Osito: concurrent van Google Now op iPhone uitgekomen

Osito raadpleegt je agenda, locatie en je e-mail en pusht naar aanleiding daarvan nuttige informatie over je vertrektijd en onderweg.

Osito iPhone persoonlijke assistentTerwijl Google Now nog altijd op zich laat wachten, is er nu een andere persoonlijke assistent-app op de iPhone uitgekomen. Osito wil je helpen op basis van de gegevens die je deelt met de applicatie. Op basis van je locatie, agenda, e-mail en je dagelijkse routine, verstuurt de app pushberichten en toont hij informatie die je nodig kan hebben. Heb je een afspraak? Dan laat de applicatie weten wanneer je moet vertrekken, rekening houdend met het verkeer op de weg. En zo zijn er meer voorbeelden van hulp voorhanden – maar het is de vraag in hoeverre de app al in Nederland en België werkt.

Informatie sprokkelen

Osito heeft niet het voordeel van Google Now dat het in de afgelopen jaren al allerlei informatie over je heeft verzameld. De applicatie begint met het sprokkelen van je afspraken, dagritme en locaties zodra je de app aanzet – maar het kan nogal even duren voordat de app je advies geeft. Wij zien gedurende een hele ochtend waarin van huis naar werk wordt gefietst en met werk wordt begonnen, in ieder geval nog niks – ondanks twee afspraken die de hele dag bestrijken. Wellicht omdat er geen notitie in de agenda staat wanneer de afspraken beginnen, wellicht omdat de app nog niks heeft opgebouwd qua kennis. Daarom staan er al verschillende voorbeelden van hulp die de app kan bieden klaar bij het eerste gebruik.

Osito verkeer onderweg Osito weer slaat om

Vooraf en onderweg

Elke nieuwe advies verschijnt als een kaart in beeld, waarvan je de onderkant kan vastpakken en uit beeld kan vegen om het te archiveren. Het komt dan in het Archive terecht in het menu aan de linkerkant. Osito geeft vier voorbeelden van gebruik onder elkaar. De eerste helpt je met je route. Je ziet een kaart en kan daaronder de route naar de bestemming uitstippelen en een vriend op de hoogte stellen. Als er significante veranderingen in het weer plaatsvinden in je omgeving, laat de app dat ook weten. Een voorbeeld laat zien hoe het weertype verandert en je ziet het vooruitzicht per uur. Met een knop ga je naar een uitgebreide weersvoorspelling en opnieuw kan je delen. Ga je vliegen? Osito heeft de vluchtgegevens en helpt je met een taxi ernaar toe en laat je de vluchtstatus bekijken. En dreig je te laat te komen? Osito geeft de verwachte aankomsttijd aan, geeft je opnieuw de route en heeft een snelkoppeling aan boord waarmee je de betrokkenen van de afspraak kan inlichten.

Wat werkt in Nederland en België?

De informatie die in de voorbeelden naar voren komt, doet ons vraagtekens zetten bij hoe functioneel de applicatie voor ons is. Meerdere apps hebben al aangegeven dat vluchtgegevens internationaal beschikbaar (moeten) zijn en ook een route berekenen is een kwestie van Apple’s of Google’s API benaderen en zal dus wel werken in Nederland en België. Maar Osito toont weerinfomatie in Fahrenheit en een AM-PM tijdschema in plaats van een 24-uurs schema en we vinden geen instelling om dat te veranderen. Is de app wel afgestemd op ons? Daarnaast is het de vraag of Osito toegang heeft tot Nederlandse verkeersgegevens. Omdat Osito ons in de test nog geen gerichte informatie geeft, hebben we aan de in Palo Alto gevestigde ontwikkelaar gevraagd welke functies hier wel en niet werken. Zodra we daar een concreet antwoord op hebben, lees je dat terug in dit artikel.

Osito vluchtgegevens Osito te laat komen

Proberen

Het kost gelukkig geen moeite Osito even te proberen. De app werkt uitsluitend als je locatie en agendagegevens afstaat, maar is gratis om te downloaden en te gebruiken.

Downloaden: Osito (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 april 2013, 13:46
Categorie Productiviteit
Onderwerpen google, locatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.