Qwhizzle: leuk Nederlands rekenspel op iPhone

Qwhizzle is een Nederlands rekenspel voor iPhone en iPad. Je downloadt het gratis, speelt puzzels en online afvalraces op allerlei niveaus.

ICS Rekensommetjes maken in Qwhizzle iOSDe ontwikkelaar achter het leuk afgewerkte Nederlandse spelletje WordOn HD heeft een overstap gemaakt van woorden naar cijfers. Qwhizzle is een nieuw Nederlandstalig rekenspelletje voor de iPhone en iPad met verschillende speltypes. Het begint als een goede braintrainer met 4 blokjes met cijfers en 5 rekenblokjes waar je steeds 10 sommetjes mee moet maken. Maar hoe langer je doorspeelt, hoe meer je wiskundeknobbel aan bod komt. Qwhizzle introduceert namelijk ook vermenigvuldigen, delen en er zijn zelfs online afvalraces.

Vegen is berekenen

Qwhizzle wordt uitgegeven onder de nieuwe ontwikkelaarsnaam Huckleberry, maar je ziet de oorsprong van het spel meteen. Net als in WordOn HD word je in Qwhizzle ontvangen door een prachtige, rustige interface en een simpele speluitleg. Je hebt steeds een bord met vier cijferblokjes en daar omheen vijf tekenblokjes als de plus en de minus. Onderin beeld zie je tien opgaven staan. Tien cijfers waarop je moet uitkomen door berekeningen over de blokjes heen te slepen. Veeg in een vloeiende beweging over de 4, de min en de 1 om op de opgave 3 uit te komen. Je voert de berekeningen uit in de volgorde die onderin beeld staat. Voor elke berekening heb je beperkte tijd, waarbij je de tijdsbalk bovenin beeld ziet leeglopen. Haal alle berekeningen binnen de tijd en je hebt een level geklaard.

ICS Qwhizzle hoofdscherm iOS ICS Qwhizzle rekenspel iPhone sommetjes

Veel uitdagingen

Qwhizzle is een omvangrijk spel met een flinke hoeveelheid uitdagingen. Druk op het 2×2-vak in het hoofdmenu en je ziet 5 levelpakketten van 45 uitdagingen, die dus elk weer 10 sommetjes voorleggen. Ze gaan van Starter tot Ervaren tot Meesterlijk en je ontgrendelt ze met de munten die je krijgt voor het halen van andere uitdagingen. En dan heb je hetzelfde aanbod ook nog in een groter 3×3 veld! Als je weet dat het begint bij getallen onder de 10 en dat er daarna ook nog vermenigvuldigen en delen bij komen, weet je dat Qwhizzle wel even een beroep doet op je hersens.

Afvalrace en spelen tegen de tijd

Je hoeft de moeilijkste levels niet af te wachten, want er zijn meer speltypes voorhanden. Qwhizzle heeft twee aparte uitdagingen die je naast de normale levels kan spelen, om munten of sterren te verdienen die je helpen met ontgrendelen of tips betalen in het spel. De een speel je offline en is een race tegen de tijd, waarin je alle sommetjes moet maken voordat de tijd op is. De andere is een uitdaging voor elke wiskundeknobbel. Je doet daarin mee met een online race waarin je als eerste de makkelijke of moeilijke opdrachten moet halen. Je zet daadwerkelijk munten of sterren in om mee te spelen, maar de beloning is ernaar.

Qwhizzle iOS meedoen online race ICS Qwhizzle level voortgang rekenen

Leukste rekenspel

Ondanks de keuze voor freemium (gratis downloaden, betalen voor in-app aankopen), voelt Qwhizzle geen moment agressief in die aanpak. Als je geen munten hebt, kan je ook even een race tegen de tijd uitvoeren afgestemd op hoe ver je bent in de app bijvoorbeeld. Alleen van de pop-up reclame zijn we geen fan, al zijn die reclames wel makkelijk weg te drukken en verwijder je ze met een in-app aankoop van 2,69 euro. De presentatie, de veelzijdigheid en het sommetjes maken zelf bevallen echter uitstekend. Qwhizzle is misschien wel het leukste rekenspel op iPhone en iPad.

Downloaden: Qwhizzle (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2013, 21:09
Categorieën Games, Kinderen, Nederlandse apps
Onderwerpen rekenen, wiskunde

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.