OpenSignal: gratis iPhone-app met snelheidstest en dekkingskaart

OpenSignal is een nieuwe gratis iPhone-app waarmee je dekkingskaarten kan zien van Wi-Fi, T-Mobile, Vodafone, KPN, 2G, 3G en 4G.

OpenSignal iPhone bereik vinden appWaardeloos bereik? Met de nieuwe iPhone-app OpenSignal zie je waar je naartoe moet lopen om wel te kunnen profiteren van een goede verbinding. De gratis applicatie heeft een dekkingskaart waarmee je kan zien hoe het bereik van 2G, 3G en 4G op locaties is en laat je bovendien schakelen tussen T-Mobile, Vodafone en KPN om te zien of het handiger is om over te stappen. OpenSignal heeft ook een snelheidstest aan boord, zodat je op Wi-Fi of een mobiele verbinding kan nagaan wat je download- of uploadsnelheid is.

Globaal inzicht

De informatie die OpenSignal op de kaart toont, is afkomstig van NetworkRank. Hij werkt niet overal op de kaart: zo zijn er allerlei gebieden in Nederland waar zelfs geen paarse stip – de indicatie van het lichtste bereik – is te vinden. Eveneens moet je redelijk uitgezoomd blijven op de kaart. OpenSignal biedt dus vooral een globaal inzicht. Als je op de naam van de gegevensverstrekker drukt, krijg je te zien of er genoeg informatie voorhanden is in de regio die je voor je hebt.

Snelheidstest

Gelukkig is er nog een manier om na te gaan hoe goed je verbinding is. Het tabblad Snelheidstest beschrijft zichzelf. Bovenin beeld zie je een snelheidsmeter met centraal de verbinding waarop je je bevindt. Een test laat je ping-wachttijd zien, je downloadsnelheid en je uploadsnelheid. Daaronder zie je in sterren uitgedrukt hoe geschikt je verbinding is voor de doeleinden web, video en VOIP. Er is ook een History-pagina om je resultaten terug te kijken. Daar ontbreekt helaas een indicatie van de locatie.

OpenSignal bereik op kaart OpenSignal snelheidstest iPhone

Wi-Fi-vinder

Het frappante is dat OpenSignal zichzelf in de App Store opwerpt als een Wi-Fi-vinder. De intentie van de applicatie is het leren om Wi-Fi hotspots in kaart te brengen in de buurt, en dat is wat je op het eerste tabblad in de app vindt: een vermelding van het aantal netwerken in de buurt. Honderd stuks luidt de constante score in onze test, maar we zien ze niet terug op de kaart als we op de knop drukken. Bij één van de tien pogingen zien we wel een time-out waarschuwing dat de server niet reageert. In het meest gunstige geval en op den duur moet je in de applicatie kunnen zien waar de hotspots zitten. En dat niet alleen: net als in het geval van mobiele verbindingen, wil OpenSignal in kaart brengen naar welke plekken je het best kan uitwijken voor een internetverbinding.

Gebruikersinput nodig

De dekkingskaart is niet volledig, de snelheidstest kan specifieker en de Wi-Fi-vinder werkt op het moment van schrijven niet. Deels een fout van de app, deels omdat de informatie moet worden verduidelijkt aan de hand van de input van gebruikers. Je draagt zelf bij aan het verstrekken van informatie over in ieder geval je eigen netwerk als je de app gebruikt. Als gebruikers de app omarmen, moet OpenSignal een steeds betrouwbaardere app voor het vinden van verbindingen worden.

Downloaden: OpenSignal (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.