Flickr 2.0 voor iPhone introduceert… kleurenfilters

Fotosite Flickr is uiteindelijk toch gezwicht: de iPhone-app is geüpdatet met de nieuwe functie om kleurenfilters toe te passen op je foto's.

Flickr iPhone 2.0Flickr heeft een grote 2.0-update uitgebracht van haar al langer verkrijgbare applicatie voor de iPhone en iPod touch. Die bewandelt een inmiddels bekend pad. Vanaf nu heb je kleurenfilters voorhanden in de applicatie die de foto’s voorzien van andere kleureninstellingen die vooral nostalgische effecten teweeg brengen. Flickr biedt er zestien. Er is ook een typische Flickr-eigenschap verbeterd. Zo worden groepen waarin je met meerdere leden foto’s kan insturen nu volledig ondersteund.

Flickr was lange tijd dé fotosite voor professionele en hobbyfotografie, maar raakte uit de gratie door het gebrek aan een goede mobiele app. Ook foto’s vanaf je telefoon uploaden ging lange tijd niet gestroomlijnd op Flickr. Flickr droeg de kwaliteitsinsteek altijd hoog in het vaandel. Maar ondertussen werd de dienst wel voorbijgestreefd door voornamelijk Instagram, inmiddels hét netwerk om je hobbyfotografie op los te laten en te genieten van aandacht voor je foto’s. Na lange tijd van stilte reageert Flickr er dan toch op. Met de 2.0-versie heb je ook hier fotofilters.

Flickr kleurenfilters Flicrk reageren op foto

Er zijn zestien filters voorhanden in de applicatie, die visueel totaal op de schop is gegaan. Er is een zwart-wit filter met de naam Panda, Mammoth zorgt voor een vignettering met een licht middelpunt en Ocelot leunt op Sepia-tinten, om eens wat te noemen. Onderscheidend zijn de filters allang niet meer, maar dat kan ook moeilijk als zelfs Twitter en Facebook al fotofilters voeren.

De nieuwe interface van Flickr maakt nog steeds gebruik van tabbladen met knoppen onderin beeld, en dat is geen probleem. Je bereikt er van links naar rechts bezien snel de foto’s van vrienden en gevolgden mee, foto’s van over de wereld, kan een foto uploaden, je eigen fotostream en activiteit bekijken en er is een tabblad naar meer opties. De indeling komt dus precies overeen met die van Instagram. Een van de voornaamste nieuwe functies is dat groepen binnen Flickr volledig worden ondersteund. Als je bent aangemeld in een groep met mensen die foto’s kunnen uploaden binnen een groep, kan je daarin ook mobiel terecht. Bij het uploaden geniet je de mogelijkheid een foto meteen door te plaatsen.

Flickr fotostream Flickr wereldwijd stream

Om een grotere doelgroep aan te spreken, is ook het registratieproces onder handen genomen. Je hebt niet langer een Yahoo-account nodig om gebruik te maken van Flickr, maar kan ook registreren via een koppeling met Facebook die door de module in iOS 6 wordt afgehandeld. Je kan ook nog steeds inloggen met je Yahoo-account. Hopelijk ben je niet je wachtwoord daarvan vergeten, want dan kom je in proces waarin je van de ene naar de andere inlogpagina wordt gestuurd zonder dat je de feedback krijgt dat je een verkeerd wachtwoord hebt ingevuld. De ‘gestroomlijndere’ registratie- en inlogervaring die Flickr belooft, wordt dus maar deels waargemaakt.

De nieuwe Flickr-app is fraaier en beter dan ooit op de iPhone, maar de manier waarop is stuitend. De applicatie is een kopie van Instagram geworden – en Flickr heeft zichzelf definitief bij de rol van reageerder in plaats van regeerder neergelegd.

Downloaden: Flickr (gratis, iPhone, iOS 4.3)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2012, 13:59
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen flickr, fotofilters, instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.