eBuddy XMS: Nederlandse messenger van eBuddy vandaag van start (primeur)

eBuddy heeft de nieuwe berichtenapp eBuddy XMS uitgebracht. Hiermee kun je gratis berichten uitwisselen met anderen, op een vergelijkbare manier als WhatsApp.

ebuddy-XMS-iPhone-IconeBuddy lanceert vandaag een nieuwe dienst om berichten uit te wisselen met vrienden. eBuddy XMS wordt een concurrent voor bestaande sms-diensten en -alternatieven zoals WhatsApp, Beluga en Ping! In oktober is het Nederlandse bedrijf begonnen met de ontwikkeling van deze app. Afgelopen week kregen we een preview van eBuddy XMS, die op dat moment in de laatste betafase was beland. Nu staat de applicatie in de App Store maar zal eerst op beperkte schaal worden uitgerold om te kunnen testen of de back-end bestand is tegen zoveel gebruikers. Als testmarkten zijn Nederland en Australië gekozen. Eind april is de wereldwijde lancering van eBuddy XMS gepland.


Maar op welke punten onderscheidt eBuddy XMS zich eigenlijk van bestaande berichtendiensten zoals WhatsApp, dat immens populair is geworden? In eerste instantie wilde eBuddy qua basisfunctionaliteit op hetzelfde niveau zitten als concurrerende apps, zo vertelde productverantwoordelijke Guido Hosman ons tijdens een bijeenkomst op het kantoor van eBuddy. Het belangrijkste onderscheid zal echter te vinden moeten zijn in de betrouwbaarheid. eBuddy wilde een rock solid berichtenplatform neerzetten, waarvan je weet dat de berichtjes aankomen. Diensten zoals WhatsApp hebben de afgelopen tijd wel eens te maken met vertragingen, waardoor berichten te laat of helemaal niet aankomen. Pas in tweede instantie (vanaf april) zullen extra features worden toegevoegd zoals groepschat, het uitwisselen van foto’s en een locatiefunctie. Of er daadwerkelijk een groepschatfunctie in de app komt, is echter nog niet zeker.

eBuddy heeft uiteraard al een veelgebruikte instant messaging-app met enorm veel gebruikers (en zelfs een Facebook-account met 2 miljoen fans), maar met deze nieuwe app willen ze de markt meer vanuit de sms-kant benaderen. eBuddy XMS is meer dan instant messaging gericht op mobiel gebruik. Er is een gigantische markt van sms-gebruikers die overgehaald kunnen worden om voortaan berichten uit te wisselen via diensten als eBuddy XMS.

eBuddy XMS in gebruik

Bij het opstarten van eBuddy XMS zul je eerst met je mobiele nummer moeten aanmelden. Ben je al XMS-gebruiker kan kun je met je Facebook-account inloggen om meteen al je contacten terug te krijgen. Dit is ook de meest makkelijke manier om nieuwe contacten toe te voegen: de app scant je Facebook-contactenlijst en herkent welke vrienden van Facebook de app al geïnstalleerd hebben. Soms krijg je een push notificatie binnen, wanneer een Facebook-vriend XMS voor het eerst is gaan gebruiken. Deze persoon wordt ook automatisch aan je XMS-contactenlijst toegevoegd. Het is niet mogelijk om vrienden van Twitter toe te voegen en dat is een bewuste keuze. Bij Facebook moet je namelijk de vriendschap van beide kanten bevestigen, terwijl je bij Twitter ook mensen kunt volgen die jou niet als vriend beschouwen. eBuddy XMS neemt de profielfoto’s van Facebook over, dus dat hoef je niet meer opnieuw te doen. Ook handig is, dat je je contactenlijst al behoorlijk kunt vullen door alleen maar de Facebook-koppeling te maken. Dat scheelt weer het sturen van uitnodigingen.

Bij het eerste gebruik stuurt eBuddy een sms met bevestigingscode om te verifiëren dat jij de juiste persoon bent. Je scant je Facebook-vrienden (waarbij je overigens geen melding krijgt hoeveel er zijn gevonden) en bladert daarna door naar het tabblad Contacten om een gesprekspartner uit te kiezen. Het chatten verloopt op de gebruikelijke wijze, met praatballonnetjes en met een speciale knop om emoticons/smilies in te voeren. Elke persoon is voorzien van een avatar (afkomstig van Facebook) en je kunt in de lijst met beirchten steeds zien welk bericht je als laatste hebt uitgewisseld met de betreffende persoon. Een minuscuul statusicoontje naast elk bericht geeft aan of het nog bezig is met verzenden, verzonden is en/of al gelezen is.

Dit biedt WhatsApp natuurlijk ook, maar eBuddy is er wel in geslaagd om een veel overzichtelijker app te maken. Onderin het scherm zijn slechts vier tabbladen te zien, waarmee je alle functies kunt bereiken: Berichten, Contacten, Instellingen en Meer. Bij WhatsApp heb je het nogal verwarrende onderscheid tussen Favorieten (mensen die WhatsApp gebruiken) en Contacten (je lokale contactenlijst, waarvan je maar moet afvragen of ze wel via WhatsApp te bereiken zijn). Bij eBuddy XMS is de volgorde van de tabbladen ook wat logischer: het gaat uiteindelijk om berichten en contacten, dus die staan voorop in het rijtje tabbladen.

Via e-mail of SMS kun je nieuwe vrienden toevoegen. Bij de instellingen heb je de mogelijkheid om het geluid bij binnenkomende berichten te kiezen, de trilfunctie en het geluid aan- en uit te schakelen. Ook heb je de mogelijkheid om aan contacten te laten zien dat je aan het typen bent. Dit staat standaard aan, maar je kunt het ook uitschakelen.

eBuddy XMS is vanaf vandaag verkrijgbaar voor iPhone en Android. Een BlackBerry-versie volgt later.

Conclusie

eBuddy XMS is nog geen uitgebreide messenger-app; het is nog beperkt qua functionaliteit. Of de back-end daadwerkelijk zo robuust is, zal pas blijken nu de app daadwerkelijk live staat. Tijdens onze testperiode werden de berichtjes snel en betrouwbaar bezorgd, maar met nog maar een handvol gebruikers is het te vroeg om daar conclusies uit te trekken. Als je even geen internetverbinding hebt, blijft de app wachten tot de verbinding terug is. Alles werkt prima, de app is overzichtelijk en ook aan de achterkant is geprobeerd zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. De grote test komt nu de app beschikbaar is: gaan mensen bestaande apps zoals WhatsApp en Ping! verlaten om voortaan te xms’en?

Info: eBuddy XMS

  • Ontwikkelaar: eBuddy.com
  • Applicatie: eBuddy XMS
  • Verkrijgbaar via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: beta 1.7.0e2
  • Bestandsgrootte: 7,6MB
  • Cijfer: kan nog niet worden gegeven, omdat de performance bij massaal gebruik nog niet gemeten kon worden

Reacties: 48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.