Blendle op iPad iPhone review

Review: hoe bruikbaar is Blendle op iPhone en iPad?

Blendle is sinds 28 april 2014 live. De iPhone- en iPad-app van Blendle moet nog uitkomen, maar de website is alvast fantastisch op iOS.

Blendle op iPad iPhone reviewBlendle is vanaf vandaag live. Vanaf nu betaal je niet meer voor een hele krant of een heel tijdschrift, maar reken je af per artikel dat je wil lezen op de desktop, iPad of iPhone. In februari hadden we de primeur dat Blendle ook als échte app op beide Apple-touchscreens zal verschijnen. Nu is het nog ‘gewoon’ een website op de iPhone en iPad – maar wel een die zo goed is, dat je je kan afvragen wat een echte app nog toevoegt.


In hetzelfde gesprek dat we met Blendle-oprichter Marten Blankesteijn hadden in februari, werd ons toevertrouwd dat de applicatie nog niet rijp was om te gebruiken met browsers anders dan Google Chrome op de desktop. Als je Blendle op de releasedag bezoekt in Safari op de iPad, lees je een melding dat de website kan zorgen voor vastlopers van de browser.

Typerende interface

Toch ben je één druk verder zorgeloos aan het vegen door de berichten die door andere gebruikers worden aangeraden. Niet naar beneden, maar in de horizontale interface die Blendle kenmerkt. De artikelen zijn afkomstig van de verschillende media die zich bij Blendle hebben aangemeld, en worden vaak met een tekstje korter dan een tweet aangeraden door gebruikers die je volgt. Als de selectie je te klein is, kan je verhuizen van tabblad Volgend naar Trending die de populairste artikelen van de laatste uren indexeert. Of naar Realtime, waar alle aanraders van alle gebruikers te lezen zijn.

Blendle iPad overzicht trending

De iPhone is het enige Apple-platform waarop Blendle afziet van de typerende horizontale layout. Je treft de aangeraden artikelen onder elkaar, voorafgegaan door de aankondiging met een herkenbaar, smaller kader. Ook op de pagina Bladeren staan de kranten en tijdschriften uit het assortiment van Blendle onder elkaar. NRC, nrc.next, Volkskrant, Trouw, AD, Telegraaf, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, BN De Stem, Het Parool, Vrij Nederland, Elsevier, Quest, De Groene Amsterdammer, NewScientist, Nederlands Dagblad, Quote, Nieuwe Revu, Tubantia, Eindhovens Dagblad, Panorama, VIVA en ja, ook de Story tonen hun cover om doorgebladerd te worden.

Heerlijk lezen, lastig koppensnellen

Ongeacht of je Blendle leest op de iPhone, iPad of de desktop: bladeren door kranten en magazines doe je altijd van links naar rechts. De pagina’s staan naast elkaar uitgestald, uitgevouwen als een soort snel PDF-document waarop je niet kan inzoomen. Het is op dit moment de achilleshiel van Blendle. Je bladert er door de pagina’s, maar die zijn zeker op de iPhone zo klein uitgevallen, dat het lastig is om koppen te snellen. Laat staan koppen te lezen.

Blendle overzicht media Blendle krant doorbladeren

Gelukkig heeft Blendle er wel wat op gevonden. Je leest nog niet meteen een artikel als je erop tikt. Eerst zie je de prijs van een stuk, variërend tussen 10 cent voor elk artikel uit de NRC’s tot 89 cent voor een lang verhaal van Elsevier. Pas met een extra druk wordt het artikel geopend en dan heb je nog vijftien seconden om te bepalen of je een artikel de moeite vindt. Net genoeg tijd om te lengte te verkennen en te weinig tijd om een echt begin aan het artikel te maken. Druk je een artikel vroegtijdig weg, dan zie je dat je het gratis hebt gelezen en druk je ‘Supersympathiek’ voordat je terugkeert naar de bovenliggende pagina.

Blendle lezen artikelLezen zelf gaat voortreffeklijk in Blendle. Op de iPhone is de ruimte vanaf de schermranden tot de tekst precies goed. De verschillende media behouden hun voorkeur van de lettertypes en kleurstellingen die ze zelf gedrukt gebruiken, of behouden in ieder geval het gevoel van het medium. Het Algemeen Dagblad heeft een modernere letter dan Trouw en ook de slanke kopletter van Vrij Nederland zie je terug. Nergens gaat het ten koste van de leesbaarheid. Niet op de iPhone, in lange lappen tekst onder elkaar onderscheiden door tussenkoppen. En niet op de iPad, waarin het horizontale scrollen soms wel voor een ‘wall of text’ gevoel zorgt. In de horizontale of liggende houding van de iPad is soms alles wat je ziet tekst en dat oriënteert wat onrustig als er geen tussenkoppen in de tekst staan. Op de iPhone kan het introductiebeeld van een stuk weer wat beter. Openingsfoto’s zijn op beide apparaten helder en scherp, maar bijvoorbeeld het portret van een columnist wordt op de iPhone volledig gerekt voordat je begint met lezen. Nog meer dan gedrukt, zijn tussenkoppen belangrijk voor de leesbaarheid. Maar op de algemene leesbaarheid is door de onderverdeling in kolommen en regelafstand, weinig aan te merken.

Kanjer in betalingen

Na aanmelding kan je als nieuwe gebruiker rekenen op 2,50 euro tegoed in Blendle. Genoeg voor 25 artikelen van NRC, 10 van de Volkskrant, 5 verhalen van Quest of een mengelmoes van korte en lange artikelen in andere media die er bewust onderscheid in aanbrengen. Een abonnement is er niet, al weten we dat er wordt gewerkt aan abonnementen die je kan nemen op een bepaald medium binnen Blendle.

Waar Blendle in uitblinkt als mobiele website, is het betalingsgemak waarmee je de portemonnee verruimt. Het is niet zo eenvoudig als je wachtwoord invoeren voor een in-app aankoop in een applicatie, maar wat scheelt het! Op de portemonneepagina binnen je profiel kan je afrekenen met PayPal, creditcard en iDeal. Je verruimt je budget met 5 euro (30 cent transactiekosten), 10 euro of 20 euro (allebei geen transactiekosten) en kan vinken of je automatisch wil opwaarderen als je minder dan 1 euro over hebt. Bij iDeal hoef je vervolgens maar je bank te kiezen om je transactie af te ronden in de app van je bank. Het tegoed is meteen actief. En met één druk zet je vervolgens het automatisch opwaarderen weer uit – wat nog eenvoudiger is dan een abonnement binnen iOS stopzetten.

Blendle betalen Blendle instellingen portemonnee

Wie ontvangt de betaling?

Bij de ontvangende kant van de betaling van Blendle, worden wat vraagtekens gezet. Blendle pakt 30 procent van iedere transactie en 70 procent gaat naar de uitgever. Op bijvoorbeeld The Post Online en DeNieuweReporter klinken boze geluiden dat de schrijver van een artikel niet direct wordt betaald. In verschillende tweets geeft onder andere oprichter Blankesteijn aan dat daar over nagedacht en onderhandeld wordt.

Devaluatie

Wat misschien een beetje knaagt bij het gebruik van Blendle, is dat je af gaat vragen wat een artikel waard mag zijn. Als je jarenlang krantenabonnee bent geweest, maar eigenlijk niet meer dan vijf artikelen op een dag echt las, kan je je afvragen waarom je zoveel betaalde voor de krant. En daarbij: wat als je steeds 10 cent aan artikelen hebt uitgegeven, maar achteraf niet onder de indruk bent van een verhaal van 50 cent? Je kan je geld terugvragen van Blendle – het wordt je zelfs makkelijk gemaakt met een goed zichtbare vermelding, maar is een artikel van 50 cent dan een miskoop? Ook als je jaren niks hebt betaald voor het nieuws, kan je je afvragen wat een artikel mag kosten en of juist zulke microtransacties de waarde van journalistiek niet devalueren.

Blendle artikel aangekondigd Blendle instellingen

Kleine interfacemissers

Terug naar het feitelijke. Naar Blendle zoals het nu is op de iPhone en iPad, en wat er nu in ieder geval beter kan. Op beide apparaten kan je terugvegen om naar de vorige pagina te gaan. Het is een trucje vanuit Safari zelf, maar het is niet raadzaam die te gebruiken. Je sluit er namelijk geen pagina mee, maar gaat terug naar de vorige bezochte pagina en dat kan ook betekenen dat je van de inhoud van een krant teruggaat naar een bericht dat je al eerder las. Op de iPhone en iPad mist op de overzichtspagina’s vooral een terugknop. Artikelen zelf kan je uitstekend dicht drukken met een oranje kruis, maar in overzichten ontbreekt die handigheid. Zo moet je bijvoorbeeld het hele overzicht van tijdschriften opnieuw doorscrollen om verder te gaan waar je gebleven was, voordat je het laatste tijdschrift opende. Hetzelfde geldt voor de artikelen die door andere gebruikers zijn gedeeld.

Wat kan een app nog toevoegen?

Blendle iPhone delenMet dat als voornaamste pijnpunt van de website van Blendle op het touchscreen, kan je je afvragen waarom de aangekondigde échte app van Blendle nog nodg is. Het betalingsgemak van Blendle is buitengewoon – en bovendien gaat het geld meteen naar de dienst en de uitgevers zelf, in plaats van Apple. De leesbaarheid is voortreffelijk als hier en daar een tussenkop in een artikel staat en omdat de app je actief tips geeft om nieuwe personen te volgen, is ook het opbouwen van een netwerk op de website geen enkel probleem. De voordelen van een app begeven zich duidelijk buiten het bereik van de huidige website. Een pushbericht als je favoriete krant klaar staat, er nieuwe achtergrondverhalen over je onderwerpen van voorkeur zijn bijvoorbeeld. Of een hele dag kunnen opslaan voor offline gebruik voordat je een lange reis maakt. De app zou het delen via Twitter en Facebook ook vanuit iOS zelf kunnen regelen en makkelijker maken. En misschien kan de appvorm er ook voor zorgen dat er niet de hele tijd een laadanimatie in beeld staat terwijl je Blendle gebruikt.

Prijzenswaardig

Blendle artikelpagina TrouwOp dit moment kan Blendle prima staan zonder die functionaliteit. De aanraders van andere gebruikers prikkelen voortdurend om artikelen te lezen, ook zonder dat je zelf een krant of tijdschrift doorbladert. Als Blendle-gebruiker ben je ontrouw aan elk medium, lees je alles door elkaar en betaal je steeds een ander bedrag voor een artikel. Misschien is dat gevaarlijk voor de perceptie wat kwaliteitscontent mag kosten. Misschien zorgt het ervoor dat je direct je krantenabonnement opzegt. Misschien prikkelt het juist om een zaterdagkrant te nemen. Dat is moeilijk te voorzien, en persoonlijk. Maar in ieder geval zorgt Blendle ervoor dat je verschillende media zonder moeite meekrijgt. Actualiteit van verschillende kanten kán belichten. Méér uitgediepte geluiden kan vernemen over méér kwesties. Blendle zorgt ervoor dat je als lezer beter geïnformeerd kan zijn tegen een klein bedrag. Dat maakt het ongelooflijk prijzenswaardig. Dat de website zo fijn is dat hij een app bijna overbodig maakt, is daarbij zeer mooi meegenomen.

Direct bezoeken: Blendle.nl

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.