Hyperlapse van Instagram app icoon

Hyperlapse: Instagram maakt timelapse video’s uit losse pols leuker

Instagram's Hyperlapse maakt de timelapse-video uit de losse pols mogelijk, maar de beloofde top beeldstabilisator vlakt niet alles uit.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Hyperlapse van Instagram app icoonAls Instagram een nieuwe app uitbrengt, zijn de oren gespitst. Zeker als het gaat om een applicatie die iets bekends oppakt en het dan simpeler wil doen. Dat is het geval bij Hyperlapse. Een doodeenvoudige applicatie waarin je opneemt… maar vervolgens je video tot wel twaalf keer de originele snelheid kan afspelen. Zo kan je al lopend, fietsend of op welke manier je ook beweegt, een video maken. Hoe goed is Hyperlapse?

De belofte: ultieme beeldstabilisator

Hyperlapse vliegtuigvleugel iPhoneHet is de manier waarop Hyperlapse het timelapse-proces toepast, dat de app zo bijzonder maakt. De timelapse-apps die er tot nu toe zijn op de iPhone en iPad, moet je eigenlijk op een statief zetten en schieten dan om de zoveel tijd een foto, zodat alle beeldjes achter elkaar voor dat snel bewegende wolkendek over de stad zorgen. Bijvoorbeeld.

Desktop-apps zoals iMovie en Final Cut Pro analyseren een timelapse-video frame voor frame. Dat levert goede resultaten op, maar is ook erg belastend voor de processor. Zou je dit op een iPhone proberen, dan raakt de batterij snel leeg. Bij Hyperlapse is daarom een trucje bedacht: het vangt het gebrek aan uitgebreide analyse om met de techniek van de iPhone. De app gebruikt daarvoor de gyroscoop en bewegingssensor in de iPhone. Het maakt gebruikt van de bewegingsdata die de sensoren in de iPhone al hebben gemeten. Dat moet een stabiel beeld opleveren, alsof je een statief hebt gebruikt. Zonder dat de processor van de iPhone op volle toeren hoeft te draaien.

Lees ook: Instagram-directeur vond Hyperlapse meteen een cool idee

Hyperlapse in de praktijk

Hyperlapse video versnellen iPhone iPadIn de praktijk is het net even anders. We lopen voor een testvideo een willekeurige straat in en weer terug, met de iPhone in de liggende houding. Je ziet terwijl je filmt hoeveel seconden je echt filmt en hoeveel seconden daarvan overblijven als je de video op 6 keer van de normale snelheid wordt afgespeeld. Als we klaar drukken en de video terugkijken, is echter nog wel duidelijk te zien dat we het stuk hebben gelopen. De camera trilt een stuk minder dan uit de losse pols, maar het is overduidelijk te zien: de filmer loopt een stukje. Of we nou op 6 keer de snelheid afspelen, het terugdringen naar de originele snelheid of versnellen naar liefst 12 keer.

Nu zijn timelapse video’s van nature het best vanaf een statief gefilmd, maar Instagram maakt expres reclame voor timelapsevideo’s uit de losse pols. Vanuit dat oogpunt vinden we het resultaat niet heel denderend. Anderzijds maakt Hyperlapse de timelapse video wél leuk. Je filmt even en krijgt een geinig versneld resultaat.

Lees ook: Tien leuke dingen die je kan doen met Hyperlapse

Vooral lekker simpel

Eenvoud is de drijvende kracht achter Hyperlapse. Je opent de app, schiet een video in de liggende of staande houding van de iPhone en deelt je opname op Instagram of Facebook. Als je het niet zeker weet, kan je de video nog achterhouden tot een volgende keer, maar keuzerijker is Hyperlapse niet.

Twitter’s Vine maakte stop-motion video’s eenvoudiger dan ooit: Je drukte een paar keer op de sluiterknop en had een geinig filmpje van schokkerige beelden achter elkaar. Zo simpel en leuk was het nog nooit. Hyperlapse betekent dezelfde versimpeling voor timelapsevideo’s. Het resultaat kan niet tippen aan professionele opnames en de bewerkingsmogelijkheden zijn niet zo uitgebreid als in andere timelapse-apps, maar je bereikt een leuk resultaat met minder moeite dan ooit. Dat is eigenlijk al genoeg om Hyperlapse op je iPhone te hebben staan.

Pluspunten

  • Timelapsevideo's simpeler dan ooit
  • Leuk resultaat
  • Zelf snelheid bepalen

Minpunten

  • Beeldstabilisator vlakt niet alle oneffenheden uit

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 september 2014, 12:17
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen hyperlapse, instagram, timelapse, video

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.