Opinie: 5 fouten van Instagram in de laatste update

Instagram 3.2 voor de iPhone zet kwaad bloed bij veel gebruikers. Zo kan je geen filters meer kiezen voor het maken van foto's.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Instagram 3.2Instagram heeft afgelopen maandag een geruchtmakende update uitgebracht. Waar Instagram aanvankelijk de aandacht legde op het nieuwe filter en de nieuwe fotobewerkingsmodule waarmee je direct een foto uit je album kan halen, zijn er meer punten veranderd aan versie 3.2. Instagram rept er zelf met geen woord over op haar blog, maar de nieuwste recensies in de App Store zijn vernietigend. Er zijn zeker vijf vernieuwingen doorgevoerd die Instagram beter had kunnen laten.

Instagram 3.2 nieuwe bewerk-uiterlijk

1. Bij een foto schieten kan je geen filter meer selecteren

Als je Instagram gebruikte als camera-app, kon je al vooraf dat je een foto schoot, een kleurenfilter selecteren om live te zien wat het effect is. Die optie is nu verdwenen. Je maakt eerst een foto en past dan het effect toe. Het is niet dat je foto’s er anders gaan uitzien als je een filter vooraf of nadien toepast, maar het plezier van rondkijken door een filter en daar mooie foto’s mee ontdekken die je anders misschien niet had gezien, is verdwenen. Het is een raadsel waarom Instagram de functie overboord heeft gegooid.

2. Je kan niet meer bij je fotoalbums

Heel aardig, de nieuwe mogelijkheid om meteen een recente foto uit je fotoalbum te selecteren. Het bespaart een paar drukken en werkt slim. Hoewel… als je uitgebreid in de weer was met verschillende mappen in je fotoalbums, kom je van een koude kermis thuis. Het is nu niet meer mogelijk om even snel die ene vakantiefoto te vinden in je map, die sneeuwfoto van vorig jaar die nu weer van toepassing is, of om je album met je eigen favorieten snel te raadplegen.

3. Vierkant is een verplichting geworden

Je hebt een geweldige foto waarvan het lijnenspel het best tot zijn recht komt in een liggende houding? Instagram heeft er geen boodschap meer aan. Het selectieframe is onder handen genomen en dat maakt het alleen nog mogelijk dat je foto’s vierkant uitsnijdt – en dan ook echt vierkant. Geen zwarte balken meer als je foto in de hoogte of breedte anders de ruimte niet vult. Enerzijds kan de maatregel het percentage foto’s dat met spiegelreflexcamera’s is genomen en is geïmporteerd in de app, terugdringen. Maar anderzijds: wat maakt het uit dat gebruikers graag hun favoriete foto’s vanaf hun favoriete apparatuur willen importeren in de juiste beeldverhouding? Bovendien kan je natuurlijk ook op de iPhone zelf een prachtplaat maken die met er met een vierkante uitsnede niet fraaier op wordt.

Instagram veranderingen versie 3.2

4. De front-facing camera spiegelt nu wel, zonder optie om het anders te doen

Wie graag zelfportretten neemt of zichzelf met vrienden op de foto zet, zal ook geen gat in de lucht springen om de nieuwste update van Instagram. Het kan een tijd duren voordat je jezelf er goed op vindt staan. En als je dan de foto hebt genomen… spiegelt hij! Het klopt wel: je maakt de foto in spiegelbeeld, dus hij hoort omgedraaid te worden. Maar het maakt zelfportretten schieten niet bepaald handiger of leuker. Bovendien is er geen optie om de front-facing camera niet te laten spiegelen.

5. De aanpassingen trekken Instagram uit het nostalgische hoekje

Instagram is niet zomaar een app om foto’s mee te schieten, het was vanaf het begin af aan al een applicatie die een nostalgisch gevoel opriep. Dat komt niet alleen door de kleurenfilters, maar ook door de uitstraling van de app. De applicatie is niet meegegaan met de trend van een menubalk aan de linkerkant en ziet er ook niet zo strak uit als veel andere nieuwe apps. Instagram hield heel lang vast aan een gezellig gevoel. De gebruikte kleur blauw, het klassieke lettertype van het logo, het donkergrijze menu onderin en natuurlijk de filters zelf: samen wekte het een soort bruin café-gevoel dat Instagram zoveel minder klinisch maakt dan de talloze (alweer vergeten) klonen die in de App Store werden uitgebracht. Met de nieuwste update zijn er in ieder geval twee onderdelen die daar afstand van lijken te nemen. De foto-editor is volledig strakgetrokken, met vier knoppen in grijstinten net boven de vierkante filter-knoppen en aan de bovenkant evenzo vierkante menuknoppen. En dan hebben we het nog niet over de vernieuwde Activiteiten-pagina. Het tabblad News aldaar is een drukte van vetgedrukte nicknames, profielfoto’s en thumbnails van foto’s aan de rechterkant die worden gerekt als de reactie langer is dan de foto. Er zit bovendien geen lucht tussen de reacties, waardoor individuele nieuwe reacties en nieuwe volgers amper opvallen. Wordt Instagram langzaam aan een modern ogende app? Het zal toch niet?

Is er een oplossing?

Instagram laat zich niet zo makkelijk vervangen door een andere foto-app. Er zijn genoeg applicaties op de iPhone om uitgebreid foto’s mee te bewerken – neem PicsPlay Pro, Camera+, Snapseed en Camera Awesome, maar die hebben niet het sociale gedeelte van Instagram aan boord. Het is de combinatie van het zo eenvoudig foto’s opleuken enerzijds en er reacties op krijgen en andermans foto’s bekijken anderzijds. Dat maakt Instagram zo leuk. Als er belangrijke functies wegvallen is dat pijnlijk, maar misschien nog niet genoeg reden om naar een (kersverse) concurrent als bijvoorbeeld Flickr over te stappen.

Als je de gewoonte hebt applicaties via je desktop te installeren, is er een kans dat je een oude versie van Instagram nog op je pc of Mac hebt slingeren. We leggen uit hoe je daarop terug kan vallen in ons artikel Terug naar oude versie van een applicatie. Of leg je je toch maar neer bij de veranderingen die Instagram ondergaat? Zijn de aangestipte pijnpunten uit dit artikel overtrokken?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2012, 16:44
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.