Google Maps voor iOS schendt privacywet met onduidelijke optie

Google Maps schendt de Nederlandse privacywet met een onduidelijke optie bij de installatie van de iOS-app.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Google MapsDe nieuwe Google Maps-app voor iOS schendt de Nederlandse privacywet, omdat de optie voor het delen van locatiedata standaard staat aangevinkt als je de app voor het eerst opstart. Dit vertellen juristen aan Webwereld. De optie zou standaard uitgevinkt moeten staan, waarna de gebruiker ervoor kan kiezen om hem alsnog aan te zetten. Hierdoor zou het lijken op een opt-out-optie, terwijl het eigenlijk gaat om een opt-in. Dit kan als dubbelzinnig worden opgevat, iets dat bij dergelijke opties niet in Nederland mag.

Bij het installeren van de app zou het verzoek ook vaag worden getoond, aldus ICTRecht-jurist Wouter Dammers. Bovenin beeld staat ook dat je akkoord gaat met de servicevoorwaarden en het privacybeleid van Google, waardoor een gebruiker kan denken dat de optie daarop slaat.

Volgens Google kunnen gebruikers er op ieder moment voor kiezen om niet langer gegevens te delen vanuit de instellingen van de app. Het zou hierdoor aan de gebruiker zijn om te bepalen of hij of zij gegevens deelt.

Apple introduceerde gisteren de Google Maps-applicatie voor het eerst in de App Store. Hiermee geeft Google aan iOS 6-gebruikers een manier om weer Google Maps te gebruiken. Apple verving in de nieuwste iOS-versie namelijk de kaartendienst met een eigen Kaarten-app.

Downloaden: Google Maps (gratis, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 december 2012, 22:49
Categorie Navigatie
Onderwerpen google, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.