InstaDuck: zoekmachine zonder leergedrag op iPhone en iPad

Met de iPhone-app InstaDuck zoek je onafhankelijk van Google's algoritme. Via DuckDuckGo zie je op die manier andere resultaten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

IntaDuck iPhone iPad DuckDuckGoHet kan bijna niet anders of Google is je eerste en misschien enige bron voor zoeken op internet. Dat betekent dat de dienst bevalt, maar er schuilt een gevaarlijke waarheid achter. Google onderzoekt je zoek- en klikgedrag en neemt dat al mee in de volgende keer dat je zoekt. Hoe meer je zoekt, hoe meer je in een ‘filter bubbel‘ kan raken waarin je alleen nog maar artikelen van je eigen selectie sites gepresenteerd krijgt. Een benauwende gedachte, of niet? De website DuckDuckGo laat je anoniem zoeken en trekt bewust géén lering uit je eerdere gedrag. InstaDuck is een onafhankelijke iOS-app waarmee je op DuckDuckGo kunt zoeken.

Het verschil merk je in de basis: Google gaat eerst af op Nederlandse bronnen, InstaDuck niet. Ik merk het als ik zoek op zoektermen die ik de afgelopen maand veelvuldig heb gebruikt voor de zoektocht naar een nieuwe tv. Waar je bij Google bij de zoekterm televisietoestelnaam reviews als eerst stuit op dezelfde Nederlandse commercieel hooggeplaatste site waar alleen de verkooppunten worden gerecenseerd en niet het toestel, daar wijst Instaduck meteen naar expertsites die een recensie over het toestel hebben geschreven. Het is niet zo dat je die resultaten niet in Google ziet; want dat doe je wel. Alleen later.

InstaDuck doet twee dingen erg goed als we zoeken: het is niet gevoelig voor gesponsorde resultaten van Google en dat maakt de zoekresultaten mogelijk eerlijker. Het tweede is de eenvoud waarmee je de app gebruikt. Er is niks moeilijks aan Googlen, maar InstaDuck (en het achterliggende DuckDuckGo) zijn nog simpeler. Je tikt een zoekopdracht in de balk en zoekt. Zo simpel. Als je klaar bent met je zoekopdracht, druk je Done en staat de recente opdracht in het hoofdscherm. Als je zo’n recente opdracht tikt, zoek je er niet meteen op. De term wordt ingevuld in de zoekbalk en geeft daarna nog ruimte de opdracht aan te passen. Woord er achteraan plaatsen, letter veranderen in zoekopdracht: geen probleem. Je kan zoekopdrachten verwijderen met een veeg.

InstaDuck zoeken InstaDuck zoekresultaten

Verder kan DuckDuckGo gebruiken ook een principekwestie zijn. De dienst leert niet van je individuele zoekgedrag, maar zegt wel van crowdsourced informatie van bijvoorbeeld Wikipedia te leren. De dienst heeft een eigen zoekbot waarmee het resultaten vergaart en maakt verder gebruik van Yahoo Search en Wolfram Alpha voor het indexeren van sites. Typisch zijn de vele bangcommando’s waarmee je snel en gericht kan zoeken in (soorten) sites. !wiki voor je zoekodpracht zetten levert meteen resultaat in Wikipedia, bijvoorbeeld. Je kan de vele bangcommando’s moeilijk uit je hoofd leren, maar gelukkig staan de bangcommando’s van DuckDuckGo handig op een rij. In de app ontbreekt dat overzicht helaas.

InstaDuck is niet de eerste applicatie die deze zoekmachine op de iPhone en iPad huist. DuckDuckGo heeft zelf al een officiële iPhone-app, maar die is niet geoptimaliseerd voor de iPhone 5 en ziet er bovendien veel minder strak uit. Het voordeel is dat de officiële applicatie gratis is en bookmarks heeft voor favoriete zoekresultaten.

Kan je niks vinden in InstaDuck of DuckDuckGo? Daar heeft de dienst een trucje voor. Als de zoekresultaten op zijn – iets wat best kan gebeuren als je zoekt op Nederlandse termen – kan je met knoppen onderin meteen verder zoeken op Bing of, inderdaad, Google.

Downloaden: InstaDuck (€0,89, universeel, iOS 6.0+)
Ook genoemd: DuckDuckGo (gratis, universeel, iOS 4.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2013, 16:39
Categorie Productiviteit
Onderwerpen duckduckgo, google, zoeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.