PicYou doet alles hetzelfde als Instagram, maar dan minder goed

PicYou is een regelrechte Instagram-kloon voor de iPhone en iPod touch die gratis te downloaden is. Het mist een gereedschap om diepte-effect aan te brengen in foto's en lijkt precies hetzelfde, maar is op punten slechter.

PicYou iPhone iPod touch Instagram-kloonHet zal niemand ontgaan zijn dat de succesvolle apps Hipstamatic en Instagram heel veel gelijksoortige fotografie-applicaties voor de iPhone teweeg hebben gebracht waarin je ook met kleurenfilters kan spelen. PicYou houdt zich echter wel heel nauw aan het gezegde ‘imitatie is de hoogste vorm van vleierij’. De nieuwe kleurenfilter-app lijkt qua indeling, functies en vormgeving als twee druppels water op Apple’s app van het jaar. Geloof het of niet: het maakt de app behoorlijk populair.

Wat allerlei nieuwe sociale netwerken met kleurenfilters niet is gelukt, lijkt PicYou aardig te lukken: fanatieke gebruikers verzamelen. De eerste foto’s in de sectie Popular – net zoals in Instagram het tweede tabblad – zijn vaak meer dan tien keer geliket en tellen de eerste reacties al. Er zijn apps die voor minder tekenden. Misschien komt het wel omdat PicYou meteen vertrouwd aanvoelt als je Instagram kent. Druk op een thumbnail voor een volledige versie van de foto op een aparte pagina, zie de likers eronder en tik twee keer snel op de foto om hem zelf een hartje te geven. Reageren kan met de tekstbalon-knop onderin de balk, waarin je ook de foto kan delen op Facebook, Twitter en via e-mail.

Omdat de indeling gelijk is aan Instagram, weet je dat je in het middelste tabblad moet zijn om zelf een foto te uploaden en te bewerken. Dan valt op dat het aantal filters lager ligt dan bij het voorbeeld. Er zijn tien stuks en hun kwaliteit is afwisselend. Een paar van de tien lijken op elkaar en eentje waarvan de naam niet geheel in beeld past (maar begint met grammanat…) laat keer op keer een resultaat zien dat wel heel erg op het origineel lijkt. Met een knop bovenin het scherm kan je het kader om een foto activeren of uitschakelen. Er is geen mogelijkheid om dieptewerking in de foto aan te brengen, terwijl juist op dat punt aan Instagram wel wat te verbeteren valt. Zo kan je in de app Big Lens bijvoorbeeld zelf een selectie van te verscherpen objecten uittekenen.

Het grootste verschil van PicYou is dat het onderschrift dat je bij een foto verzint, hier bovenaan de foto komt te staan. Dat heeft als nadeel dat je zin wegvalt als je zin te lang is. Ook zit er dan een foto tussen het onderschrift en de andere reacties.

Het is de vraag waarom een applicatie als PicYou wordt uitgebracht. Het doet in opzet hetzelfde als wat Instagram succesvol maakte, maar voegt er niks aan toe en voert een aantal onderdelen slechter uit – waaronder de fotobewerking. De app is gratis te downloaden, maar lijkt in de huidige versie enkel een aanrader als je de filters of de ‘laten we elkaar volgen-cultuur’ van de populaire foto’s in Instagram beu bent.

Downloaden: PicYou (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 januari 2012, 22:59
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotografie, instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.