DuckDuckGo voor iOS: zoekmachine-app zonder spionage

DuckDuckGo is een zoekmachine die je gegevens niet deelt met de overheid of zoals Google je zoekgedrag vastlegt in een profiel. DuckDuckGo Search is de bijbehorende zoekmachine.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

duckduckgo icoonOnthullingen over het PRISM-programma en het feit dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA grote hoeveelheden data vastlegt, heeft tot ongerustheid onder burgers geleid. Is het echt waar dat elke zoekactie in Google wordt vastgelegd? Of moet je dan wel een verdachte handeling uitvoeren, zoals het intikken van ‘bom maken’? Wie het zekere voor het onzekere wil nemen gaat op zoek naar alternatieven. De onzekerheid van burgers blijkt gunstig uit te pakken voor DuckDuckGo, een kleine zoekmachine die zich al jarenlang afzet tegen Google. “Google tracks you. We don’t” is de slogan van het bedrijf. Sinds de oprichting in 2008 benadrukken ze dat ze alleen zoekresultaten geven en de data niet doorspelen aan de overheid. 26% meer dan de week ervoor. De bijbehorende iOS-app DuckDuckGo Search is geschikt voor iPhone en iPad.

duckduckgo appDuckDuckGo belooft dat je meteen antwoord krijgt op je zoekopdracht, waarbij wordt gezocht in meer dan 50 bronnen zoals Wikipedia en Wolfram Alfa. Ook bieden ze ‘zero-click info’: zodra je je zoekopdracht hebt ingevoerd blader je door de resultaten en krijg je meteen relevante info te zien, zonder dat je steeds naar de bronpagina hoeft door te klikken. Er zitten handige functies in, zoals het e-mailen van linkjes naar webpagina’s en het tweeten van een link. Maar daarmee onthul je natuurlijk wel je zoekgedrag aan de boze buitenwereld. DuckDuckGo is ook niet zozeer een browser om stiekem porno mee te kunnen kijken (daarvoor zit er in Mobile Safari al een schakelaar), maar is meer bedoeld om te voorkomen dat bedrijven een profiel kunnen opbouwen of data kunnen delen met overheidsinstanties. De niet zo heel serieus uitziende eend duikt overal in de app op; die moet je maar op de koop toenemen. De vraag is natuurlijk wel wat er gebeurt als DuckDuckGo zo groot wordt, dat ze de aandacht van beveiligingsdiensten gaan trekken. Bedrijven die niet willen meewerken, zijn er soms toch toe gedwongen, zo bleek afgelopen week uit de ervaringen van Yahoo.

Waarom die plotselinge angst voor spionage? Afgelopen week werd bekend dat de NSA via het PRISM-programma rechtstreekse toegang zou hebben tot gebruikersdata van negen bekende internetbedrijven, waaronder Facebook, Microsoft, Yahoo en Apple. De betrokken bedrijven ontkennen dat ze er vrijwillig aan meewerken, maar dat sluit niet uit dat ze gedwongen kunnen worden om bepaalde data af te geven. DuckDuckGo is te klein en blijft buiten schot. Geld verdient DuckDuckGo met contextafhankelijke advertenties, gebaseerd op je zoekopdracht. Maar in tegenstelling tot Google en Facebook probeert het bedrijf geen profiel op te bouwen, om gericht te kunnen adverteren. Onderstaande cijfers laten zien dat vooral in januari 2012 het gebruik van DuckDuckGo enorm is toegenomen; die was rond de tijd van Data Privacy Day. Wat minder opvalt in de grafiek is dat DuckDuckGo afgelopen week recordcijfers haalde: er werden afgelopen woensdag 2,35 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd via de website en de apps, terwijl de teller in 2013 nog niet eerder boven de 1,5 miljoen was gekomen.

duckduckgo zoekopdrachten

Een recent interview op Bloomberg TV zorgde ervoor dat het aantal bezoekers van DuckDuckGo steeg. Maar oprichter Gabriel Weinberg denkt dat de groei vooral komt door de verhalen die momenteel circuleren over NSA-spionage. Gewone gebruikers zijn bezorgd en vertellen hun vrienden en familie dat er alternatieven zijn. Met alleen DuckDuckGo kom je er niet: die beschermt alleen zoekopdrachten die je op het web uitvoert. De webpagina PRISM BREAK geeft veel meer alternatieven. Zo moet je Apple’s Safari aan de kant zetten en vervangen door Firefox met add-ons of de Tor Browser Bundle. Apple Maps en Google Maps moet je inruilen voor OpenStreetMap en ook voor e-mail en cloudopslag zijn er alternatieven: geen iCloud, maar ownCloud bijvoorbeeld.

Als alternatief kun je ook de Startpage Search-app gebruiken, waarmee je beveiligd kunt zoeken.

Downloaden: DuckDuckGo Search (gratis, universeel, iOS 4.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2013, 16:43
Categorie Naslagwerken
Onderwerpen duckduckgo, google, zoeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.