Geliefd en gehaat: Bitstrips voor iPhone verovert Facebook

Bitstrips voor iPhone is de nieuwste Facebook-rage. Overal op het netwerk plaatsen mensen zelfgemaakte cartoons met zichzelf in de hoofdrol.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

BitstripsNa Farmville en planking is er een nieuwe rage op Facebook: Bitstrips. Bitstrips bestaat al langere tijd, maar lijkt dankzij de komst van de mobiele Bitstrips-app voor iPhone (en Android) opeens te zijn doorgebroken bij het grote publiek. De afgelopen weken verschijnen er steeds meer zelfgemaakte strips op Facebook (en Instagram of andere fotodeel-apps) die met de app zijn gemaakt. Het idee achter Bitstrips is vrij simpel: je maakt een strippersonage dat op jou lijkt en kunt deze vervolgens in allerlei verhaallijnen en situaties plaatsen. Bitstrips heeft veel fans, maar roept ook irritatie op. Hoe maak je een Bitstrip met de iPhone-app? En hoe kom je ervan af?


In de iPhone-app kun je jouw personage in meer dan 1000 verschillende situaties zetten, alleen of samen met vrienden. Volgens een van de oprichters is Bitstrips eigenlijk een app die jou en je vrienden “in een cast van cartoonfiguurtjes” plaatst. Het programma bestaat al enige jaren, maar neemt pas sinds de ontwikkeling van de app grote sprongen. Bitstrips voor iPhone bestaat sinds 21 oktober en heeft sinds die tijd een vast plekje in de Top Gratis-lijst in de App Store weten te veroveren. Eind oktober was de app al meer dan 11 miljoen keer gedownload. Sinds eind oktober zien we de cartoons overal verschijnen. Inmiddels maken volgens Bitstrips maandelijks wereldwijd meer dan 10 miljoen gebruikers dagelijks strips met de populaire app. De miljoenen strips die ze maken worden vervolgens ook weer en masse gedeeld, met name op Facebook.

poppetjecartoons bitstrips

Bitstrips op de iPhone

Na het downloaden van de Bitstrips-app ben je verplicht om in te loggen met een Facebook-account. Een knop onderin de app maakt duidelijk dat het binnenkort ook mogelijk is om zonder Facebook-account gebruik te maken van Bitstrips. Vervolgens ga je bezig met het ontwerpen van je avatar. De Bitstrips-app kan niet op basis van een foto een goed gelijkende avatar maken, zoals sommige andere apps wel kunnen. Je zult eerst moeten aangeven of je een man of vrouw bent, vervolgens kies je een passende gezichtsvorm en een gelijkend kapsel. Dat is alles. Bitstrips maakt een avatar en plaatst die meteen in een strip. Met de knop ‘Edit avatar’ kun je vervolgens wat aanpassingen doen, bijvoorbeeld een andere outfit. De avatars lijken niet sprekend op je.

bitstrips avatar aanpassen bitstrips stripje

Ben je tevreden met je avatar, dan vind je in de iPhone-app een knop om nieuwe comics te maken, waarop je alleen of in combinatie met iemand anders staat afgebeeld. Tik op de combiknop en je krijgt een overzicht van vrienden die al een bitstrip-avatar hebben gemaakt. Je kunt jezelf meteen samen met een vriend afbeelden in een stripje. Verder is er een ‘Archives’-knop om te zien welke comics je vrienden hebben gemaakt. Via de instellingenknop stel je zaken als push notificaties en het resetten van je avatar in.

vrienden avatars bitstrip Bitstrips van vrienden

Bitstrips verwijderen uit je Facebook tijdlijn

Zoals met iedere Facebook-rage is er ook een grote groep gebruikers die zich mateloos aan de strips irriteert. Om de strips in je Facebook-tijdlijn uit te schakelen moet je op het pijltje rechtsboven klikken als je een Bitstrip voorbij ziet komen. Kies vervolgens voor ‘Alles van Bitstrips verwijderen’ en klaar is kees. Dit werkt alleen in het Nieuwsoverzicht en is alleen succesvol als mensen hun Bitstrip ook daadwerkelijk via de app uploaden. Dat gebeurt lang niet altijd. De app kan de strips ook als foto in de iOS Filmrol plaatsen en sommige gebruikers delen via die optie. In dat geval zit er niet anders op dan de bitstrips te negeren en zo af en toe je hart te luchten bij medeklagers.

Hieronder zie je de juiste optie:

Bitstrips verbergen Facebook

Er is nog een tweede manier om Bitstrips te negeren: door de app te blokkeren op Facebook. Hiervoor ga je naar Bitstrips in het App Center van Facebook, oftewel facebook.com/appcenter/bitstrips. Het pijltje hieronder geeft aan waar je de blokkeeroptie vindt:

bitstrips_blokkeren_2-2

De derde en laatste optie is om de meest fanatieke bitstrippers tijdelijk te blokkeren. Een beetje extreem misschien, maar de kans is groot dat de lol er voor de meeste mensen over een maandje wel weer vanaf is.

Downloaden: Bitstrips (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.