Facebook-app krijgt knop om reclames te verbergen

Facebook gaat een knop toevoegen aan de iOS-app, waarmee je bepaalde reclames kunt verbergen. Op de desktop was het al langer mogelijk om reclames die je niet aanspreken weg te klikken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

facebook-reclameFacebook gaat het makkelijker maken om reclames in de mobiele app te verbergen. De komende weken komt er een knop in de iOS-app, waarmee je een reclamebanner kunt verbergen. Op de desktop was het al mogelijk om reclames waar je niet in geïnteresseerd bent weg te klikken. Op die manier kun je aangeven welke advertenties je liever niet wilt zien. Zo’n knop komt er ook in de iOS-app, zo beloofde een woordvoerder. Het zou daarmee zelfs mogelijk zijn om alle advertenties te verbergen, al moet je daarvoor waarschijnlijk wel meermaals op een knop drukken. Het gaat bijvoorbeeld om app-reclames en reclames van merken die jouw vrienden een ‘like’ hebben gegeven. Op het kleine scherm van smartphones zijn die reclames erg opdringerig aanwezig.

The Atlantic schreef een artikel over irritante mobiele ads van Facebook en kreeg prompt een reactie van een woordvoerder, die de nieuwe functie beloofde. Met de nieuwe knop in de Facebook-app voor iOS kun je weliswaar bepaalde reclames verbergen, maar de kans is klein dat je ermee reclames helemaal kunt uitschakelen. Voor wie dat hoopte: helaas, Facebook wil ook geld verdienen.

facebook appTweederde van de Facebook-gebruikers loggen wel eens in via hun mobiele telefoon. Als mensen minder inloggen omdat de reclames te opdringerig zijn, is dat nadelig voor Facebook – juist in een tijd waarin berichten circuleren dat het aantal actieve gebruikers stagneert of zelfs afneemt. De desktopversie van Facebook toont ook advertenties, maar geeft de mogelijkheid van interactie: je kunt ze wegklikken of juist liken, om duidelijk te maken dat je ze vaker wilt zien. TNW stelde de opdringerigheid van de Facebook-advertenties afgelopen januari al aan de kaak. En iCulture-redacteur Bart zag in oktober 2012 al zijn Facebook-app volstromen met allerlei reclames (zie hiernaast), puur omdat vrienden een bepaald merk of een bepaalde pagina leuk vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2013, 9:09
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen facebook, reclame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.