BlackBerry Messenger (BBM) op iPhone nu te downloaden

BlackBerry Messenger of BBM is uitgekomen voor iPhone. Het WhatsApp-alternatief is nu gratis te downloaden uit de App Store.

BBM BlackBerry Messenger iPhoneBlackBerry heeft BlackBerry Messenger in de App Store gezet. Je kan de iPhone-app om kostenloos berichten en foto’s mee te versturen vanaf nu gratis downloaden. De beoogde concurrent van WhatsApp Messenger en andere applicaties waarmee je kan berichten buiten de sms-bundel, kwam aanvankelijk eind september al uit. Toen werd de applicatie echter snel teruggetrokken vanwege serverproblemen, nog voordat hij uitkwam in Nederland en België. Als je interesse hebt in de app moet je snel zijn: BlackBerry hanteert een wachtrij-systeem.

Je laat in de applicatie je mailadres achter om je aan te sluiten in de wachtrij. Je ziet daarna niet hoeveel wachtenden er voor je zijn en het is eveneens nog niet duidelijk wanneer je daadwerkelijk uitgenodigd zal worden om de app te gebruiken. BlackBerry hanteert dus gefaseerde toegang van nieuwe gebruikers om de servercapaciteit in stand te houden, zoals mailapp Mailbox bij release ook deed. Als je al eerder had ingeschreven op BBM.com, word je volgens een blog van BlackBerry net als ‘miljoenen anderen’ meteen toegelaten.

Volgens BlackBerry zijn er wereldwijd 60 miljoen BBM-gebruikers die dagelijks 10 miljard berichten uitwisselen. De in Nederland en België razend populaire app WhatsApp heeft echter 300 miljoen maandelijks actieve gebruikers die 27 miljard berichten per dag versturen. En het relatief onbekende WeChat (App Store-link) heeft in China 236 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

BlackBerry Messenger iPhone contacten BlackBerry Messenger berichten iPhone iOS

Eigen stijl

BlackBerry heeft ‘BBM’ een uiterlijk meegegeven dat zich ver weg houdt van de designnormen van iOS 7. De applicatie oogt wel hoekig, maar maakt in kleurencombinaties en vorm geen gebruik van standaardelementen die Apple voor apps aanlevert. BlackBerry Messenger onderscheidt zich van de concurrentie door een grote knoppenbalk onderin beeld, waarin je onder andere de contacten-pagina met grote profielfoto’s benadert. Opvallend is ook de linker knop: Updates. Daarachter schuilt de meest bijzondere functie van BBM, de mogelijkheid om eigen statusupdates te publiceren los van berichten aan anderen.

In het chatoverzicht wordt elk nieuw bericht begeleid door een profielfoto en als iemand meerdere berichtjes achter elkaar stuurt, worden ze uit elkaar gehaald met stippellijnen. Onder de balk waarin je een nieuw bericht typt zie je opnieuw een grote knoppenbalk, dan met de mogelijkheid foto’s in te voegen of andere personen uit te nodigen. Je vindt er ook een verstuurknop, anders dan de enter op je toetsenbord. Het hoofdmenu maakt onderscheid tussen normale chats en groepschats. Al met al zijn er ook qua interface genoeg originele punten in BBM aan te wijzen.

BBM BlackBerry Messenger updates BBM BlackBerry Messenger updates

Overzicht belangrijke functies

  • Instant chat. Je ziet wanneer berichten zijn bezorgd (D) en gelezen (R). Ook zie je meteen wanneer vrienden reageren op een bericht. Met emoticons kun je je berichten opvrolijken.
  • Chatten en delen met meerdere mensen. Je kunt een groep starten of deelnemen aan een bestaande groep, waarna je foto’s, afspraken, lijsten en andere items kunt uitwisselen. Je kunt ook deelnemen aan groepen als mensen niet in jouw contactenlijst staan. Verder kun je meerdere vrienden tegelijk uitnodigen om samen te gaan chatten. En wil je een grotere groep iets mededelen (bijvoorbeeld gelukkig nieuwjaar), dan kun je met de Broadcast-functie een bericht naar meerdere BBM-contacten tegelijkertijd sturen.
  • Spraak, foto’s en url’s. Het is mogelijk om via BBM gesproken berichten (voicememo’s), foto’s en linkjes naar websites uit te wisselen.
  • Profielen. In de app kun je een andere profielfoto instellen en je persoonlijke status bijwerken. Profielfoto’s kun je updaten door een foto, animatie of andere afbeelding te uploaden.
  • Beheerfuncties. Er is tweezijdige opt-in. Alleen als beide gesprekspartners met elkaar willen chatten kun je berichten uitwisselen. Dat voorkomt spam van wildvreemden. Ook kun je mensen uitnodigen via PIN of QR-code, zodat je geen persoonlijke details hoeft te geven.

Laatste strohalm

BlackBerry Messenger kan wel eens de laatste strohalm zijn van de telefoonmaker om zich aan vast te grijpen. BlackBerry werd in korte tijd een speler van formaat in de zakelijke wereld door smartphones te maken met een volledig toetsenbord onder het scherm. Het viel daarna ook in de smaak bij jongeren door onder andere BlackBerry Messenger: met BBM kon je vanuit je databundel en niet je sms-tegoed berichten uitwisselen met anderen. Eind september kondigde BlackBerry echter massa-ontslagen aan bij het bedrijf dat zich nu alleen nog op de zakelijke markt wil richten na aanhoudend teleurstellende hardware-verkopen. Desondanks oriënteert BlackBerry Messenger zich juist op iedereen. De app is naast iOS ook verkrijgbaar voor Android en BlackBerry zelf.

Downloaden: BBM (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2013, 20:22
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen bbm, blackberry, blackberry messenger, gratis sms'en, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.