acties kun je ook nog op het scherm dubbelklikken om in te zoomen. Door deze vele mogelijkheden is het voor kinderen lastiger om te navigeren. Mijn dochter drukte bijvoorbeeld steeds op de knopjes van Volgende/Vorige pagina toen ze zelf wilde schuiven.

Bobbi naar de dierentuin voor de iPhone is helaas geen interactief kinderboek. De karakters in het verhaal bewegen niet als je er op klikt. Het is een kijkboek. En als ik eerlijk ben, dan pak ik als ouder liever een echt boekje van Bobbi. Het begin is er zeker, maar ik hoop dat er in de tweede app meer gekeken gaat worden naar de mogelijkheden van de iPhone en vooral de iPad. Bobbi naar de dierentuin is wel te gebruiken op de iPad, maar de illustraties worden wel minder mooi als je ze opblaast.

Nog een tip voor de auteurs: op een iPad en iPhone kom je bij het bezoeken van de website op bobbi.nl/mobiel terecht en daar is helaas niet veel te beleven. Gemiste kans!

Info: Bobbi naar de dierentuin

 • Ontwikkelaar: Uitgeverij Kluitman
 • Uitgever: Uitgeverij Kluitman
 • Applicatie: Bobbi gaat naar de dierentuin
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: €0,79
 • Taal: Nederlands
 • Releasedatum: 19 oktober 2010
 • Geteste versie: 1.0
 • Bestandsgrootte: 45MB
 • Leeftijd: 4+
 • Compatibel: iOS 3.1.3 of nieuwer
 • Cijfer: 6,5

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.