Facebook-apps voor de iPad: Liike en Hello

Zelfs nu de iPad al meer dan een jaar bestaat heeft Facebook nog steeds geen applicatie die geoptimaliseerd is voor de iPad. Gelukkig zit de developer-community niet stil, en vandaag bespreken we twee nieuwe applicaties die je op een nieuwe manier laten kennismaken met Facebook.

Facebook wordfotoDat Facebook geen iPad-app heeft weten de meeste mensen die een iPad bezitten wel. Gelukkig is de ontwikkelaars-community een stuk gewilliger, want binnen de kortste tijd stond de App Store vol met applicaties die een goede Facebook-ervaring op de iPad proberen te geven. Vandaag bespreken we er twee van: Liike, een gloednieuwe applicatie die op een overzichtelijke manier de statusupdates en foto’s van je vrienden in beeld brengt. En de app Hello. die ook Facebook op de iPad overzichtelijk maakt, maar op een heel andere manier.

Liike

liike ipad appOp het eerste gezicht lijkt de applicatie gewoon een omhulsel te zijn voor de mobiele website van Facebook, maar wanneer je de app wat langer gebruikt zie je dat er toch kleine verbeteringen in de app zitten die je niet op de mobiele website vindt. Zo kun je sneller schakelen tussen de verschillende onderdelen van Facebook: Nieuwsoverzicht, Profiel, Groepen enzovoorts. Ook heeft de applicatie een aparte tab voor meldingen, die zoals verwacht al je nieuwe en oude meldingen laat zien, alsmede de datum waarop je de melding kreeg.

Zoals al vermeld lijkt de voornaamste verbetering ten opzichte van de mobiele website en Facebook’s eigen iPhone-app de chatfunctie. De ontwikkelaars van de app hebben ervoor gezorgd dat de chatfunctie op bijna elke pagina in de app aanwezig is. Bij het chatten hebben de ontwikkelaars ogenschijnlijk de look en feel van de berichten-app van iOS geprobeerd te imiteren. Toegegeven, waar de applicatie in de andere onderdelen min of meer middelmatig van kwaliteit zijn, blinkt de chatfunctie uit. Wanneer je de applicatie ook op je iPhone geïnstalleerd hebt, verschijnen de berichten direct op beide apparaten.

Downloaden: Liike (Tijdelijk €0,79 – universeel)

Hello.

hello. facebook appHello. lijkt dezelfde basis te hebben als Liike, namelijk een mooi omhulsel rond de mobiele versie van Facebook. Toch heeft de applicatie meer te bieden. Wanneer je de applicatie voor het eerst opent en ingelogd bent kom je terecht op de pagina’s die je gewent bent: de meest recente statusupdates. Bovenin vind je een lange strook met pictogrammen die de verschillende functies van Facebook vertegenwoordigen. Deze strook is op elk moment in de applicatie zichtbaar, zodat je altijd snel kunt wisselen tussen bijvoorbeeld de recente statusupdates en opkomende evenementen waar je voor bent uitgenodigd. In tegenstelling tot de app Liike die steeds naar een nieuwe pagina gaat, maakt de Hello.-app gebruik van pop-ups waarin je bijvoorbeeld kunt reageren op de status van een vriend.

Als je van gepersonaliseerde applicaties houdt zit je met deze applicatie goed: je kunt de kleur van de toolbar en de achtergrond in verschillende kleuren veranderen. De ontwikkelaars van de applicatie nodigen je zelfs uit om een eigen thema te bedenken, die ze mogelijk in een volgende update van de applicatie meenemen. Ook ondersteunt de applicatie de chatfunctie van Facebook, al is deze minder elegant dan je van de applicatie mag verwachten, gebaseerd op de eerste indruk die de applicatie geeft. Foto’s en statusupdates toevoegen kan met de knoppen aan de rechterkant van het scherm.

Downloaden: Hello. (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2011, 16:12
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen facebook, ipad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.